Υπό παρακολούθηση έως το Σεπτέμβριο για φυματίωση 5 παιδιά


Τον Σεπτέμβριο θα επανεξεταστούν τα πέντε παιδιά από παιδικό σταθμό του Δήμου Θεσσαλονίκης, τα οποία βρέθηκαν θετικά στο μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης.

Όπως αναφέρει η παιδίατρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Θεανώ Γεωργακοπούλου, αυτή τη στιγμή τα παιδιά αυτά που ήρθαν σε επαφή με το μυκοβακτηρίδιο μέσω του ενήλικα που εκδήλωσε τη νόσο στον παιδικό σταθμό, λαμβάνουν αγωγή ώστε να μην εξελιχθεί το βακτηρίδιο σε νόσο.

Αυτό σημαίνει ότι παρακολουθούνται, δεν έχουν εκδηλώσει φυματίωση και εφόσον το ανοσοποιητικό τους σύστημα, σε συνδυασμό με την χημική προφύλαξη που δέχονται, περιχαρακώσει το βακτηρίδιο, εκείνο δεν θα εξελιχθεί σε νόσο.

«Σε κάθε περίπτωση, οι ακτινογραφίες των παιδιών ήταν πολύ καλές ενώ το θετικό είναι ότι το μικρόβιο δεν μεταδίδεται από το ένα παιδί στο άλλο» υπογραμμίζει η κ. Γεωργακοπούλου.

Αντίθετα ο ενήλικας στον οποίο εκδηλώθηκε φυματίωση λαμβάνει αντιφυματική αγωγή και η κατάσταση της υγείας του εξελίσσεται ομαλά.

Επιπλέον έχουν ελεγχθεί όλο το προσωπικό και τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με τα παιδιά στον παιδικό σταθμό καθώς και τα ίδια τα παιδιά και η επανεκτίμησή τους θα γίνει τον Σεπτέμβριο, σε συνεργασία με το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.