Οι φακές είναι ένα από τα θρεπτικά όσπρια της μεσογειακής κουζίνας που τονώνουν και ενδυναμώνουν τον οργανισμό. Εάν θέλετε να ξεφύγετε από την παραδοσιακη συνταγή με τις φακές σούπα σας προτείνουμε το συνδυασμό με κοφτό μακαρονάκι που προσφέρει ένα δροσερό και ελαφρύ γεύμα.
Υλικά:
750 γραμ φακές
1-2 φύλλα δάφνης
2 κλαράκια θυμάρι
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζ. ξίδι
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
3 κλαράκια μαιντανό
250 γραμ. μανιτάρια σε φέτες
1 πιπεριά Φλωρίνης σε κύβους
100 γραμ. μακαρονάκι κοφτό
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό με το αλάτι, τα κλαράκια του θυμαριού και τα φύλλα δάφνης για να πάρουν βράση. Ρίχνετε τις φακές, χαμηλώνετε τη φωτιά και τις αφήνετε να σιγοβράζουν για περίπου 30 λεπτά. Μόλις οι φακές βράσουν, στραγγίζετε τις φακές σε μια σαλατιέρα αφαιρώντας τη δάφνη και το θυμάρι. Ενώ βράζουν οι φακές ζεσταίνετε λίγο το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε μαζι με τη πιπεριά Φλωρίνης και τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν και να πιουν τα υγρά τους. Για την βινεγκρέτ της σαλάτας χτυπάτε στο multi το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξίδι, τη μουστάρδα και τα κλαράκια του μαιντανού. Σε μια σαλατιέρα ρίχνετε τα σοταρισμένα λαχανικά, τις φακές και το βρασμένο κοφτό μακαρονάκι, περιχύνετε τη βινεγκρέτ και ανακατεύτε καλά τα υλικά.