Αγοράστε τους τα σωστά παπούτσια

Το Πάσχα είθισται τα παιδιά να φορούν τα καινούργια τους παπούτσια. Παλαιότερα μάλιστα αυτά τα παπούτσια ήταν λευκά, κόκκινα ή μπλε. Σήμερα η γκάμα έχει επεκταθεί και σε άλλες επιλογές. Όπως κι αν έχει, οι γονείς ή οι νονοί πρέπει να έχουν μερικά βασικά πράγματα κατά νου όταν θα βγουν στα καταστήματα για τα παπούτσια των παιδιών.

«Το σωστό παπούτσι πρέπει να έχει απόσταση περίπου 2 εκατ. μεταξύ του μικρότερου δάχτυλου και της “μύτης” του, αγκαλιάζοντας μαλακά τη φτέρνα. Αν είναι μεγαλύτερο, το πόδι θα γλιστρά προκαλώντας στο παιδί αστάθεια», μας επισημαίνει ο ορθοπεδικός Αντώνης Δραμουντάνης.
Εμείς θα δούμε αναλυτικά τα βασικότερα σημεία, τα οποία πρέπει να προσέξετε προκειμένου τα παιδιά να ευχαριστηθούν το δώρο σας.
• Ένα παιδί, όταν αρχίσει να περπατάει έξω, πρέπει οπωσδήποτε να φοράει παπούτσια που ταιριάζουν στο πόδι του. Το παιδικό πόδι είναι φαρδύ στα δάχτυλα και πιο λεπτό στη φτέρνα, ενώ τα κόκαλα του είναι ακόμα μαλακά. Παπούτσια που δεν ταιριάζουν στο πόδι του, μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες. Προσέξτε, επειδή τα κόκαλα στα μωρά είναι μαλακά και το παιδί μπορεί να μη διαμαρτυρηθεί ότι πονούν τα πόδια του. Γι΄ αυτό, τα παπούτσια πρέπει να τα δοκιμάζει στο παιδικό ποδαράκι ένας εκπαιδευμένος πωλητής.
• Δεν πρέπει ποτέ να αγοράζετε μεταχειρισμένα ή να του φοράτε τα παπούτσια των μεγαλύτερων αδερφών, καθώς αυτά έχουν πάρει τη φόρμα του πέλματος του άλλου παιδιού.
• Να προτιμάτε παπούτσια από δέρμα, βαμβάκι ή καραβόπανο για ν’ αφήνουν τον ιδρώτα να φεύγει και το πόδι του παιδιού να ”αναπνέει”.
• Οι κάλτσες πρέπει επίσης να είναι στο σωστό νούμερο γιατί αν είναι μεγάλες, θα πιέζουν το πόδι. Αν είναι πάλι μικρές, θα παραμορφώσουν τα δάχτυλα που δεν θα μεγαλώνουν ίσια.
•Τα παπούτσια σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερα από το κανονικό νούμερο, με την ιδέα ότι το πόδι μεγαλώνει γρήγορα. Όσο κι αν αυτό είναι πραγματικότητα, τα μεγάλα παπούτσια δυσκολεύουν το παιδί στο περπάτημα και το τρέξιμο.
•Φροντίστε να μην είναι πολύ βαριά και να μην έχουν από κάτω σόλα που γλιστράει.
•Να ελέγχετε τακτικά αν του κάνουν. Κάθε μήνα να βλέπετε μέχρι πού φτάνει το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.
•Να δοκιμάζετε πάντα και τα δύο παπούτσια στο παιδί, γιατί είναι απόλυτα φυσιολογικό η μία πατούσα να είναι μεγαλύτερη από την άλλη. Επιλέγετε το μέγεθος που ταιριάζει στο μεγαλύτερο πόδι.
•Πρέπει από την αρχή να είναι αναπαυτικά και να μην το ενοχλούν καθόλου. Μην αγοράζετε σκληρά παπούτσια στο παιδί με την προοπτική ότι θα μαλακώσουν.
• Προτιμήστε παπούτσια με φερμουάρ ή αυτοκόλλητες ταινίες. Αποφύγετε να αγοράζετε παπούτσια με κορδόνια. Δεν ξέρει ακόμα να τα δέσει, κι αν είναι λυμένα κινδυνεύει να τα πατήσει και να πέσει.
•Για τα μικρά παιδιά, τα μποτάκια είναι προτιμότερα, καθώς αγκαλιάζουν το πόδι και βοηθούν το παιδί να κρατά ίσια τα πόδια του.