Όσο το παιδί μου ήταν μικρό τα νεογιλά του δόντια ήταν λευκά. Σήμερα, τα έχει αλλάξει πλέον όλα αλλά τα μόνιμα είναι αρκετά κίτρινα: α) είναι φυσιολογικό αυτό; β) γίνεται λεύκανση σε μικρά παιδιά; (η κόρη μου είναι 12 ετών).

Απαντά ο Παναγιώτης Δέδες, Χειρούργος Οδοντίατρος, Μέλος Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρίας, Μέλος ΙΤΙ (International Team for Implantology), Μέλος BDIZ-EADI (European Assosiation of Dental Implantologist)- e-mail: pdedes@hotmail.com

Α) Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, αφού είναι φυσιολογικό τα νεογιλά δόντια να είναι πιο λευκά από τα μόνιμα. Όπως και από τα μόνιμα οι κυνόδοντες είναι πιο κίτρινα από τα υπόλοιπα δόντια.
Β) Φυσικά και γίνεται λεύκανση σε παιδιά. Σε αντίθεση με τη λεύκανση των ενηλίκων (που γίνεται κυρίως στο ιατρείο) στα παιδιά η λεύκανση γίνεται στο σπίτι και κάτω από την επιτήρηση του γονέα, σε συγκεκριμένη ποσότητα και συγκέντρωση λευκαντικού παράγοντα. Οι τρόποι εφαρμογής είναι δύο: 1) με εξατομικευμένους νάρθηκες, 2) με λευκαντικές ταινίες. Στην πρώτη περίπτωση, αφού ο θεράπων ιατρός πάρει μέτρο από τους οδοντικούς φραγμούς του παιδιού, κατασκευάζει με τη βοήθεια του εργαστηρίου εξατομικευμένους νάρθηκες (μασελάκια σαν αυτά που φορούν οι μποξέρ) μέσα στους οποίους τοποθετούνται λευκαντικοί παράγοντες και στη συνέχεια εφαρμόζει τους νάρθηκες επάνω στις επιφάνειες των δοντιών για την πάνω και κάτω γνάθο αντίστοιχα. Ο χρόνος και ο ακριβής τρόπος εφαρμογής, εξηγούνται λεπτομερώς από τον θεράποντα ιατρό.
Στη δεύτερη περίπτωση η λεύκανση γίνεται με ειδικές λευκαντικές ταινίες, οι οποίες τοποθετούνται επάνω στις οδοντικές επιφάνειες και οι οποίες περιέχουν συγκεκριμένη ποσότητα λευκαντικού παράγοντα, πράγμα που τις καθιστά πιο ασφαλείς, αφού δεν χρειάζεται η γονική επιτήρηση.