Φύγαμε για Karting

Τι λέτε για μια άκρως εναλλακτική και κοντινή απόδραση, που θα σας ενεργοποιήσει, θα ανεβάσει την αδρεναλίνη στα ύψη και θα σας διασκεδάσει όσο λίγες μονοήμερες βόλτες. Οδηγήστε τα παιδιά σε μία πίστα καρτ και αφήστε τα να γευτούν τις πρώτες τους οδηγικές εμπειρίες. Σήμερα υπάρχουν πολύ καλές πίστες καρτ σε όλη την Ελλάδα και η ψυχαγωγία της οικογένειας θεωρείται δεδομένη, ακόμη κι αν δεν υπάρχει το μικρόβιο της ταχύτητας. Οργανώστε λοιπόν τη μέρα σας σωστά και συνεχίστε μετά τις διαδρομές στα καρτ με μια εξερεύνηση της γύρω περιοχής και ένα απολαυστικό πικ νικ.

Τον τελευταίο καιρό, η οδήγηση αυτοκινήτων καρτ από παιδιά γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Με αποτέλεσμα, όλο και περισσότερα παιδιά να φορούν τις ολόσωμες φόρμες τους, τα κράνη και τα γάντια τους και να κάθονται στη θέση του οδηγού, περιμένοντας το σήμα της εκκίνησης. Ναι, γιατί οι αγώνες πρωταθλήματος σε κατηγορίες mini και junior διεξάγονται κάθε χρόνο με απόλυτη σοβαρότητα, τουλάχιστον από την πλευρά των παιδιών, βάζοντας τις βάσεις για το μέλλον του αθλήματος στη χώρα. Έτσι, ενώ για να συμμετάσχει ένα παιδί σε αγώνες καρτ πρέπει να έχει κλείσει τα επτά χρόνια, αρκεί να είναι μόλις τριών ετών για να μπει για πρώτη φορά στα ειδικά σχεδιασμένα για πιτσιρίκια καρτ, που θα νοικιάσετε σε κάποια πίστα που θα επισκεφτείτε. Tα καρτ για παιδιά μικρής ηλικίας έχουν μικρότερες διαστάσεις, μηχανικό φρένο και στενά λάστιχα. Eίναι εύκολα στο χειρισμό και στη συντήρηση, με επιδόσεις που παρέχουν ασφάλεια, προσομοιώνοντας σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά ενός αυτοκινήτου. Για παιδιά μεγαλύτερα των 12 ετών υπάρχουν καρτ μεγαλύτερα σε διαστάσεις, με κινητήρες 100 κ.εκ. με ή χωρίς φυγοκεντρικό συμπλέκτη. Αυτά είναι πιο γρήγορα αλλά πάντα προσφέρουν την απαιτούμενη ασφάλεια στους μικρούς οδηγούς. Κι αν οι αγώνες και τα πρωταθλήματα σας φαίνονται θέματα ανοίκεια και μακρινά, εμείς θα σας παρουσιάσουμε το καρτ ως μια θαυμάσια, ασφαλή, αλλά και εκπαιδευτική μορφή ψυχαγωγίας. Γιατί σίγουρα, το καρτ μπορεί να αποδειχτεί διασκέδαση για όλη την οικογένεια, που ενδεχομένως να οδηγήσει και στην αγορά προσωπικού αυτοκινήτου, αν κολλήσετε το… μικρόβιο. Εξάλλου, η διαδικασία είναι απλή και χωρίς χρονοβόρες διατυπώσεις. Κι αν θέλετε να δανειστούμε τα λόγια του πρωταθλητή μας Πάρη Σκιντζή «η εκμάθηση οδήγησης καρτ είναι μεγάλο σχολείο οδήγησης. Μαθαίνεις να είσαι συνετός οδηγός στο δρόμο και οι αντιδράσεις σου είναι άμεσες και πολλές φορές σωτήριες για σένα και τους άλλους που βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο». Στη Σπάρτη και την Καλαμάτα θα βρείτε από τις μεγαλύτερες και γρηγορότερες πίστες στην Ελλάδα, οπότε αν σχεδιάζετε κάποια εκδρομή, μπορείτε να συμπεριλάβετε και μια επίδειξη καρτ στο πρόγραμμα. Από κει και πέρα, στον Ασπρόπυργο, τα Σπάτα, τον Άγιο Κοσμά και τις Αφίδνες θα βρείτε πίστες υψηλών προδιαγραφών, όπου θα μπορέσετε να νοικιάζετε αυτοκίνητο για να τρέξουν τα παιδιά. Προσέξτε, δεν είναι χόμπι που απευθύνεται μόνο στα αγόρια. Βάλτε και τα κορίτσια μέσα. Ζητήστε από τον ιδιοκτήτη της πίστας να τους δώσει τα πρώτα «φώτα» και αφήστε έπειτα τα παιδιά να αποκομίσουν τις δικές τους εμπειρίες και εντυπώσεις. Ο υπεύθυνος που θα παρακολουθεί μπορεί να σας πει αν το παιδί «τραβάει», αλλά η κλίση του θα επιβεβαιωθεί από το ίδιο αργά ή γρήγορα. Αυτό που θα έχουν κερδίσει βραχυπρόθεσμα, εκτός από ψυχαγωγία, είναι να σκέφτονται και να συμπεριφέρονται σωστά όταν οδηγούν, γνωρίζοντας τι πρέπει να προσέχουν και τι να αποφεύγουν στους δρόμους.

Πίστες καρτ

Kart Ασπροπύργου
Οδός Μεγαρίδος, θέση Σιντριβάνι, Ασπρόπυργος, τηλ. 2105570839.
Καφετέρια, συνεργείο, πάρκιν για το kart σας, εκπαιδευτές. Δεκατρία kart, 8 των 200 cc για fun οδήγηση, 2 διθέσια και 3 mini. Δευτ., Τετ.-Παρ. 2-10 μ.μ., Σάβ.-Κυρ. 10 π.μ.-10 μ.μ.
Kart Center Αγίου Κοσμά
Λεωφ. Ποσειδώνος, έναντι πρώην Δυτικού Αερολιμένα, τηλ. 2109851660, 2109851546. Αρκετά μεγάλη (700 μ. μήκος), διαθέτει 25-30 kart και δύο διθέσια για να ρολάρετε με παρέα και φυσικά συνεργείο, πάρκιν για το kart σας, εκπαιδευτές. Συνήθως από 8 χρόνων, και ανάλογα με το ύψος. Δευτ.-Κυρ. 9-2 π.μ.
Kartodromo
Στις Αφίδνες, δίπλα στο σταθμό διοδίων, τηλ. 2295023265. Μία από τις καλύτερες πίστες (1.160 μ. μήκος και 8-11 μ. πλάτος) της Ελλάδας και η μόνη στην Αττική που χρησιμοποιείται για τους αγώνες του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος. Διαθέτει καφετέρια, συνεργείο, πάρκιν για το δικό σας kart, κατάστημα εξοπλισμού και 35 ενοικιαζόμενα kart (και 5 για πιτσιρίκια). Καθημερινά 10 π.μ.-9 μ.μ.
Πίστα Kart Σπάτων
Θέση Χωράφι Ζαβού, Σπάτα, 2294088837. Μια πίστα (600 μ. μήκος και 8 μ. πλάτος) που αποτελεί πολύ καλή λύση για τους πρωτάρηδες. Διαθέτει 6 τετράχρονα kart 160 cc και 1 παιδικό, καφετέρια, συνεργείο, πάρκιν για το δικό σας kart με € 15 το μήνα. Δευτ.-Παρ. 2-9 μ.μ., Σάβ.-Κυρ. 10 π.μ.-10 μ.μ.