Τσικνοπέμπτη και σας καλούμε να τσικνίσουμε παρέα, όπως το απαιτεί και η παράδοση! Αν θέλετε να αποφύγετε ταβέρνες και εστιατόρια που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορούν να σας εξυπηρετήσουν όπως εσείς θα θέλατε ή αν πάλι σκέφτεστε πως τα παιδιά δεν θα περάσουν καλά σε μια πολυσύχναστη ταβέρνα… για ευνόητους λόγους, τότε δεν έχετε παρά να τσικνίσετε στο σπίτι σας με φίλους ή συγγενείς! Εμείς, σας προτείνουμε φιλέτο μοσχαριού πιπεράτο, που μπορείτε να το συνοδέψετε με ένα ωραίο κόκκινο κρασί. Για τους μικρούς της παρέας, φροντίστε τα φιλετάκια να είναι χωρίς πιπέρι.
Συστατικά
2 φιλέτα μοσχαρίσια
2 κουταλιές σούπας φυτικό λίπος
1/2 κούπα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 κούπες κονιάκ
1 κύβο βοδινό
1 κουτί κρέμα γάλακτος (200-250 γρμ)
2 κουταλιές μαϊντανό
3-4 κουταλιές πιπέρι (διάφορα πιπέρια μαζί, π.χ. ο συνδυασμός των 4 πιπεριών που πωλείται έτοιμο στα σούπερ μάρκετ σε βαζάκι με μύλο μαζί με μεγάλους κόκκους μαύρου πιπεριού)
150 γραμμ. φρέσκα μανιτάρια (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα φιλέτα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τα αλατίζουμε και τους ρίχνουμε το μισό πιπέρι που το πιέζουμε με τις παλάμες πάνω τους. Σε δυνατή φωτιά βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι όπου ρίχνουμε το φυτικό λίπος. Πριν κάψει απλώνουμε μέσα τα φιλέτα και τα ψήνουμε 3-4 λεπτά από κάθε μεριά (το φιλέτο μοσχαριού δε το ψήνουμε πολύ, έτσι είναι πιο νόστιμο). Θέλουμε απλά να ροδίσει εξωτερικά για να κρατήσει το εσωτερικό ζουμερό. Τα σβήνουμε με κονιάκ και τα αφήνουμε 1-2 λεπτά ακόμα στη φωτιά. Αν θέλουμε να προσθέσουμε τα μανιτάρια στη συνταγή τα σοτάρουμε σε ένα άλλο τηγάνι με λίγη μαργαρίνη.
Βγάζουμε τα φιλέτα από το τηγάνι και στο ζωμό που έχουν αφήσει μέσα προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, μαϊντανό, τον κύβο, το νερό, το υπόλοιπο πιπέρι, τα μανιτάρια και ελάχιστο αλάτι και ανακατεύουμε καλά για 5 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας καλά. Σερβίρουμε τη σάλτσα πάνω στα φιλέτα με ρύζι πιλάφι.