Φάβα ζαφοριαστή για καλή όρεξη!

Για άλλους ορεκτικό και για άλλους χορταστικό κύριο πιάτο. Όπως και να έχει, η φάβα σε αυτή την εκδοχή της είναι πεντανόστιμη, υγιεινότατη και θρεπτικότατη. Κόψτε μικρά κομματάκια ψωμί, αλείψτε επάνω τη φάβα με το λαδάκι της και προσφέρετε στα παιδιά ένα πρώτης τάξεως φαγάκι, που θα τα κρατήσει όλη μέρα. Προσέξτε να μόνο να μην πήξει πολύ, αλλά να έχει αυτή την αφράτη χυλωμένη όψη, που διαλύεται στο στόμα. Έτσι, σίγουρα θα γίνει πιο εύκολα ευπρόσδεκτη και από τους παιδικούς ουρανίσκους…

Συστατικά

1 1/2 φλιτζ. τσαγιού φάβα

1 μέτριο κρεμμύδι, καθαρισμένο

αλάτι, πιπέρι

Για το στιφάδο

300 γρ. κοκκάρια (περίπου 20 τεμάχια)

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1/2 φλιτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί

1/3 φλιτζ. τσαγιού γλυκό κρασί ( κατά προτίμηση μαυροδάφνη)

1 μικρό ξύλο κανέλας

1 γαρίφαλο

1 φύλλο δάφνης

αλάτι-πιπέρι

Για το λαδολέμονο

1/2 φλιτζ. τζαγιού ελαιόλαδο

1/2 φλιτζ. τσαγιού χυμός από λεμόνι

4 στημόπνες σαφράν διαλυμένοι σε 1 κουτ. σούπας ζεστό νερό

1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια μαιντανού

Εκτέλεση

Φάβα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τη φάβα με 6 φλιτζ. τσαγιού νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα για 4 λεπτά. Προσθέτουμε έπειτα το κρεμμύδι ολόκληρο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να χυλώσει η φάβα και να απορροφήσει όλο το νερό.

Στιφάδo: Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε τα κοκκάρια, τα ρίχνουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε για 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Μετά ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά (κόκκινο κρασί, γλυκό κρασί, το ξύλο κανέλας, το γαρίφαλο και το φύλλο δάφνης), μισό φλιτζάνι του τσαγιού νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μισή ώρα ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Λαδολέμονο: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, βάζουμε τη σάλτσα σε βαζάκι και τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Φαγητό: Όταν η φάβα είναι έτοιμη, αφαιρούμε το κρεμμύδι και ρίχνουμε, όσο είναι ακόμα ζεστή, αρκετό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μισό από το λαδολέμονο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει σαν πουρές και σερβίρουμε σε πιατέλα. Ρίχνουμε στο κέντρο της πιατέλας τα κοκκάρια με τη σάλτσα τους, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λαδολέμονο και σερβίρουμε.