Χοροθεραπεία κατά του στρες και της μελαγχολίας

Το στρες και η μελαγχολία είναι ολοένα και πιο συνηθισμένο φαινόμενο, ειδικά μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, και πολύ συχνά έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητα του ατόμου, στις διαπροσωπικές του σχέσεις, αλλά και στην επίδοσή του στη δουλειά, στην επίτευξη στόχων κ.ά. Στην μέθοδο της χοροθεραπείας, και ειδικά στη χοροθεραπεία που βασίζεται στην Πρωτόγονη Έκφραση, στρέφονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι προκειμένου να διώξουν το άγχος και να ξαναβρουν την ψυχική τους ισορροπία.

Είναι ένα σύστημα θεραπείας που απομονώνει και χρησιμοποιεί διαχρονικά, παγκόσμια στοιχεία του χορού που έχουν αποδειχθεί θεραπευτικά μέσα από τη ψυχανάλυση και την ανθρωπολογία. Πρόκειται για μια αρκετά παλιά μέθοδο που πρώτος εισήγαγε, το 1969 στη Γαλλία ο Herns Duplan (μουσικός, χορευτής, ηθοποιός και χορογράφος) από την Αϊτή.

Για την χοροθεραπεία μέσω της Πρωτόγονης Έκφρασης μας μιλάει η χοροθεραπεύτρια Αντωνία Κάτσικα η οποία δουλεύει με ομάδες χοροθεραπείας από το 2007 (www.primitives.gr).

Όπως αναφέρει η κ. Κάτσικα η συγκεκριμένη χοροθεραπεία δεν απαιτεί ιδιαίτερες σωματικές ικανότητες και απευθύνεται τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες κάθε ηλικίας που τους αρέσει ο χορός και που επιθυμούν να βρουν έναν τρόπο να εκφραστούν και να αποφορτιστούν από τις εντάσεις της καθημερινότητας.

Ο βηματισμός είναι εύκολος και σταθερός και ακολουθεί τον αφρικάνικο ρυθμό των κρουστών, που παίζουν live. Τα παπούτσια βγαίνουν ενώ χρειάζονται άνετα ρούχα που δεν εμποδίζουν την κίνηση. Η αίθουσα της χοροθεραπείας δεν είναι σαν μια κλασική αίθουσα χορού, αφου δεν υπάρχουν καθρέφτες ώστε το άτομο που συμμετέχει να απελευθερώνεται περισσότερο. Ο χοροθεραπευτής, χρησιμοποιεί τη μουσική, το χορό και τους μύθους ως θεραπευτικό εργαλείο, προσφέροντας συμβολικά, μη λεκτικά στηρίγματα για την απελευθέρωση των παρορμήσεων και την ευνοϊκή αναδιοργάνωση του ψυχισμού.

Η αποτελεσματικότητα της χοροθεραπείας μέσω της Πρωτόγονης Έκφρασης βασίζεται αποκλειστικά στην ψυχοθεραπευτική χρήση του ρυθμού και του χορού μέσα στα πλαίσια της ομάδας. Έτσι, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της ομάδας δε χρησιμοποιείται η ομιλία με στόχο τη συνειδητοποίηση της αιτίας των ψυχικών προβλημάτων.Τα oφέλη

Η χοροθεραπεία μέσω της Πρωτόγονης Έκφρασης συνδέει την ψυχή με το σώμα και βοηθάει

● στην απελευθέρωση καταπιεσμένων & ασυνείδητων συναισθημάτων
● στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης
● στη βελτίωση της σχέσης με το σώμα
● στις ικανότητες επικοινωνίας
● στην αποφόρτιση από το άγχος
● στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση ψυχικών, συναισθηματικών και ψυχοσωματικών προβλημάτων, όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές
● στην ανακάλυψη του εαυτού μέσα από την κινητικότητα του σώματος & τη χαρά του παιχνιδιού

Την Αντωνία Κάτσικα θα την βρείτε κάθε Τρίτη, 20:30- 22:00, στον Κινητήρα Studio (Ερεχθείου 22 Ακρόπολη, 210 9248328).