Ψηφιακά και audio τα βιβλία του Harry Potter

Και σε ηλεκτρονική μορφή θα κυκλοφορήσουν, από τον Οκτώβριο, τα εφτά πολυαγαπημένα και πολυδιαβασμένα παιδικά μυθιστορήματα, με τις περιπέτειες του νεαρού μάγου. Η συγγραφέας των βιβλίων, JK Rowling, ανακοίνωσε επίσης πως αυτά θα κυκλοφορήσουν και ηχογραφημένα ( ως audio books), μέσα από ειδική ιστοσελίδα, στην οποία θα βρίσκει κανείς και νέο – ακυκλοφόρητο υλικό.

Η Rowling εξήγησε πως πρόκειται για υλικό που μέχρι τώρα κρατούσε κλεισμένο στο συρτάρι. «Αυτός είναι ένας τρόπος να ανταμείψω τους φανατικούς αναγνώστες, που έκαναν το Harry Potter τόσο δημοφιλή και επιτυχημένο», δήλωσε η ίδια. Μέχρι στιγμής, τα βιβλία με πρωταγωνιστή το νεαρό μάγο έχουν πουλήσει περισσότερα από 450 εκατομμύρια αντίτυπα στην Αγγλία και την Αμερική από δύο αντίστοιχους εκδοτικούς οίκους. Παρόλα αυτά, τα ηλεκτρονικά βιβλία, που θα μεταφραστούν σε διάφορες γλώσσες, θα κυκλοφορήσουν από τον εκδοτικό οίκο Pottermore Publishing (ο οποίος ανήκει στην ίδια την JK Rollins), καθώς οι εκδοτικοί οίκοι που ανέλαβαν τις έντυπες εκδόσεις – σε Αγγλία και Αμερική – δεν έχουν τα δικαιώματα για την κυκλοφορία των έργων σε ψηφιακή μορφή.

Η ιστοσελίδα Pottermore θα αρχίσει να λειτουργεί στις 31 Ιουλίου, την ημέρα των «γενεθλίων» του Harry Potter. Όσοι την επισκέπτονται θα ξεναγούνται στο μαγικό κόσμο των ηρώων και μέσα εκεί θα μπορούν να παίζουν παιχνίδια, να επικοινωνούν και να αλληλεπιδρούν με φίλους, να ψωνίζουν διάφορα «καλούδια» από το ηλεκτρονικό μαγαζί και φυσικά να διαβάζουν μικρούς λογοτεχνικούς «θησαυρούς», που μέχρι τώρα δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας.

Το καινούριο – ακυκλοφόρητο υλικό θα είναι διαθέσιμο, προς το παρόν, μόνο διαδικτυακά, επειδή ουσιαστικά δεν αποτελεί μια καινούρια ιστορία. Τα περισσότερα από τα κείμενα που θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα γράφτηκαν την περίοδο που η JK Rowling ξεκίνησε να «δουλεύει» τα πρώτα βιβλία της σειράς. Κάποια άλλα, είναι κείμενα που έγραψε η συγγραφέας με αφορμή τα όσα της έχουν «ζητήσει» – κατά καιρούς – οι φίλοι του Harry.

Για την πιλοτική χρήση του ιστοχώρου – προτού αυτός αρχίσει να λειτουργεί επίσημα από τον Οκτώβριο – θα επιλεχθούν ένα εκατομμύριο χρήστες, που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του ψηφιακού, μαγικού κόσμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η J.K. Rowling δε σκοπεύει να γράψει και 8ο μυθιστόρημα. «ο κύκλος του Harry έχει κλείσει για μένα, αλλά πέρασα πολύ καλά όσο έγραφα τα βιβλία», δήλωσε η συγγραφέας.

Πηγή: BBC