- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ανεμιστήρες οροφής: Οικολογική ανάσα δροσιάς για το σπίτι

Η θερμοκρασία έχει αυξηθεί αισθητά, οι πρώτες ζέστες του καλοκαιριού είναι εδώ και όσο περνάει ο καιρός, ο υδράργυρος θα συνεχίζει ακάθεκτος την ανοδική του πορεία. Φέτος, αντί για τη κλασική λύση του κλιματιστικού που θα δουλεύει στο φουλ, προτιμήστε τη λύση των ανεμιστήρων οροφής που αναμφίβολα αποτελούν μια φιλικότερη προς το περιβάλλον και οικονομικότερη επιλογή δροσισμού, που κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια.
Οι ανεμιστήρες οροφής έχουν ικανοποιητική απόδοση σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, δροσίζοντας ένα μέσο δωμάτιο έως και 30 βαθμούς Κελσίου. Λόγω της κατασκευής, αλλά και του τρόπου λειτουργίας τους, συμβάλλουν σημαντικά στον σωστό αερισμό του χώρου, βελτιώνοντας αισθητά τις συνθήκες του δωματίου αποφεύγοντας τις πολικές θερμοκρασίες που προσφέρει η κατάχρηση του κλιματιστικού.
Όσο μεγαλύτερος είναι ένας ανεμιστήρας τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο όγκος αέρα που θα μπορεί να ανακινήσει για να δροσιστεί ο χώρος.Έρευνες που έχουν γίνει, απέδειξαν ότι με τη ανακύκλωση εσωτερικού αέρα μέσω της χρήσης ανεμιστήρων επιτυγχάνεται μείωση της θερμοκρασίας κατά 2 έως 4 βαθμού σε συνάρτηση βέβαια του μεγέθους του ανεμιστήρα αλλά και των τετραγωνικών του δωματίου.
Ένας ανεμιστήρας οροφής έχει χαμηλό αρχικό κόστος (20–150 ευρώ), ενώ μόλις που καταναλώνει την ενέργεια που χρειάζεται ένας κοινός λαμπτήρας. Αντιθέτως, τα ενεργοβόρα κλιματιστικά μπορούν να αυξήσουν το λογαριασμό ηλεκτρικού έως και κατά 50% τους θερινούς μήνες. Το όφελος της χαμηλότερης κατανάλωσης των ανεμιστήρων δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και περιβαλλοντικό, καθώς όσο λιγότερο ηλεκτρισμό καταναλώνουμε τόσο λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα οι σταθμοί που παράγουν ενέργεια από πετρέλαιο και λιγνίτη.

Μικρά μυστικά για την αγορά ενός αποδοτικού ανεμιστήρα οροφής

Πριν αγοράσετε έναν ανεμιστήρα οροφής πρέπει να έχετε υπόψην σας ορισμένα στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να βρείτε το μοντέλο και την απόδοση που σας ταιριάζει. Αν ο ανεμιστήρας προορίζεται για το υπνοδωμάτιο, επιλέξτε ένα αθόρυβο μοντέλο ούτως ώστε να διασφαλίσετε ένα δροσερό και πάνω απ’ όλα ήσυχο ύπνο. Τα πτερύγια του ανεμιστήρα θα πρέπει να απέχουν 2,5 – 3 μέτρα από το δάπεδο, 25 – 30 εκ. από το ταβάνι και τουλάχιστον 50 εκ. από τους πλευρικούς τοίχους.

Στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμοι ανεμιστήρες οροφής με δυνατότητα αναστροφής, προσφέροντας ζεστό αέρα το χειμώνα, αγορά που συνιστά διπλό όφελος για την τσέπη σας καθως λύνετε και το πρόβλημα θέρμανσης που τυχόν αντιμετωπίζετε το χειμώνα. Το κόστος των ανεμιστήρων εξαρτάται από το αν έχουν ενσύρματο ή ασύρματο χειριστήριο, από το αν διαθέτουν ενσωματωμένο φωτιστικό, από την περίμετρό τους, από τις στροφές τους ανά λεπτό και την απόδοση κυβικών μέτρων ανά ώρα.
Καλό θα είναι στο σημείο όπου θα εγκατασταθεί ο ανεμιστήρας να υπάρχει διπλός διακόπτης (άλλος για το φωτιστικό και άλλος για τον ανεμιστήρα), ώστε να απομονώνονται οι δύο λειτουργίες.