Στρώστε το πιο οικονομικό γιορτινό τραπέζι!

Διακοσμώντας το τραπέζι σας για τα Χριστούγεννα μπορεί η διαδικασία να είναι τόσο απλή όσο και ανέξοδη. Ας σκεφτούμε μαζί πώς  θέλετε να το στολίσετε. Θέλετε κάτι εντυπωσιακό; Κάτι χαρούμενο; Κάτι πρωτότυπο; Κι αν γίνεται να είναι Ανέξοδο;

Εάν έχετε λίγα χρήματα (ως και καθόλου) να δαπανήσετε δεν πειράζει, αρκεί να βάλετε τη φαντασία σας να δουλέψει. Θα πρέπει να έχετε ήδη βάλει όρια και να έχετε αυτοσυγκράτηση όσον αφορά στα χρήματα, που μπορείτε να διαθέσετε, και στη συνέχεια να αποφασίσετε ένα θέμα. Θέλετε ένα συγκεκριμένο χρώμα ή διαφορετικά χρώματα; Οι άνθρωποι, που αγαπούν ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα, εξακολουθούν να βασίζονται σε κλασικά μοτίβα όσον αφορά στη διακόσμηση του σπιτιού τους, πόσο μάλλον στο art de la table. Θα πρέπει βέβαια να ομολογήσω πως το κόκκινο, το πράσινο, το λευκό, το χρυσό και το ασήμι είναι ακόμα τα αγαπημένα μου και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πάντα.

Ίσως όμως φέτος έχετε μια διάθεση για κάτι διαφορετικό, για κάτι που θα βοηθήσει να αλλάξετε την ψυχολογία σας αλλά και των καλεσμένων σας. Ή όχι… θα προτιμήσετε κάτι απλό αλλά διαχρονικό. Αν είναι έτσι  χρησιμοποιήστε λευκό, μπλε, και φωτεινές αποχρώσεις του μοβ και είστε στο σωστό δρόμο. Μαζί με τα χρωματιστά κεριά μπορείτε να προσθέσετε διακοσμητικές νιφάδες χιονιού, μικροσκοπικούς χιονάνθρωπους ή χιονισμένες λευκές γιρλάντες.

Εάν έχετε ένα συνδυασμό σκούρων χρωμάτων στο σπίτι σας, επιβάλλεται να παίξετε σε ανοιχτές αποχρώσεις όσον αφορά στη διακόσμηση του γιορτινού τραπεζιού και το αντίθετο σε περίπτωση που έχετε ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις (έπιπλα, κουρτίνες κ.τλ). Μπορείτε να προσθέστε πινελιές «πρασίνου χειμώνα» τοποθετώντας μικροσκοπικά χριστουγεννιάτικα δέντρα πάνω στο τραπέζι ώστε να ελκύσετε το βλέμμα των καλεσμένων.
Αν δεν θέλετε να βάλετε στο κέντρο του τραπεζιού ένα στεφάνι με χριστουγεννιάτικο με κεριά, μπορείτε να διακοσμήσετε  οποιοδήποτε αντικείμενο, μέχρι και αυτό που έχετε στο κέντρο του τραπεζιού σας! Πώς;
 Ανάλογα τι διαθέτετε. Αν έχετε π.χ. ένα βάζο, τότε μια ωραία ιδέα είναι βάλετε λουλούδια σε κόκκινο χρώμα και γκι  ή αν είναι διάφανο πλατύ και κοντό  μπορείτε να τοποθετήσετε μέσα ρόδια, ολόκληρα καρύδια ή ολόκληρα μύγδαλα!  Αν έχετε μια πιατέλα, μπορείτε να βάλετε πάλι ρόδια, κάστανα και καρύδια μαζί με πράσινα κλωναράκια από έλατο ή από ένα άλλο δεντράκι της εποχής.
Σχετικά με το τραπεζομάντιλο που θα στρώσετε, μια καλή και διαχρονική λύση είναι να είναι λευκό (έτσι κι αλλιώς όλες έχουμε ένα σίγουρα),  γιατί πάνω στο λευκό φόντο ταιριάζουν όλα τα χρώματα. Τοποθετήστε πάνω στο τραπέζι φαναράκια μικροσκοπικά με ρεσό χρωματιστά και μπορείτε επίσης να το στολίσετε με μικροαντικείμενα που θα έχουν  χριστουγεννιάτικο θέμα όπως αγγελάκια, ξωτικά, χιονομπαλίστες, αυτά έστω που θα βρείτε στην αποθήκη ή στο πατάρι από προηγούμενες χρονιές.
Μια πολύ ωραία ιδέα είναι να κρεμάσετε καμπανούλες από τις καρέκλες της τραπεζαρίας σας που κάθε φορά που θα σηκώνονται οι καλεσμένοι σας θα χτυπούν χαρμόσυνα, αυτός ο ήχος θα κάνει τα παιδιά πολύ χαρούμενα, και εσάς ακόμα περισσότερο. Για να τις κρεμάσετε στις καρέκλες σας μπορείτε  να χρησιμοποιήσετε διάφορα υλικά από κορδέλες χρωματιστές μέχρι και σύρμα, αν η πλάτη της καρέκλας δεν ευνοεί αυτή τη διακόσμηση μπορείτε να κρεμάσετε τις καμπανούλες από το πόδι της καρέκλας!

Τοποθετώντας στο τραπέζι σας τις χαρτοπετσέτες μπορείτε να παίξετε με τα χρώματα. Πώς;
Χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικά χρώματα από χαρτοπετσέτες μεγάλες που μπορείτε να βρείτε σε οποιοδήποτε κατάστημα, αν έχετε βέβαια πετσέτες από ύφασμα, αυτό θα ήταν εξίσου ωραίο. Τοποθετήστε τη μία πετσέτα πάνω από την άλλη με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται το χρώμα και της κάτω, παίξτε με τα χρώματά τους, βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει.  Δέστε τους με μια όμορφη κορδέλα που πάνω μπορεί να έχετε βάλει ένα κουδουνάκι ή ένα λουλουδάκι χριστουγεννιάτικο και βάλτε τες στο κέντρο του πιάτου σας (αν είναι λευκό).

Φροντίστε η ατμόσφαιρα να είναι καθαρή, όχι με πολλά αρωματικά κεράκια για να μη γίνει βαρύ το κλίμα, μιας και πάντα μετά από κάποια ώρα η θερμοκρασία ανεβαίνει αρκετά λόγω της ζέστης και δεν θα θέλαμε οι καλεσμένοι μας να αισθανθούν άβολα. Γενικά φροντίστε το φαγητό σας να είναι καλοσερβιρισμένο, φτιάξτε με τα χεράκια σας ένα ωραίο γλυκό ( κοιτάξτε τις συνταγές μας), κρατήστε καλή τη διάθεσή σας αλλά και των καλεσμένων σας, βάλτε χαρούμενη μουσική να παίζει (όχι πολύ δυνατά), χαμογελάστε και περάστε όμορφα. Έτσι θα μεταφέρετε τη λάμψη της αγάπης και της χαράς στο τραπέζι σας , αυτό είναι και το πιο σημαντικό από όλα, ίσως αυτή να είναι η ουσία του γιορτινού δείπνου! Καλή έμπνευση και καλή επιτυχία!