Αρχική InfoMommy Σχέσεις Τρώμε λιπαρά για να είμαστε λιγότερο θλιμμένοι

Τρώμε λιπαρά για να είμαστε λιγότερο θλιμμένοι

Αν αναρωτιέστε τι είναι αυτό που κάνει τα λιπαρά και άρα παχυντικά φαγητά τόσο ελκυστικά, να σας πούμε ότι μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τα λιπαρά φαγητά προσφέρουν πολύ περισσότερα από την ικανοποίηση της πείνας. Μπορούν να μας προσφέρουν κάτι πολύ σημαντικό επίσης. Να ηρεμήσουν τον ψυχισμό μας λειτουργώντας κυριολεκτικά ως «παρηγορητικά» φαγητά. «Η κατανάλωση λίπους μας κάνει λιγότερο ευάλωτους σε δυσάρεστα συναισθήματα, ακόμη και εάν δεν γνωρίζουμε ότι τρώμε λίπος», εξηγεί ο ψυχίατρος Dr Lukas Van Oudenhove ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας.

Στο πλαίσιο της έρευνας μετρήθηκε με μια ειδική κλίμακα η αντίδραση των συμμετεχόντων σε ουδέτερα, καθώς και σε στενάχωρα ερεθίσματα, ενώ η χορήγηση λιπαρών οξέων γινόταν απευθείας στο στομάχι τους μέσω ορού. Η λήψη του φαγητού φάνηκε ότι προκάλεσε συναισθηματικές αλλαγές, αλλά και αλλαγές στην εγκεφαλική τους λειτουργία. Η πρωτοτυπία της έρευνας έγκειται στο ότι η λήψη των λιπαρών οξέων δεν έγινε από το στόμα, οπότε οι παράγοντες της μυρωδιάς, της γεύσης και της εμφάνισης του φαγητού δεν επηρέασαν το αποτέλεσμα. Επίσης οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν ότι προσλάμβαναν λιπαρά οξέα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν, βάσει μαγνητικών τομογραφιών του εγκεφάλου, ότι μετά την πρόσληψη λιπαρών οξέων η θλίψη των συμμετεχόντων – 12 υγιών εθελοντών κανονικού βάρους – μειώθηκε στο 1% από το 3-4%, μια μείωση που θεωρείται σημαντική.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Investigation.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.