Χρησιμοποιώ υπεύθυνα: ένα παιχνίδι για την κατανάλωση από την WWF

Καθημερινά καταναλώνουμε και χρησιμοποιούμε πάρα πολλά προϊόντα. Ποια είναι όμως η σωστή επιλογή και χρήση τους; Τι προσέχουμε όταν επιλέγουμε τα είδη που χρειαζόμαστε και πώς τα χρησιμοποιούμε ώστε να προσέχουμε τον πλανήτη αλλά και την υγεία μας; Το WWF με αφορμή το φετινό θεματικό έτος που είναι αφιερωμένο στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και φορά την Υγεία και τις Παραγωγικές Διαδικασίες, προτείνει ένα αξιολόγο και άκρως διασκεδαστικό παιχνίδι το οποίο συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τη μάθηση, το παιχνίδι και την απόκτηση καταναλωτικής συνείδησης και συμπεριφοράς.

Ας γνωρίσουμε το παιχνίδι:

Δυο παιδιά, ο Λουκάς και η Άννα, ετοιμάζουν ένα πάρτυ για τους φίλους τους. Οι γονείς τους λείπουν και μένουν με τη γιαγιά. Ευκαιρία λοιπόν να αναλάβουν εκείνα το μεγαλύτερο μέρος της ετοιμασίας. Ψώνια, προετοιμασία του σπιτιού, παιχνίδια, συγύρισμα και πλύσιμο μετά το πάρτυ… Φυσικά στην πορεία αγοράζουν και χρησιμοποιούν πολλά προϊόντα. Σε κάθε λάθος τους, η Γη “τρυπάει”. Οι αναγνώστες-παίκτες πρέπει να δράσουν γρήγορα και να μπαλώσουν τα λάθη των παιδιών!

Το σίγουρο είναι ότι οι μαθητές θα το διασκεδάσουν! Ωστόσο, μπορείτε να στήσετε ένα ολόκληρο πρόγραμμα ή ερευνητική εργασία γύρω από το παιχνίδι. Οι μαθητές μπορούν να αναλάβουν, σε μικρές ομάδες, να ερευνήσουν τις προδιαγραφές για μια ομάδα προϊόντων που θα επιλέξουν (π.χ. τα βιολογικά, τα απορρυπαντικά, τα προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης κλπ.) ή για ορθούς τρόπους χρήσης (μείωση παραγωγής σκουπιδιών, ανακύκλωση, εξοικονόμηση νερού και ενέργειας κλπ.). Μπορούν ακόμη να ερευνήσουν τα σήματα πιστοποίησης στις συσκευασίες αλλά και το σύστημα αξιών μας! Πίσω από κάθε καταναλωτική επιλογή κρύβονται και οι αξίες μας για τη ζωή.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το http://www.wwf.gr/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=168&Itemid=176