- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Έχω ένα κοριτσάκι 5 μηνών. Όταν ήταν 1 μηνός μας ενημέρωσαν οι γιατροί ότι πρέπει να κάνουμε εξετάσεις για τον θυρεοειδή…

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω ένα κοριτσάκι 5 μηνών. Όταν ήταν 1 μηνός μας ενημέρωσαν οι γιατροί ότι πρέπει να κάνουμε εξετάσεις για τον θυρεοειδή διότι το δείγμα από την πατούσα που είχε πάρει ο γιατρός στο μαιευτήριο έδειξε αυξημένη την TSH.
Κάναμε εξετάσεις και βγήκαν φυσιολογικές, έγινε επανέλεγχος σε ένα μήνα και η TSH ήταν 5.29(ανεβασμένη), ξανακάναμε εξέταση πάλι σε ένα μήνα και ήταν όλα φυσιολογικά. Μου είπαν ότι δεν έχει τίποτα αλλά εγώ ανησυχώ μήπως πρέπει να επισκεφτώ και έναν παιδοενδοκρινολόγο;

Απαντά η Παιδο-Ενδοκρινολόγος κα Μαρία Καράντζα, Υπεύθυνη του Παιδο-Ενδοκρινολογικού Τμήματος ΠΑΙΔΩΝ ΜΗΤΕΡΑ

Ένα στα 3000 παιδιά στην Ελλάδα φέρει διάγνωση συγγενούς υποθυρεοειδισμού. Ο προληπτικός έλεγχος νεογνών για συγγενή υποθυρεοειδισμό είναι μια από τις σπουδαιότερες μεθόδους διάγνωσης της πάθησης αυτής η οποία εφόσον επιβεβαιωθεί χρήζει άμεσης θεραπείας και εξασφαλίζει στο νεογνό φυσιολογική σωματική και διανοητική ανάπτυξη. Όπως όλες οι μέθοδοι έλεγχου (screening) είναι σχεδιασμένη και έχει τέτοια ευαισθησία έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες μη ανεύρεσης παιδιών με αυξημένη TSH (ενδεικτικό πιθανού υποθυρεοειδισμού). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα” ψευδώς θετικών δειγμάτων”, παιδιών δηλαδή που κατά τον αρχικό έλεγχο εμφανίζουν οριακά αυξημένες τιμές και κατά τον επανέλεγχο οπού γίνεται και διεξοδικότερος έλεγχος της θυρεοειδικής λειτουργίας νεογνού και μητέρας, οι τιμές να είναι εντός των φυσιολογικών ορίων. Με βάση αυτά, εάν το παιδί σας έχει φυσιολογική σωματική και νοητική-ψυχοκινητική – εξέλιξη (κάτι το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί με τον παιδίατρο σας) δεν χρήζει αυτή τη στιγμή περαιτέρω έλεγχου. Εάν υπάρχει καθυστέρηση στην σωματική και ψυχοκινητική εξέλιξη ή οικογενειακό ιστορικό υποθυρεοειδισμού θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας, για το πότε χρειάζεται παιδοενδοκρινολογική εκτίμηση.