- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Γιατί θεωρείται γρουσούζικη η Τρίτη και 13;

Από το πρωί σήμερα, Τρίτη και 13, δίνουμε ευχές για να ξορκίσουμε τη γρουσουζιά ή συζητάμε γι αυτήν τη μέρα περιμένοντας το κακό να συμβεί! Γιατί όμως η συγκεκριμένη ημέρα έχει καταγραφεί στο ημερολόγιο αλλά και στο υποσυνείδητό μας ως γρουσούζικη;

Για τους Έλληνες, η Τρίτη (η ημέρα της πτώσης της Κωνσταντινούπολης) θεωρείται άτυχη ημέρα. Το ίδιο ισχύει και στον ισπανόφωνο πληθυσμό όπου μια παροιμία λέει «En martes, ni te cases ni te embarques» (Την Τρίτη, μη παντρεύεσαι και μη ξεκινάς ταξίδι). Και για τους Έλληνες και για τους Ισπανούς αν η 13η ημέρα του μήνα συμπέσει με την Τρίτη θεωρείται πολύ άτυχη για τους προληπτικούς, αν και σε άλλες χώρες άτυχη ημέρα θεωρείται η Παρασκευή όταν συμπέσει με την 13η ημέρα του μήνα.

Στα Γαλλικά, η Τρίτη ονομάζεται “Mardi”, συνδέοντας την ημέρα με τον Πλανήτη Άρη. Αυτή η σύνδεση δίνει στην Τρίτη την ιδέα του αγώνα, της μάχης που πρέπει να κερδηθεί, των κρίσιμων θεμάτων και εργασιών, δηλαδή δεν είναι ημέρα ανάπαυσης. Την ίδια έννοια μπορούμε να συναντήσουμε και στην Ισπανική “Martes” και την Αγγλική “Tuesday” (“Tyr’s day.”)

Ο αριθμός 13 κατηγορείται ότι σέρνει πίσω του γκαντεμιά και κακοδαιμονίες γιατί σπάει την αρμονία του «τέλειου» αριθμού 12. Ήτοι, η μέρα χωρίζεται σε δύο 12ωρα, ο χρόνος σε 12 μήνες, ο Χριστός είχε 12 μαθητές, τα Ευαγγέλια είναι 12. Ακόμη και ο Ηρακλής έκανε 12 άθλους…

Όπως γίνεται κατανοητό, το 13, το πρώτο κομμάτι μιας νέας 12άδας χαλάει την αρμονία.
Εν τω μεταξύ, στις κάρτες ταρό, το νούμερο 13 αντιστοιχεί στον θάνατο.

Η φοβία για τον αριθμό 13, ονόματι triakaidekaphobia δεν είναι εντελώς αναιτιολόγητη, αφού σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του «Medical Journal», οι πιθανότητες αυτοκινητικού ατυχήματος αυξάνονται στο διπλάσιο κάθε Παρασκευή και 13!

Τέλος, στις Δυτικοευρωπαϊκές χώρες το δίδυμο Παρασκευή και 13 θεωρείται ιδιαίτερα γρουσούζικο, αφού πιθανότατα συνδέεται με τη μέρα εξολόθρευσης του Τάγματος των Ναϊτών το 1307.