Φθινοπωρινές αποδράσεις στο παράλιο Άστρος και τον Άγιο Ανδρέα

Το καλοκαίρι τα παράλια της Αρκαδίας μετατρέπονται σε θέρετρα, με επισκέπτες που έρχονται ως εδώ για να απολαύσουν όμορφες θάλασσες, αλλά και τη γοητεία του μεσογειακού τοπίου. Σίγουρα κάποιος γνωστός σας σας έχει μιλήσει για τις ωραίες διακοπές που έκανε σε αυτά τα μέρη κι εσείς υποσχεθήκατε στον εαυτό σας να μην παραλείψετε να τα επισκεφθείτε σύντομα. Εμείς σας προτείνουμε μια ιδανική φθινπωρινή εκδρομή στον Πάρνωνα και τα παράλιά του, αυτή την εποχή που με τη γλύκα και τη δροσιάς της θα σας επιτρέψει να χαρείτε το φυσικό κάλλος, το κολύμπι αλλά και την ψυχική ανάταση που θα σας προσφέρει η ησυχία και η ηρεμία του τόπου.
Το Παράλιο Άστρος είναι το σημαντικότερο θερινό θέρετρο της Αρκαδίας. Απέχει 4 χιλ. από το (Μεσόγειο) Άστρος και 49 χιλ. από την Τρίπολη. Είναι κτισμένο στην περιοχή μικρής χερσονήσου αστεροειδούς σχήματος, την οποία οι ντόπιοι ονομάζουν “νησί”. Στο σχήμα αυτό οφείλεται και η ονομασία της κωμόπολης. Μπροστά του απλώνεται εκτεταμένη και ωραία παραλία, που εκτείνεται νότια μέχρι τον Άγιο Ανδρέα.
Η χερσόνησος καταλαμβάνεται από μικρό ύψωμα στην κορυφή του οποίου δεσπόζει μεσαιωνικό κάστρο, πάνω από το λιμάνι. Από εκεί η θέα προς τον Αργολικό κόλπο και το Άστρος είναι εξαιρετική. Το “νησί” αποτελεί και το γραφικότερο τμήμα της κωμόπολης με τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια του. Στην άκρη της προκυμαίας, κάτω από το κάστρο, υπάρχει όμορφο θερινό θεατράκι και φάρος. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το θεατράκι φιλοξενεί πλήθος εκδηλώσεων και παραστάσεων. Δίπλα, το γραφικό λιμάνι φιλοξενεί το καλοκαίρι πλήθος αλιευτικών, ιστιοφόρων και σκαφών αναψυχής.

Στον Άγιο Ανδρέα
Ο Άγιος Ανδρέας είναι μια γραφική κωμόπολη χτισμένη στις παρυφές ενός λόφου κοντά στη θάλασσα, δίπλα από μια κατάφυτη από ελιές πεδιάδα. Βρίσκεται πάνω στο δρόμο για το Λεωνίδιο και απέχει 6 χλμ. από το Άστρος. Είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής και κατοικείται κυρίως από Τσάκωνες. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει συνεχή ανάπτυξη και πληθυσμιακή αύξηση. Σήμερα έχει περίπου 3.000 κατοίκους. Όμορφα πετρόκτιστα και καλοδιατηρημένα σπίτια, γραφική κεντρική πλατεία, πολύ πράσινο και ωραίες παρακείμενες παραλίες συνθέτουν την εικόνα του Αγίου Ανδρέα. Στα καφενεία του μπορεί να ακούσει κανείς τους γηραιότερους να ομιλούν την Τσακώνικη διάλεκτο.

Σε απόσταση 3 χιλ.είναι η παραλία του Αγίου Ανδρέα με γραφικό λιμανάκι, ωραία θέα προς το Μηρτώο πέλαγος και το Άστρος και αξιόλογη και καθαρή παραλία. Εδώ υπάρχουν ερείπια κυκλώπειου τείχους που κατά τους αρχαιολόγους ανήκε στην αρχαία κυνουριακή πόλη Ανθήνη. Κοντά στην παραλία βρίσκεται το μετόχι της μονής Ορθοκωστάς, που αποτελείται από μικρή εκκλησία αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και ένα ψηλό πύργο, πιθανόν ενετικής κατασκευής. Και τα δύο κτίσματα φέρουν επιγραφές ανακαίνισης, 1714 και 1715 αντίστοιχα.

Πανηγύρια της περιοχής
Γνωστά πανηγύρια που δέχονται πολλές επισκέψεις είναι του Αηγιώργη, της Υπαπαντής, των Αγίων Αποστόλων και των πολιούχων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Κοντινά Χωριά
Κοντά στον Άγιο Ανδρέα στο δρόμο για το Λεωνίδιο, βρίσκεται το Αρκαδικό Χωριό. Σε μικρή απόσταση (3 χιλ.) είναι το χωριό Κορακοβούνι. Ανάμεσα περνά ο ποταμός Βρασιάτης. Από τον Άγιο Ανδρέα ξεκινά δρόμος που οδηγεί στα χωριά Πραστό (12 χιλ) και Καστάνιτσα (16 χιλ) όπως και στο μοναστήρι της Ορθοκωστάς. Λίγο έξω από τον Άγιο Ανδρέα (5 χιλ) αρχίζει το όμορφο φαράγγι της Ζαμπάνιτσας.

Το χωριό του Αγίου Ανδρέα είναι η πρώτη κωμόπολη της Τσακωνιάς, μιας ευρείας περιοχής, τμήματα της οποίας βρίσκονται και στους τρεις Δήμους της Κυνουρίας. Οι Τσάκωνες, είναι απόγονοι των Δωριέων. Έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τη Δωρική διάλεκτο.