- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Έως και 130% ακριβότερο το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα

Ένα είδος πρώτης και βασικότατης ανάγκης για τους νέους γονείς, το γάλα για το μωρό τους, αναγκάζονται να το πληρώνουν “χρυσάφι”, όταν σύμφωνα με τα στοιχεία, πωλείται στη χώρα μας έως και 130% ακριβότερα απ’ ό,τι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτές τις μέρες, το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί να επιβάλει μείωση στις υψηλές τιμές πώλησης τιµές του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας στη χώρα µας, προκαλώντας την αντίδραση των φαρμακοποιών, οι οποίοι κάνουν λόγο για ένα «ένα ακόµη δωράκι στα σούπερ µάρκετ». Ο Πανελλήνιος Φαρµακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) επικαλείται σε πρόσφατη ανακοίνωση «για να αποκαταστήσει την αλήθεια», όπως υπογραµµίζει χαρακτηριστικά, σχετική απόφαση του ∆ικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που έχει στόχο «την προστασία της δηµόσιας υγείας». Παρ’ όλα αυτά, το Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο ουδέποτε αποφάσισε ότι οι βρεφικές τροφές πρέπει να πωλούνται αποκλειστικά και µόνο από τα φαρµακεία!

Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα Τα Νέα, η υπόθεση ξεκινά το 1988. Με απόφαση του τότε υπουργού Υγείας και έπειτα από τη σύµφωνη γνώµη του Εθνικού Οργανισµού Φαρµάκων και του Πανεπιστηµίου Αθηνών, το γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας (0-6 µηνών) χαρακτηρίστηκε ως υποκατάστατο του µητρικού θηλασµού. Αποφασίστηκε λοιπόν να πωλείται από τα φαρµακεία.

Η ΟΔΗΓΙΑ. Τέσσερα χρόνια µετά η Κοµισιόν προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο για την ελληνική υπουργική απόφαση, µε το επιχείρηµα ότι παραβαίνει ευρωπαϊκή οδηγία για ελεύθερη διακίνηση προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά. Το ∆ικαστήριο έκρινε την Ελλάδα αθώα µε το σκεπτικό ότι µε την υπουργική απόφαση δεν εµποδιζόταν η εµπορία, τόσο των εγχώριων προϊόντων όσο και εκείνων που προέρχονται από τα άλλα κράτη – µέλη.

Οπως ωστόσο τονίζει ο δικηγόρος Σ. Χαρακτινιώτης, η απόφαση του Ευρωπαϊκού ∆ικαστηρίου δεν µπορεί να ερµηνευτεί ότι αποτελεί κανόνα, πόσω µάλλον ευρωπαϊκό κανόνα, που ορίζει πως η πώληση γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας είναι προνόµιο των φαρµακείων. Αντίθετα, υπογραµµίζει, καταδεικνύει την ιδιαιτερότητα της ελληνικής νοµοθεσίας σε σύγκριση µε την ευρωπαϊκή.

Αλλωστε, για να το διαπιστώσει κανείς αρκεί να κάνει µια βόλτα στα σούπερµάρκετ άλλων χωρών µελών της Ε.Ε. και θα διαπιστώσει ότι οι βρεφικές τροφές έχουν ειδική θέση στα ράφια τους.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ. Μάλιστα, όπως προκύπτει, σε αρκετές περιπτώσεις οι ελληνικές τιµές είναι ιδιαίτερα τσουχτερές σε σχέση µε τις τιµές στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για παράδειγµα, στα ράφια ενός βρετανικού σούπερ µάρκετ, η συσκευασία 900 γραµµαρίων κοστίζει 10,8 ευρώ, όταν στην χώρα µας το ίδιο γάλα έχει τιµή 23 ευρώ. Ετσι άλλωστε εξηγείται το γεγονός ότι το βρεφικό γάλα πωλείται ακόµη και σε on line δηµοπρασίες, µε τους ιντερνετικούς εµπόρους να διαφηµίζουν προσφορές που µειώνουν σηµαντικά την οικογενειακή δαπάνη για τα βρέφη! Είναι ενδεικτικό ότι στις 19 Μαΐου έληξε µία τέτοια προσφορά στη µαύρη αγορά του ∆ιαδικτύου. Ειδικό βρεφικό γάλα για την αντιµετώπιση των κολικών (συσκευασία 800 γραµµαρίων) πωλούνταν προς 18,90 ευρώ. Οι πωλητές διατείνονται στο site τους ότι το ίδιο γάλα πωλείται στην χώρα µας «µε µέση τιµή 34,60 ευρώ».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Θοδωρής Αµπατζόγλου παραδέχεταιστα πως υπάρχουν αποκλίσεις στις τιµές, διευκρινίζει ωστόσο ότι οι διαφοροποιήσεις αυτές αφορούν τους προµηθευτές και όχι τους φαρµακοποιούς. «Σε ό, τι αφορά το κέρδος µας, αυτό δεν ξεπερνά το 15%. Το ποσοστό αυτό ισοδυναµεί σε περίπου 3 ευρώ ανά συσκευασία. Συνεπώς, δεν είναι θέµα οικονοµικό. Αυτό που πρέπει να αποφασιστεί είναι ο χαρακτηρισµός του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας, εάν δηλαδή χαρακτηρίζεται ως φάρµακο ή ως προϊόν προς πώληση», προσθέτει.