Βάλτε πλώρη για τον Πόρο

Βάλτε πλώρη για τον Πόρο

Τι κι αν ο Αύγουστος μας αποχαιρετά; Η καλοκαιρία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα σχολεία είναι ακόμα κλειστά συντελούν σε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια οικογενειακή απόδραση το Σαββατοκύριακο στα κοντινά νησιά του Αργοσαρωνικού και ειδικότερα στον Πόρο. Μπορεί να βρίσκεται μόλις μία ώρα μακριά με το δελφίνι από την Αθήνα ή 2,5 ώρες εάν επιλέξετε το αυτοκίνητο, πραγματικά θα απολαύσετε μια μοναδική εξόρμηση μακριά από τα συνηθισμένα.

Ο Πόρος είναι το νησί της γαλήνης, της ρομαντζάδας και της ξενοιασιάς. Είναι κατάφυτος με πεύκα που φτάνουν ως τις απόκρημνες ακτές ή τις αμμουδερές παραλίες του. Όπως εύστοχα δηλώνει και ο μεγάλος μας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, «Ο Πόρος έχει κάτι από τη Βενετία: Κανάλι, επικοινωνία ανάμεσα στα σπίτια με βάρκες, χλιδή, νωχέλεια, αισθησιακό πειρασμό, τόπος για διακεκριμένους διεθνείς ερωμένους…». Στην ψηλότερη κορυφή του λόφου δεσπόζει το Ιστορικό Ρολόι,που κτίστηκε το 1927, είναι ορατό από παντού και αποτελεί το στολίδι της πόλης.

To νησί οφείλει την ονομασία του στο στενό πέρασμα («πόρο») που τον χωρίζει από τις πελοποννησιακές ακτές. Tόπος έμπνευσης για σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων, ο κοσμοπολίτικος Πόρος με τη μεγάλη ναυτική παράδοση γοητεύει όσους τον γνωρίζουν με την αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική του. Αξίζει να επισκευθείτε πολλά σπίτια που αποτελούν δείγματα νεοκλασικισμού. Ξεχωρίζουν το κτίριο του Δεϊμέζη, κτισμένο από γκρίζα και κόκκινη πέτρα, το μαγαζί του Γρίβα, με τις μεγάλες πόρτες και τον πολύ όμορφο εσωτερικό διάκοσμο. Από τα ωραιότερα σπίτια του Πόρου είναι η Βίλα Γαλήνη, κτίριο του 1892, που κατά καιρούς φιλοξένησε μεγάλες προσωπικότητες της Τέχνης και του Λόγου. Στην πλατεία Κορυζή βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου, μπορείτε να δείτε τις θαυμάσιες τοιχογραφίες του Παρθένη στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και να επισκεφθείτε την Χατζοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, κτισμένο πάνω σε καταπράσινη πλαγιά, με θέα προς τη θάλασσα, αποτελεί δείγμα νησιωτικής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. Συνδυάζει τη γαλήνη με την απλότητα και τη γραφικότητα. Στην είσοδο της Μονής υπάρχει η φημισμένη πηγή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, από την οποία πήρε το όνομα της η Μονή στην πλευρά ενός χειμάρρου, κάτω από πανύψηλα πλατάνια, πάνω απο τη θάλασσα.

Από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της περιοχής που δεν πρέπει να αγνοήσετε είναι το περίφημο Λεμονοδάσος. Πρόκειται για μια μεγάλη περιοχή γεμάτη από λεμονιές με πολλά νερά και νερόμυλους. Το δάσος αυτό καταλήγει στην Πλάκα και στις Αλυκές αμμουδερές παραλίες, με αβαθή νερά, που έχουν μπροστά τους το νησάκι Μπούρτζι. Από ψηλά η θέα που παρουσιάζει το Λεμονοδάσος είναι πανοραμική. Είναι ένα δάσος από λεμονιές και πορτοκαλιές με διάσπαρτες ταβερνούλες.

Τα παιδιά αλλά και εσείς θα μαγευτείτε από τα υπέροχα τοπία αλλά και την κοσμοπολίτικη αύρα του νησιού που αναδύεται σε κάθε γωνιά. Ο Γαλατάς είναι ο ιδανικός προορισμός για να δείτε όλοι μαζί αγκαλιά το ηλιοβασίλεμα με τους υπέροχους πορτοκαλοκόκκινους χρωματισμούς του.

Πού θα κολυμπήσετε

Παρά τη μικρή του έκταση, το νησί διαθέτει πολλές παραλίες και μπορεί κάποιος να πάει σε λίγη ώρα με αυτοκίνητο, λεωφορείο, ποδήλατο, ακόμα και με τα πόδια ενώ οι πιο ρομαντικοί μπορούν να επιλέξουν τη μετάβαση με βαρκάκια από το λιμάνι. Το Κανάλι είναι μια πλαζ με πολύ ωραία αμμουδιά και έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να πάει κάποιος σε αυτή με τα πόδια. Το Ασκέλι είναι μια όμορφη πλαζ, αρκετά μεγάλη, με γήπεδο beach volley που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα Β.Α. του λιμανιού. Το Μοναστήρι, ανατολικότερα, είναι μία ήσυχη οργανωμένη πλαζ με πεντακάθαρα νερά και γραφικά ταβερνάκια, κάτω από το λόφο που είναι κτισμένο το μοναστήρι, δίπλα σε πευκόφυτο δάσος και πολυτελή ξενοδοχεία. Η περιοχή προσφέρεται για θαλάσσια σπορ και υποβρύχιο ψάρεμα. Η Βαγιωνιά, μια οργανωμένη παραλία με άμμο και βότσαλο στα βόρεια του νησιού, προσφέρεται για ήρεμες διακοπές και κάθε είδους ψάρεμα, ειδικά για υποβρύχιο. Στη συνέχεια βρίσκεται ο Γερολιμένας μια απόμερη παραλία με βότσαλα, που έχει απέναντι τη βραχονησίδα Πέτρα.

Ο Πόρος διαθέτει ικανοποιητική τουριστική υποδομή σε όλους τους τομείς. Πολλά ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια, αρκετά από τα οποία στεγάζονται σε κτίρια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής παλιά αρχοντικά ή επαύλεις, καλύπτουν πλήρως όλες τις ανάγκες του νησιού.