- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Γαστρεντερίτιδα, συμπτώματα, αντιμετώπιση

“Μαμά, πονάει η κοιλίτσα μου, δεν αντέχω σου λέω, πονάω πολύ…»
Λόγια που προφανώς είστε συνηθισμένοι να ακούτε αρκετές φορές μέσα στη διάρκεια του έτους. Συχνά μάλιστα αυτοί οι πόνοι συνοδεύονται και από εμετούς ή και διάρροιες. Τι είναι λοιπόν αυτοί οι οξείς πόνοι που ταλαιπωρούν τα μικρά σας;
Ας δούμε τι έχει να μας πει για το θέμα της γαστρεντερίτιδας η παιδίατρος Γεωργία Φίλιππα.

Τι είναι
Η γαστρεντερίτιδα είναι μια οξεία μολυσματική φλεγμονώδης πάθηση των βλεννογόνων του στομάχου και του λεπτού εντέρου, που κάποιες φορές μπορεί να επεκταθεί και στο παχύ έντερο.

Πού οφείλεται
Στα πολύ μικρά παιδιά σε ένα σημαντικό ποσοστό (περί το 60%) οφείλεται στους ροταϊούς, κατά ένα ποσοστό 20% σε βακτήρια, π.χ. σαλμονέλα, και κατά ένα ποσοστό 20% επίσης σε μικροοργανισμούς και μύκητες. Αυτοί οι μικροοργανισμοί εισέρχονται στον οργανισμό μέσα από αλλοιωμένα, χαλασμένα τρόφιμα.

Συμπτώματα
Εκδηλώνεται ξαφνικά, συνήθως ένα εξάωρο μετά τη μόλυνση. Συνήθως εμφανίζεται με οξείς πόνους στην κοιλιά και πυρετό, που μπορεί να κυμαίνεται, δηλαδή δεν είναι πάντα υψηλός. Σε περίπτωση φλεγμονής μάλιστα έχουμε τη συνοδεία εμετών. Οι κενώσεις είναι πολύ δύσοσμες, κίτρινες ή πρασινωπές, κάποιες φορές και βλεννώδεις.
Συνήθως οι διάρροιες σταματούν μόνες τους μέσα στο 24ωρο.

Η πρώτη εκτίμηση
Θα κρίνετε κατά πόσο σοβαρή είναι η γαστρεντερίτιδα από την ποσότητα απώλειας νερού, αλάτων και μεταλλικών ιχνοστοιχείων λόγω της διάρροιας. Αν απώλεια σωματικού βάρους είναι για ένα παιδί της τάξης του 10%, θα πρέπει να εισαχθεί στο νοσοκομείο για αντιμετώπιση της κατάστασής σου. Το ίδιο ισχύει για ένα βρέφος, αν παρουσιάζει απώλεια βάρους της τάξης του 5%.

Τι θα κάνετε
Πρωταρχικό σας μέλημα είναι η αντικατάσταση των υγρών που έχει χάσει ο οργανισμός του παιδιού είτε με τη διάρροια είτε με τον εμετό. Η απώλεια των υγρών πρέπει να αναπληρωθεί με υγρά που περιέχουν άλατα και μέταλλα. Μην εμποδίσετε το παιδί να φάει. Ένα παιδί που είναι άρρωστο πρέπει να συνεχίσει να τρώει, αλλά απολύτως σωστά, ενώ το βρέφος πρέπει να εξακολουθήσει το θηλασμό του. Η απώλεια των υγρών πρέπει να αντικατασταθεί μέσα στο επόμενο εξάωρο, αφού θα δίνετε στο παιδί σε τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε μισή ώρα) 1-2 κουταλάκια διαλύματος ηλεκτρολυτών.

Πότε θα πάτε στο γιατρό
Αν δεν υποχωρήσουν τα συμπτώματα μέσα σε 6 ώρες για ένα βρέφος, μέσα σε 12 ώρες για ένα παιδί ως 6 ετών και μέσα σε 18 ώρες για παιδιά άνω των 6 ετών.