- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Έκθεση για «Το νησί» – την τηλεοπτική σειρά του MEGA – στα Χανιά

Φωτογραφικό υλικό, κοστούμια και αξεσουάρ, μακέτες σκηνικών, μάσκες και προσθήκες των ειδικών εφέ περιλαμβάνει η έκθεση για «Το νησί», την τηλεοπτική σειρά του MEGA, που θα εγκαινιασθεί το Σάββατο 16 Ιουλίου στα Χανιά, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου – Μεγάλο Αρσενάλι.

Παρουσία των ηθοποιών και των άλλων συντελεστών της σειράς, με την προβολή όλων των επεισοδίων, με δημιουργικά εργαστήρια, συζητήσεις και άλλες εκδηλώσεις η έκθεση αυτή δίνει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει τους δημιουργούς και να περιηγηθεί στους άγνωστους κόσμους της σκηνογραφίας, των ειδικών εφέ και της ενδυματολογίας. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες να παρακολουθήσουν, στα διάφορα εργαστήρια, σεμινάρια από τους κορυφαίους του χώρου.

Η έκθεση οργανώνεται από το MEGA και τις εταιρείες παραγωγής TVE και Indigo View και ουσιαστικά αποτελεί μία προσπάθεια να έρθουν στο φως η τεράστια προεργασία, το εύρος και η ένταση του έργου που απαιτήθηκε από τους συντελεστές της, ώστε να προκύψει τελικώς το άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα, που προβλήθηκε στη μικρή οθόνη.

Να σημειωθεί άλλωστε ότι «Το νησί» με πάνω από 500.000 επισκέπτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με υψηλότατα ποσοστά τηλεθέασης κυρίως στο νεανικό κοινό (70%), _ συγκίνησε και συνεπήρε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, καθώς πολλοί άνθρωποι θέλησαν να ενημερωθούν γι΄ αυτό το πρόσφατο παρελθόν, που υπήρξε ένα από τα πιο θλιβερά επεισόδια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και στιγμάτισε έναν ολόκληρο τόπο.

Σημαντικό όμως είναι και το γεγονός ότι η σειρά ανέδειξε με καλλιτεχνική αρτιότητα και εντιμότητα την Κρήτη των αρχών του 20ού αιώνα, την ντοπιολαλιά και τις συνήθειες, την μουσική, την παράδοση και την αρχιτεκτονική, τις ενδυμασίες και τα έθιμα, τις κοινωνικές δομές και το ήθος των ανθρώπων του νησιού.

Ως πρώτη πόλη παρουσίασης αυτής της έκθεσης επιλέχθηκαν τα Χανιά, τόπος καταγωγής του σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη ενώ την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο σκηνογράφος της σειράς Αντώνης Χαλκιάς. Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν: Εργαστήρια μακιγιάζ ειδικών εφέ (17 Ιουλίου) από τους Γιώργο και Ρούλη Αλαχούζο, οι οποίοι «δημιούργησαν» τους εκατοντάδες ανθρώπους που έπασχαν από λέπρα για τις ανάγκες της σειράς και είναι υπεύθυνοι για ίσως την μεγαλύτερη δουλειά μακιγιάζ ειδικών εφέ που έχει γίνει έως τώρα στην Ελλάδα. Εργαστήριο σκηνογραφίας (22 και 23 Ιουλίου) από τον σκηνογράφο Αντώνη Χαλκιά.

Ανοιχτή συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές της σειράς, τον σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη, τον σκηνογράφο Αντώνη Χαλκιά, την ενδυματολόγο Ξανθή Κόντου, τον διευθυντή φωτογραφίας Βαγγέλη Κατριτζιδάκη και το σύνθετη Μίνω Μάτσα. Επίσης αναπαράσταση του Καραγκιόζη που παρουσίασε ο καραγκιοζοπαίχτης Νίκος Μπλαζάκης στην Σπιναλόγκα για τις ανάγκες της σειράς (24 Ιουλίου, ώρα 20:00). Και ακόμη προβολή του ντοκιμαντέρ «Το Νησί – Η αληθινή ιστορία» (23 Ιουλίου, ώρα 19:30).

Πού και Πότε

Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου – Μεγάλο Αρσενάλι, Χανιά. Διάρκεια: 16-24 Ιουλίου. Πληροφορίες για την συμμετοχή στα εργαστήρια καθώς και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, στο www. megatv. com/tonisi & www. indigoview. com.

Πηγή: http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=410757