Αρχική Νέα Όταν τα παραμύθια και τα μουσειακά αντικείμενα συναντιούνται... σεμινάριο με τη Σάσα Βούλγαρη (2/3)

Όταν τα παραμύθια και τα μουσειακά αντικείμενα συναντιούνται... σεμινάριο με τη Σάσα Βούλγαρη (2/3)

Η ιστόρηση χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν σαν ένα μέσο διαπαιδαγώγησης τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Οι προφορικές ιστορίες μεταφέρονταν από γενιά σε γενιά, μεταδίδοντας κωδικοποιημένες πληροφορίες που είχαν αποκτηθεί μέσα από την εμπειρία αναρίθμητων ανθρώπων.
Αυτό είναι που κάνει αυτές τις ιστορίες ανεκτίμητες στην παιδαγωγική διαδικασία καθώς η γνωριμία με ένα γνωστικό αντικείμενο - όπως είναι τα εκθέματα σε ένα μουσείο - γίνεται με τον πιο γοητευτικό και βιωματικό τρόπο.
Ο συνδυασμός αφήγησης με το εκπαιδευτικό αντικείμενο, επιτρέπει στο παιδί να “ταξιδεύει”, να ταυτίζεται, να θυμάται με τρόπο ευχάριστο τις διάφορες πληροφορίες, να συμμετέχει ψυχοσωματικά, αποκομίζοντας το μεγαλύτερο διδακτικό όφελος απ’ αυτήν την εμπειρία.

Όπως τα παραμύθια έτσι και τα μουσειακά αντικείμενα, συναντιούνται σε ένα σημείο:
αποτελούν μαρτυρίες της ίδιας της ζωής.

Τελικά, ήταν άραγε τόσο διαφορετικοί οι άνθρωποι που έζησαν πριν από εμάς;

Το σεμινάριο αυτό αποσκοπεί να πληροφορήσει και να προσφέρει παιδαγωγικά εργαλεία που σχετίζονται με την χρήση τεχνικών αφήγησης και μυθοπλασίας μέσα σε διαθεματικούς χώρους όπως αυτούς των μουσείων. Θα καταδειχτούν τρόποι διαμόρφωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων μέσω της αφηγηματικής τέχνης, και της δημιουργκής γραφής πάνω σε ένα θεματικό αντικείμενο και με συγκεκριμένα παραδείγματα από τους συμμετέχοντες, πάνω σε εκθέματα και χώρους του Μουσείου. Απευθύνεται σε παιδαγωγούς, μουσειοπαιδαγωγούς, εμψυχωτές, σπουδαστές σχετικών σχολών, κ.ο.κ.

Σχεδιασμός σεμιναρίου, συντονισμός, διδασκαλία: Σάσα Βούλγαρη

Κύκλος δύο συναντήσεων:

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013 ( 9.00 π.μ. – 2.00 μ.μ.)

Κτήριο οδού Πανός. Έκθεση «Άνθρωποι και Εργαλεία. Όψεις της εργασίας στην προβιομηχανική κοινωνία» (Πανός 22, Πλάκα)

Κόστος συμμετοχής: 80€

Κρατήσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 210 – 32 23 368 και 210 – 32 39 813.

Η ψυχοπαιδαγωγός και επαγγελματίας αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη είναι πρωτοπόρος, στην Ελλάδα, στο θέμα της αφήγησης μέσα σε μουσειακούς χώρους, με τη μεγαλύτερη παρουσία σε αυτόν τον τομέα, και σημαντική συμβολή, ώστε να γνωστοποιηθούν και να καθιερωθούν τα προγράμματα αφήγησης μέσα στα μουσεία .

Έχει δημιουργήσει και συντονίσει ποικίλα διαθεματικά προγράμματα, σχεδιασμένα ειδικά για μουσειακούς χώρους ή θεματικές ενότητες για παιδιά διαφορετικών ηλικιών και ενήλικες σε συνεργασία με τα Μουσεία:
Λαϊκής Τέχνης, Λουτρό των Αέρηδων, Έκθεση, «Άνθρωποι και Εργαλέια», Κυκλαδικής Τέχνης, Παιδικής Τέχνης, Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας - Κέντρο Γαία, Μπενάκη – Ισλαμικής Τέχνης και Πειραιώς 108, Παιδικό Μουσείο, Μουσείο Μετάξης Π.Ι.Ο.Π., κ.α.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.