- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ανεβαίνουμε στις πλαγιές του Πάρνωνα και μένουμε στον Ξενώνα 1821

Διαβάζοντας λίγα πράγματα για τον ξενώνα που θα καταλύσουμε και βλέποντας κάποιες φωτογραφίες βεβαιωνόμαστε ότι κάναμε την καλύτερη επιλογή. Στα Άνω Δολιανά, όπου βρίσκεται το κατάλυμά μας, θα περάσουμε τέλεια. Το χωριό είναι καταπράσινο, χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1050 μ. Το αξιοπερίεργο εδώ είναι πως το χωριό, αν και βρίσκεται σε τέτοιο υψόμετρο, προσφέρει καταπληκτική θέα προς το οροπέδιο της Τριπόλεως. Το μυστικό κρύβεται, όπως καταλάβαμε στην αμφιθεατρική θέση του. Με άλλα λόγια, θα ευχαριστηθείτε… ανηφοριές και κατηφοριές, αλλά θα σας ανταμείψουν τα όμορφα πετρόκτιστα σπίτια που θα βλέπετε και τα καλντερίμια που θα περιδιαβαίνετε, τα οποία άλλωστε συνετέλεσαν ώστε να χαρακτηρισθεί το χωριό παραδοσιακός οικισμός.

Το παλιό Δημοτικό Σχολείο γίνεται Ξενώνας

Το κτήριο του Ξενώνα 1821 χτίστηκε στις αρχές του 19ου αι. ακολουθώντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής. Παλαιότερα στέγαζε το δημοτικό σχολείο του χωριού. Σήμερα έχει μετατραπεί σε έναν από τους ωραιότερους ξενώνες της Ελλάδας. Θα σας εκπλήξει ευχάριστα ο τολμηρός συνδυασμός της παραδοσιακής λευκής μαρμαρόπετρας με τα έντονα, μοντέρνα χρώματα στους τοίχους. Τα καλόγουστα διακοσμημένα 6 δωμάτια και 4 μεζονέτες έχουν διαμορφωθεί με μεράκι και προσφέρουν όλες τις ανέσεις για μία υπέροχη διαμονή. Απόλυτο highlight τα κρεβάτια με ουρανό και το καθιστικό, που είναι διακοσμημένο με πιθάρια και χαμηλά τραπεζάκια. Κάθε δωμάτιο είναι εντελώς ξεχωριστό, διακοσμημένο με ιδιαίτερο γούστο και μεράκι, προσφέροντας όλες τις ανέσεις που χρειάζεστε για να περάσετε καλά. Δίπλα στον ξενώνα, σε ένα πανέμορφο κτίριο του 1853, λειτουργεί το εστιατόριο, όπου θα απολαύσετε τοπικές λιχουδιές με ιδιαίτερη ζεστασιά και περιποίηση. Με ορμητήριο τον παραδοσιακό Ξενώνα 1821 θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε το χειμώνα μοναδικές ομορφιές της ορεινής Αρκαδίας και το καλοκαίρι να κολυμπήσετε στις υπέροχες παραλίες της Κυνουρίας και της Αργολίδας, που απέχουν μόλις 50 λεπτά. Για τους fans των σπορ, ο Ξενώνας προσφέρει ακόμη τη δυνατότητα για δραστηριότητες όπως ιππασία, mountain bike και τοξοβολία.
Αλλά και οι ώρες της χαλάρωσης εδώ έχουν το δικό τους χρώμα. Έτσι, στο lobby, δίπλα στο τζάκι, θα διαλέξετε μεταξύ 32 διαφορετικών γεύσεων ροφήματος σοκολάτας, 45 ειδών τσαγιού ή θα απολαύσετε εκλεκτά (και σπάνια) whiskeys και cognac, συνοδεία κορυφαίων πούρων.

Ο Ξενώνας απέχει οδικώς 2 ώρες από την Αθήνα και 19 χλμ. από την Τρίπολη.

Πώς θα φτάσετε: Από Αθήνα ακολουθείτε την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου. Μετά την Κόρινθο συνεχίζετε αριστερά με κατεύθυνση προς Τρίπολη. Φτάνοντας στην Τρίπολη βγαίνετε την έξοδο «Γύθειο-Σπάρτη» και ακολουθείτε την Ε.Ο Τριπόλεως-Σπάρτης για 2 χλμ. περίπου. Εκεί θα δείτε σήμανση «Άστρος-Λεωνίδιο-Δολιανά-Αγ. Πέτρος» με κατεύθυνση αριστερά. Ακολουθείτε την επαρχιακή οδό Τριπόλεως-Άστρους, διασχίζετε 2-3 χωριά και 2 χλμ. μετά το χωριό «Ρίζες» συνεχίζετε δεξιά, πρός «Άνω Δολιανά-Καστρί-Αγ. Πέτρο». Έπειτα από 3 χλμ. είναι και η τελευταία διασταύρωση, στην οποία στρίβετε δεξιά με κατεύθυνση «Άνω Δολιανά».

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2710 234080, 234031, 6976 770347

Βόλτες στο χωριό και στα πέριξ
Στην όμορφη πλατεία με τα πλατάνια και τα καφενεία, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, θαυμάσαμε την πιο υπέροχη θέα προς τον κάμπο της Τρίπολης. Ο ορίζοντας φθάνει ως το Μαίναλο, το Αρτεμίσιο, το Χελμό και τον Ερύμανθο, χαίρεται το μάτι να αγναντεύει ελεύθερο και ανεμπόδιστο.
Σήμερα, τα Άνω Δολιανά με τα πέτρινα δρομάκια, τα γραφικά σπίτια και τους φιλόξενους και γελαστούς κατοίκους τους είναι από τα πιο όμορφα χωριά του Πάρνωνα και ιδανικό σημείο εκκίνησης για κοντινές εκδρομές. Βέβαια, αν δεν έχετε αρκετές μέρες στη διάθεσή σας, μην υποτιμήσετε τα μέρη πέριξ του χωριού, μικρές όμορφες διαδρομές που θα τις περπατήσετε και θα αισθανθείτε άμεση αναζωογόνηση. Ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, με καστανιές, με βελανιδιές, κερασιές, καρυδιές, πλατάνια και πεύκα, ρεματιές και άφθονα νερά σας καλεί για πεζοπορία και –γιατί όχι;- αν έχει καλή μέρα και για ένα υπέροχο πικνίκ στο καστανόδασος. Σε ορισμένα σημεία του έχουν εγκατασταθεί ξύλινες κατασκευές από το Δασαρχείο Κυνουρίας για τη διευκόλυνση των περιπατητών. Από την περιοχή περνάει και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Κοντά στα Δολιανά βρίσκονται τα λατομεία του φημισμένου ομώνυμου τοπικού μάρμαρου (μάρμαρο Δολιανών), που είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Τα Δολιανά ιστορικά είναι γνωστά από την ομώνυμη νικηφόρα μάχη των Ελλήνων κατά των Τούρκων στην επανάσταση του 21. Κάθε 4 χρόνια η επέτειος της μάχης γιορτάζεται με ιδιαίτερο τρόπο. Γίνεται αναπαράστασή της και ακολουθούν πολλές εκδηλώσεις. Είναι πραγματικά πολύ όμορφα κι αν ενδιαφέρεστε ρωτήστε για την επόμενη αναπαράσταση.
Ενώ βρίσκεστε στα Δολιανά μπορείτε να επισκεφθείτε την Ιερά Μονή Μαλεβής, τους παλιούς νερόμυλους, τα αρχαία λατομεία και το αρχηγείο του ήρωα της ελληνικής επανάστασης Νικηταρά.

Τι να πάρετε μαζί σας: Παραδοσιακό προϊόν των Δολιανών είναι τα κάστανα, που οι κάτοικοι τα μαζεύουν το φθινόπωρο, οπότε και διογανώνεται η γιορτή του κάστανου. Μην ξεχάσετε λοιπόν φεύγοντας να εφοδιαστείτε με ντόπια κάστανα, αλλά και αρκαδικό λάδι, βύσσινο και καρύδια.

Πού θα φάτε: Στο χωριό θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες με ντόπια κρέατα και οικολογικά προϊόντα όπου η έκφραση “σπιτική ελληνική κουζίνα” βρίσκει το πραγματικό της νόημα. Επίσης “παραδοσιακά καφενεία” που λειτουργούν προσφέροντας καφέδες, ουζομεζέδες και παραδοσιακά γλυκά όλη τη διάρκεια του χρόνου σε μια ατμόσφαιρα φιλική.