Όχι και τόσο “αθώο” το βιολογικό κρέας…

Να ανατρέψει τα όσα ήξεραν μέχρι τώρα οι καταναλωτές βιολογικού κρέατος το οποίο προτιμούν θεωρώντας ότι αυτό που τρώνε δεν περιέχει αντιβιοτικά, ορμόνες και άλλα επιβλαβή χημικά συστατικά, έρχεται μια ομάδα Αμερικανών επιστημόνων οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τελικά ούτε το βιολογικό κρέας δεν είναι απαλλαγμένο από βακτήρια, ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE, ερευνητές του Κολεγίου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Αϊόβα διαπίστωσαν ότι ένα από τα πιο επικίνδυνα και ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια, το στέλεχος του σταφυλόκοκκου, MRSA, βρίσκεται εξίσου τόσο στο συμβατικό, όσο και στο βιολογικό χοιρινό κρέας, το οποίο προέρχεται από ζώα που έχουν αναπτυχθεί χωρίς αντιβιοτικά.

Οι επιστήμονες μελέτησαν μια ποικιλία προϊόντων χοιρινού κρέατος από πολλά διαφορετικά καταστήματα σε κατ’ εξοχήν κτηνοτροφικές πολιτείες των ΗΠΑ. Κάνοντας εργαστηριακό έλεγχο, ανακάλυψαν ότι περίπου το 65% των δειγμάτων χοιρινού κρέατος περιείχαν βακτήρια σταφυλόκοκκου, ενώ το 6,6% το επικίνδυνο στέλεχος του MRSA. Τα ποσοστά μόλυνσης ήταν παρόμοια μεταξύ «συμβατικού» και βιολογικού κρέατος, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη στους ερευνητές.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μελέτη που ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί έδειξε ότι η επί τόπου λήψη δειγμάτων από φάρμες ζώων και η ανάλυση τους, δεν ανέδειξε βακτήρια MRSA στο βιολογικό κρέας, εν αντιθέσει με το «συμβατικό». Αυτό σημαίνει ότι το επίμαχο βακτήριο βρίσκει κάποιον τρόπο να «τρυπώσει» στο βιολογικό κρέας κατά την «διαδρομή» από την κτηνοτροφική μονάδα έως το σημείο πώλησης του. «Προς το παρόν, η πηγή της μόλυνσης παραμένει άγνωστη», εξηγεί η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η μετάδοση των μικροβίων μπορεί να γίνεται κάποια στιγμή από το «συμβατικό» κρέας στο βιολογικό λόγω της γειτνίασής τους ή μέσω των εργαζομένων στις κτηνοτροφικές μονάδες. Μια άλλη πιθανότητα είναι η μόλυνση του βιολογικού κρέατος να γίνεται στα σφαγεία και στις μονάδες επεξεργασίας του.

Σε δύο άλλες πρόσφατες έρευνες από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πέρντιου, διαπιστώθηκε αφενός ότι τα προϊόντα μοσχαρίσιου κρέατος, από ζώα που μεγάλωσαν με χορτάρι, ήταν εξίσου πιθανό να είναι μολυσμένα με το ανθεκτικό στα αντιβιοτικά κολοβακτηρίδιο E.Coli και αφετέρου βρέθηκε ότι προϊόντα πουλερικών με την ετικέτα «χωρίς αντιβιοτικά» περιείχαν τελικά τόσο E.Coli, όσο και βακτήριο του εντερόκοκκου, αν και σε μικρότερες ποσότητες σε σχέση με το συμβατικό κρέας.