- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ανακουφιστείτε από τον πονόλαιμο χωρίς φάρμακα

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα που μας ταλαιπωρεί εμάς και τα παιδιά μας όταν κρυολογήσουμε ή “αρπάξουμε” κάποια ίωση απ’ αυτές που κυκλοφορούν το χειμώνα είναι ο πονόλαιμος. Επίπονος αλλά και ενοχλητικός. Πώς μπορούμε να τον νικήσουμε αποφεύγοντας φαρμακευτικά σκευάσματα;

Ακολουθώντας κάποια παλιά μυστικά που όμως και ιατρικές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ως προς την αποτελεσματικότητά τους.

Ένα απ’αυτά είναι το μέλι, που αν και δεν είναι πλήρως κατανοητό το πως μας βοηθά, φαίνεται πώς μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη ανθεκτικών, στα αντιβιοτικά, βακτηρίων. Δοκιμάστε σε κάποιο αφέψημα ή απλά διαλύοντάς το σε μια κούπα με ζεστό νερό.

Οι γαργάρες με αλατόνερο είναι επίσης ένα μυστικό που καταπολεμά τον πονόλαιμο. Το αλάτι εξωθεί νερό από τις κυτταρικές μεμβράνες και μειώνει αποτελεσματικά το οίδημα και τη φλεγμονή. Κάντε γαργάρες προσθέτοντας σε ένα ποτήρι ζεστό νερό μισό έως ένα κουταλάκι αλάτι, τουλάχιστον μία φορά κάθε ώρα. Εξίσου βοηθητικές φαίνεται πως είναι οι γαργάρες με χαμονήλι και μαγειρική σόδα.

Το πράσινο τσάι, όπως έχουν δείξει και μελέτες, είναι πολύ ευγερτικό για τον οργανισμό καθώς βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με ότι πίνεται ζεστό θα σας ανακουφίσει από τον πονόλαιμο.

Η βιταμίνη D είναι μια ουσία που μπορεί να σας θωρακίσει από τη γρίπη και τα συμπτώματα της, μεταξύ αυτών και του πονόλαιμου. Σύμφωνα με έρευνα του 2007 τα άτομα που λαμβάνουν καθημερινά βιταμίνη D (σε συμπληρώματα) είχαν 3 φορές λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα γρίπης. Δοκιμάστε λοιπόν να τρώτε πιο συχνά γαλακτοκομικά (γάλα και γιαούρτι) κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Φυσικά εάν τα συμπτώματα είναι έντονα και επιμένουν δεν θα πρέπει να μείνετε στα σπιτικά γιατροσόφια αλλά να απευθυνθείτε σε κάποιο γιατρό.