Απίστευτο κι όμως αληθινό: Το παιδί που γινόταν… πορτοκαλί

Ο μικρός Leo Barnett από το Hampshire της Μ. Βρετανίας είναι αυτή τη στιγμή ο μοναδικός άνθρωπος στη χώρα που πάσχει από μια πολύ ιδίαιτερη και σπάνια νόσο, που αποκαλείται «hyper-beta carotenemia» και δηλώνει την αδυναμία του οργνανισμού του τρίχρονου σήμερα Leo να απορροφήσει την καροτίνη και να τη μετατρέψει σε βιταμίνη Α, ενώ από τα νεφρά του λείπει συγκεκριμένο ένζυμο, με αποτέλεσμα να το παιδί να παίρνει ένα αρκετά έντονο πορτοκαλί χρώμα. Η μητέρα του Leo παρατήρησε ότι ο γιος της είχε αρχίσει να παίρνει αυτό το πορτοκαλί χρώμα όταν ο μικρός ήταν έξι μηνών. Επειδή μόλις είχε συνέλθει από βαριάς μορφής πνευμονία, η γυναίκα νόμισε ότι το χρώμα του οφειλόταν στην ασθένεια του. Ωστόσο, όσο πέρναγε ο καιρός το αγόρι γινόταν όλο και πιο πορτοκαλί.

Μήνες ολόκληρους πήγαινε το παιδί στους γιατρούς οι οποίοι προσπαθούσαν να εντοπίσουν ποιο ακριβώς ήταν το πρόβλημα. Ύστερα από αλλεπάλληλες ιατρικές εξετάσεις και δεκάδες διαγνώσεις, το μυστήριο λύθηκε και τότε οι γιατροί συνέστησαν στη μητέρα του αγοριού να σταματήσει να περιλαμβάνει στη διατροφή του πορτοκαλί λαχανικά (βλέπε καρότα) και φρούτα (μανταρίναι, πορτοκάλια), ενώ υποχρεωτικά του εχορηγούν καθημερινά αμπούλες βιταμίνης Α.

Το άσχημο σε όλη αυτή την υπόθεση είναι ότι καθώς δεν μεταβολίζεται η βιταμίνη που λαμβάνει από τα πορτοκαλί τρόφιμα, ο οργανισμός του είναι εξασθενημένος και το ανοσοποιητικό του ευάλωτο σε οποιαδήποτε ίωση. Δύο φορές μέχρι σήμερα έπαθε πνευμονία, από την οποία συνήλθε με μεγάλη δυσκολία, ενώ στα δύο του χρόνια ασθένησε και από τη γρίπη των πτηνών.

Όσο για τη μητέρα, απ’ όσο λέει η ίδια, αισθάνεται προβληματισμένη που δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ασθένεια του γιου της, ενώ αναφέρει ότι οι άνθρωποι τη σταματούσαν στο δρόμο λέγοντάς της τι ωραίο μαύρισμα έχει ο γιος της και τη ρωτούσαν πού είχαν πάει διακοπές.