Έμβρυα με τρεις γονείς; Έτοιμη η επίμαχη τεχνική εξωσωματικής!

Επιτυχές ήταν το αποτέλεσμα των πρώτων δοκιμών σε ανθρώπους της νέας τεχνικής εξωσωματικής γονιμοποίησης, η οποία επιτρέπει τη δημιουργία εμβρύων από την ανάμιξη γενετικού υλικού που προέρχεται από τρεις γονείς και φυσικά έχει γίνει αιτία συζητήσεων και διαφωνιών. Είχαν προηγηθεί προ τριετίας ανάλογες επιτυχείς δοκιμές σε πειραματόζωα.
Οι μαϊμούδες που γεννήθηκαν με αυτή την μέθοδο και έχουν πλέον ηλικία τριών ετών, παραμένουν υγιείς, ενώ τα ανθρώπινα έμβρυα, που για πρώτη φορά αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο, φαίνονται εκ πρώτης όψεως επίσης υγιή. Μετά από αυτά τα αποτελέσματα, η νέα τεχνική -που στην ουσία είναι μια πρωτότυπη γονιδιακή θεραπεία- θεωρείται πολύ κοντά στο να αξιοποιηθεί κλινικά στο μέλλον.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπαραγωγικό βιολόγο Σουκράτ Μιταλίποφ του πανεπιστημίου του Πόρτλαντ των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, σύμφωνα με το BBC και το “Science”, δήλωσαν πως αποδείχτηκε ότι η μέθοδός τους δουλεύει στο εργαστήριο, αν και παραδέχτηκαν πως ακόμα δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι μπορεί να οδηγήσει σε ένα υγιές παιδί. Οι επιστήμονες σκοπεύουν να κάνουν νέες μελέτες για να διασφαλίσουν ότι η τεχνική -που έχει δεχτεί κριτικές και από ηθικής απόψεως- είναι ασφαλής στους ανθρώπους.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ