- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Αν και υπήρξε μείωση, κάθε δύο λεπτά πεθαίνει μία μητέρα και 30 μικρά παιδιά!

Σύμφωνα με τη UNICEF από το 1990, οι ετήσιοι θάνατοι μητέρων έχουν μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ και οι θάνατοι μικρών παιδιών έχουν μειωθεί από 12 εκατομμύρια σε 7,6 εκατομμύρια το 2010. Μερικές από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου έχουν επιτύχει θεαματική πρόοδο στη μείωση των θανάτων παιδιών. Τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας σε πολλές αφρικανικές χώρες παρουσιάζουν δύο φορές ταχύτερη πτωτική τάση τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με τη δεκαετία του 1990. Στη Μποτσουάνα, την Αίγυπτο, τη Λιβερία, τη Μαδαγασκάρη, το Μαλάουι, τη Ρουάντα και την Τανζανία, ο ρυθμός μείωσης ήταν κατά μέσο όρο περισσότερο από 5% το χρόνο μεταξύ 2000 και 2010.
Παρόμοια πρόοδος εμφανίζεται στη μείωση των θανάτων μητέρων, αν και σε λιγότερες αναπτυσσόμενες χώρες: η Ισημερινή Γουινέα, το Νεπάλ και το Βιετνάμ έχουν περιορίσει τους μητρικούς θανάτους κατά 75%.
Αλλά όλα τα νέα δεν είναι καλά:

Κάθε δύο λεπτά, κάπου στον κόσμο, μια γυναίκα πεθαίνει από επιπλοκές της εγκυμοσύνης και οι πιθανότητες επιβίωσης του νεογέννητου μωρού της είναι πολύ μικρές.
Για κάθε γυναίκα που πεθαίνει, 20 με 30 ακόμα αποκτούν σοβαρά και μερικές φορές ισόβια προβλήματα, ως αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης τους.
Σε αυτά τα δύο λεπτά σχεδόν 30 μικρά παιδιά πεθαίνουν από ασθένειες που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί ή να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Πολλές χώρες, ιδιαίτερα στην Αφρική και τη Νότια Ασία, δεν σημειώνουν πρόοδο. Από τις 75 χώρες με τα χειρότερα ποσοστά μητρικής και παιδικής θνησιμότητας, 25 παρουσιάζουν ανεπαρκή ή καμία πρόοδο στη μείωση των θανάτων μητέρων και 13 δεν παρουσιάζουν καμία πρόοδο στη μείωση του αριθμού των θανάτων μικρών παιδιών.

«Οι παγκόσμιες προσπάθειες για να σωθούν οι ζωές των γυναικών, των νεογέννητων και των μικρών παιδιών δεν κινούνται αρκετά γρήγορα,» δηλώνει ο Δρ. Mickey Chopra, Διευθυντής του Τομέα Υγείας της UNICEF και συμπρόεδρος της πρωτοβουλίας “Αντίστροφη Μέτρηση ως το 2015”. «Ορισμένες χώρες μας δείχνουν πως μοιάζει η επιτυχία, αλλά πολλές άλλες χώρες χρειάζεται να διδαχθούν από αυτές τις επιτυχίες.

Η πρόοδος σχετικά με τη μητρική, παιδική και βρεφική υγεία στις 75 πιο επιβαρυμένες χώρες, οι περισσότερες στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία, οι οποίες εμφανίζουν περισσότερο από το 95% όλων των θανάτων μητέρων και παιδιών, παρουσιάζονται στην έκθεση «Οικοδομώντας το Μέλλον για τις Γυναίκες και τα Παιδιά» η οποία δημοσιεύεται από την πρωτοβουλία “Αντίστροφη Μέτρηση ως το 2015” (www.countdown2015mnch.org).

Η έκθεση αξιολογεί την πρόοδο των χωρών αυτών ως προς την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας 4 & 5 (ΑΣΧ) των Ηνωμένων Εθνών που απαιτούν τη μείωση των θανάτων μητέρων κατά τα τρία τέταρτα και των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών κατά τα δύο τρίτα, έως το 2015, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Για να συνεχιστεί η εστίαση της προσοχής στην επίτευξη των ΑΣΧ, η παρουσίαση της έκθεσης γίνεται ταυτόχρονα με ένα διήμερο φόρουμ που θα χαράξει μια πορεία με στόχο τον τερματισμό των αποτρέψιμων θανάτων παιδιών, που θα πραγματοποιηθεί 14 – 15 Ιουνίου στην Ουάσινγκτον. Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ινδίας και της Αιθιοπίας, σε συνεργασία με τη UNICEF, θα συγκαλέσουν αυτή την πρόσκληση για δράση για την παιδική επιβίωση.

ΠΗΓΗ: http://www.unicef.gr [2]