Ανοιξιάτικα φρούτα: “Γεια σου φραουλίτσα, γεια σου γλυκιά φραουλίτσα!”

Η φράουλα (Fragaria vesca) ή χαμαικέρασος, της οικογένειας των ροδωδών, είναι ποώδες, ιθαγενές φυτό της Β. και Ν. Αμερικής. Οι σημερινές καλλιεργούμενες ποικιλίες αποτελούν το αποτέλεσμα της εξέλιξης της “αρχέγονης” φράουλας, στην Ευρώπη, την τελευταία πεντηκονταετία.
Ετυμολογικά η λέξη φράουλα προκύπτει από την ιταλική λέξη “fragola”, εξού και το ελληνικό “φράγουλα”.

Τα οφέλη από την κατανάλωση της φράουλας

•Η φράουλα ασκεί μια ιδιαίτερη αναζωογονητική επίδραση, στον οργανισμό μας, συνολικά. Τονωτικό των νεφρικών και ηπατικών λειτουργιών, αποτοξινωτικό και διεγερτικό του δέρματος και των αεροφόρων οδών.
•Παρουσιάζει ισχυρή καθαρτική και διουρητική δράση, λόγω του πλούτου της, σε φυτικές ίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, θείο, ιώδιο, πυρίτιο, χαλκό, ψευδάργυρο. Αυξάνει τα αλκαλικά αποθέματα, ενώ τα σαλικυλικά, που περιέχει, δρουν αναλγητικά.
•Της έχουν αποδοθεί αντικαρκινικές και καρδιοτονωτικές ιδιότητες, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε βιταμίνες C, Ε και Α. Ο συνδυασμός των αντιοξειδωτικών, που περιέχει (τανίνες-καροτένια κ.λπ.), παρέχει, συγκριτικά με άλλα φρούτα και λαχανικά, τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική προστασία.
•Δεν ενδείκνυνται σε περιπτώσεις έλκους, φλεγμονής των εντέρων, σπαστικής κολίτιδας και εκκολπωματίτιδας.
•Κάποιες φορές, κρίνεται ύποπτη για αλλεργικά εξανθήματα, σε ορισμένα άτομα. Αυτό οφείλεται, αφενός σε δραστική αποβολή τοξινών και αφετέρου στα χνούδια (αλλεργιογόνα), στην επιφάνεια της φράουλας, που μπορούμε να τα απομακρύνουμε, αν βυθίσουμε τις φράουλες, σε καυτό νερό και, αμέσως μετά, σε κρύο.
•Στις φράουλες προσέχουμε να είναι φρέσκες, καθαρές, με ομοιόμορφο κόκκινο, λαμπερό χρώμα και να φέρουν τα φυλλαράκια του κοτσανιού. Πρέπει να προτιμάμε τις φυσιολογικού μεγέθους και όχι τις υπερμεγέθεις, που εκτός από το βάρος, υστερούν σε όλα τα υπόλοιπα: θρεπτική αξία, άρωμα και γεύση. Η φράουλα είναι πολύ ευπαθές φρούτο και, πιθανότατα, “ντοπαρισμένη” από καρκινογόνα φυτοφάρμακα, οπότε πρέπει να καταναλώνεται, άμεσα και μετά από σχολαστικό πλύσιμο. Λόγω της γειτνίασής της με το έδαφος, είναι συχνά επιβαρημένη από ρύπους και μικροοργανισμούς. Ο καιρός της φράουλας είναι από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο, αλλά ειδικά ο Μάιος είναι ο μήνας της.