Υπάρχει κύμα φυγής από τα Ιδιωτικά σχολεία; Πόσο έτοιμα είναι τα Δημόσια;

Η κρίση και οι συνέπειές της στην τσέπη μας είναι αδιαμφισβήτητες. Κατά συνέπεια και η δυσκολία να συνεχίσουμε τη ζωή μας όπως ακριβώς τη ζούσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Όλοι κάνουμε εκπτώσεις στις επιθυμίες μας αλλά και στις ανάγκες μας. Πόσο η κρίση έχει επηρεάσει την Ιδιωτική εκπαίδευση και πως μπορεί να ανταπεξέλθει η Δημόσια εκπαίδευση στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούνται στα σχολεία μας;

Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν στοιχεία που ανέφεραν ότι η μείωση στις εγγραφές των μαθητών αλλά και η αδυναμία των γονιών να πληρώσουν έχει οδηγήσει σε ένα κύμα φυγής από τα Ιδιωτικά σχολεία που φθάνει το 10% και μεταφράζεται σε 8.000 λιγότερους μαθητές. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων Χαράλαμπος Κυραϊλίδης χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα ανυπόστατα και υποστηρίζει ότι δεν βασίζονται σε επίσημα στοιχεία μια και το Υπουργείο θα είναι σε θέση να επισημοποιήσει τέτοια στοιχεία στο τέλος Σεπτεμβρίου αφού έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές. “Η σχολική χρονιά μόλις ξεκινά” μας είπε ο κύριος Κυραϊλίδης, “σε λίγες μέρες, μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο θα μας στείλει για να συμπληρώσουμε το έντυπο με τις εγγραφές των σχολείων μας κι αφού το αποστείλουμε πίσω θα είναι σε θέση να γνωρίζει τα πραγματικά νούμερα. Είναι εξωφρενικά αυτά που δημοσιεύονται στον τύπο!” Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου η φετινή μείωση δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 6-6,5% ενώ πέρσι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας η μείωση ήταν 3,5%. “Κύμα φυγής” τονίζει “υπάρχει από τα ακριβά σχολεία προς φθηνότερα κι αυτό βοηθά τον υγιή ανταγωνισμό. Σχεδόν σε όλα τα σχολεία έχει γίνει μια μείωση περίπου 10% στα δίδακτρα κι αυτό είναι προς όφελος των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους. Όσο για τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απολύσεις εκπαιδευτικών ως συνέπεια του “κύματος φυγής”, ο κύριος Κυραϊλίδης λέει ότι “τα Ιδιωτικά σχολεία βρισκόμαστε υπό την αυστηρή εποπτεία του Υπουργείου, ακριβώς επειδή είμαστε Ιδιωτικά σχολεία κι ελεγχόμαστε διπλά και τριπλά. Όσα ισχύουν για τους εκπαιδευτικούς του δημόσιου τομέα, ισχύουν και για τους εκπαιδευτικούς του ιδιωτικού. Δεν μπορούμε να απολύουμε ανεξέλεγκτα. Και πως όμως θα μπορούσε να προχωρήσει σε απολύσεις ένα σχολείο πριν ολοκληρωθούν οι εγγραφές;”

Την ίδια ώρα στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, λίγες ημέρες πριν από την πρώτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών, τα λειτουργικά κενά υπολογίζονται σε 6.000 σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο αιρετός του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δημήτρης Μπράτης. Τα λειτουργικά κενά σε δασκάλους, νηπιαγωγούς, καθηγητές Αγγλικής, Μουσικής και Φυσικής Αγωγής φτάνουν τα 5.967. Τα περισσότερα κενά εντοπίζονται στους δασκάλους (2.373), ακολουθούν οι νηπιαγωγοί (1.401), ενώ για τους καθηγητές ειδικότητας φτάνουν συνολικά τα 2.193.

Η πρώτη φάση των προσλήψεων αναπληρωτών έχει προσδιοριστεί από το υπουργείο Παιδείας για τις 5 έως 7 Σεπτεμβρίου.