Αρχική InfoMommy Υγεία Φυσικός μαστός μετά τη μαστεκτομή

Φυσικός μαστός μετά τη μαστεκτομή

shutterstock_112237397

Φυσικό μαστό, χωρίς ενθέματα σιλικόνης, αποκτούν εκ νέου οι γυναίκες που  έχουν υποβληθεί  -λόγω καρκίνου- σε ολική  μαστεκτομή, χάρη στη μικροχειρουργική.

Τα θεαματικά αποτελέσματα, των μικροχειρουργικών επεμβάσεων αποκατάστασης μαστού, παρουσιάστηκαν στο 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πλαστικής Χειρουργικής στο Σαντιάγκο της Χιλής και απέσπασαν τον θαυμασμό της  παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.

Κι αυτό γιατί  ο νέος μαστός της γυναίκας προσεγγίζει αυτόν που της είχε αφαιρεθεί λόγω του καρκίνου, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τεχνική. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε (24 Φεβρουαρίου -1 Μαρτίου 2013)  με τη συμμετοχή   πλαστικών χειρουργών  επανορθωτικής  μικροχειρουργικής από 105 χώρες.
«Πράγματι το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό καθώς ο νέος μαστός δημιουργείται από  ιστό της γυναίκας, που λαμβάνεται από την κοιλιά, το μηρό  ή το γλουτό της. Το αποτέλεσμα δείχνει σαν μαστός, συμπεριφέρεται σαν μαστός ενώ η γυναίκα τον αισθάνεται σαν μαστό» τονίζει ο Πλαστικός Χειρουργός του  Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» Δρ Ανδρέας Γραββάνης, MD, PhD, FEBOPRAS.
πριν

Σύμφωνα με τον Δρ Ανδρέα Γραββάνη, ο πλαστικός χειρουργός με ειδική εμπειρία στην Επανορθωτική Μικροχειρουργική, αρχικά  επιλέγει και ενημερώνει τη γυναίκα ποιο σημείο  (κοιλιά, μηρός, γλουτός) είναι το πιο κατάλληλο ως κρημνός- μόσχευμα (ιστός - δέρμα και λίπος μαζί με τα αγγεία του) για την αποκατάσταση.
Αποκατάσταση στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Τέτοιες επεμβάσεις πραγματοποιούνται σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται συστηματικά στην Πλαστική Κλινική του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς».
«Η γυναίκα αποκτά εκ νέου φυσικό μαστό χωρίς ενθέματα σιλικόνης και με μηδαμινή νοσηρότητα.
Η χειρουργική επέμβαση  αποκατάστασης διαρκεί 6 με 8 ώρες, η νοσηλεία 4-5 ημέρες και η πλήρη αποκατάστασης 4-6 εβδομάδες", λέει ο Δρ Γραββάνης, που έχει πραγματοποιήσει δεκάδες αποκαταστάσεις με την ομάδα του, καθώς έχει μεγάλη εμπειρία  όσον αφορά τον κρημνό DIEP.

Μάλιστα  ο
Έλληνας πλαστικός χειρουργός έχει συμβάλλει στην διεθνή βιβλιογραφία όσον αναφορά τον κρημνό DIEP και την μικροχειρουργική αποκατάσταση του μαστού. Συγκεκριμένα:
Στη χειρουργική τεχνική
Στη μείωση της νοσηρότητας από την δότρια περιοχή
Στη βελτίωση του αισθητικού αποτελέσματος
μετα
«Στο δικό μας νοσοκομείο πριν αποφασίσουμε για την αποκατάσταση υποβάλλουμε την γυναίκα σε όλες τις σύγχρονες προεγχειρητικές απεικονιστικές εξετάσεις (Αξονική αγγειογραφία, υπερηχοτομογραφία, τρισδιάστατη απεικόνιση του ανακατασκευασμένου μαστού) για να έχουμε το καλύτερο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα» αναφέρει ο Δρ Γραββάνης.
Η αποκατάσταση της θηλής γίνεται συνήθως σε δεύτερο χρόνο με τοπική αναισθησία, χρησιμοποιώντας τοπικό κρημνό (C-V flap, star flap) από τον ανακατασκευασμένο μαστό, ενώ η θηλή αποκαθίσταται με τατουάζ δίνοντας ένα άρτιο αποτέλεσμα .

Πλεονεκτήματα της μικροχειρουργικής
Μετά την αποκατάσταση με μικροχειρουργική  και κρημνό DIEP ο νέος μαστός έχει:
Φυσικό σχήμα
Η γυναίκα  αισθάνεται το μόσχευμα σαν φυσικό  μαστό
Το μόσχευμα δείχνει και συμπεριφέρεται σαν μαστός
Δεν απαιτείται εμφύτευμα μαστού (σιλικόνης η άλλου είδους)
Η αποκατάσταση έχει διάρκεια στο χρόνο
Η γυναίκα έχει μόνο μια μικρή ουλή στην κατώτερη κοιλιά (ίδια με την ουλή της κοιλιοπλαστικής επέμβασης)
Χιλιάδες αποκαταστάσεις μαστού
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, τα οποία παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πλαστικής Χειρουργικής το  σύμβολο ομορφιάς και θηλυκότητας της γυναίκας βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο του καρκίνου. Δυστυχώς με το πέρασμα των χρόνων ο καρκίνος του στήθους πλήττει το 12% του γενικού πληθυσμούό των γυναικών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο  να γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο εκατοντάδες χιλιάδες μαστεκτομές.

Σήμερα, μετά από τέσσερις  δεκαετίες εμπειρίας στην αποκατάσταση του μαστού, ο πλαστικός χειρουργός έχει στην διάθεσή του ποικίλες τεχνικές και μεθόδους. Όμως, με βάση τα τελικά αποτελέσματα,  μόνο η μικροχειρουργική διασφαλίζει ένα φυσικό αποτέλεσμα αποκατάστασης, με διάρκεια στο χρόνο και μηδαμινή νοσηρότητα.
Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, λόγω της ενημέρωσης κυρίως μέσω Ιντερνεέτ, οι περισσότερες γυναίκες σε Αμερική και Ευρώπη επιλέγουν την αποκατάσταση του στήθους τους με μικροχειρουργική, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι των άλλων τεχνικών  αποκατάστασης.

Ένα ακόμη στοιχείο που επηρεάζει την απόφαση των γυναικών είναι το γεγονός  ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του FDA, μία στις δυο γυναίκες δηλαδή το 50%  αυτών που έχουν κάνει αποκατάσταση με ένθεμα σιλικόνης, μετά τα πρώτα επτά χρόνια, αναγκάζονται να υποβληθούν  σε νέα επέμβαση λόγω επιπλοκών της πρώτης.

Το 2011, σύμφωνα με στατιστικά από την American Society of Plastic Surgeons (ASPS),  μόνο στην Αμερική είχαμε 96.277 αποκαταστάσεις μαστού.

Απ' αυτές περίπου 20.000  έγιναν με αυτόλογους ιστούς (κρημνό), ενώ από αυτές 10.000 ήταν οι μικροχειρουργικές αποκαταστάσεις.

Πληροφορίες: www.athensmicrosurgery.gr

Tηλ: 69 444 555 75


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.