Γιατί οι οικογένειες διαφέρουν;

Τα παιδιά διαρκώς έχουν απορίες. Επομένως διαρκώς ρωτούν. Σε κάθε ηλικία. Από τις πιο ενδιαφέρουσες απορίες τους είναι βέβαια αυτές που αφορούν τις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας και δη της ευρύτερης οικογένειας. Με άλλα λόγια, ό,τι μπερδεύει τα παιδιά περισσότερο είναι οι συγγένειες και οι ερωτήσεις τους σχετικά με αυτό το θέμα, όταν δεν μας φέρνουν σε αμηχανία, είναι απολαυστικές.
Ας δούμε κάποιες από αυτές μαζί με τις απαντήσεις τους:

ερ. Γιατί ζούμε σε οικογένειες;
απ. Αν και το να εξηγήσουμε το γιατί είναι κάπως δύσκολο, μπορούμε όμως να πούμε στα παιδιά ότι οι άνθρωποι που μας φροντίζουν και μας μαθαίνουν τον κόσμο είναι τα μέλη της οικογένειάς μας. Αυτοί είναι οι γονείς, τα αδέρφια μας και οι άλλοι συγγενείς, που μας αγαπούν και νοιάζονται για μας.

ερ. Γιατί η μαμά μου φωνάζει τη γιαγιά μου «μαμά»;
απ. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες είναι οι γονείς της μαμάς και του μπαμπά. Το ένα ζευγάρι είναι ο μπαμπάς και η μαμά της μαμάς σου και το άλλο ζευγάρι είναι ο μπαμπάς και η μαμά του μπαμπά σου. Κάποια παιδιάκια δεν γνώρισαν κάποιον από τους παππούδες ή τις γιαγιάδες τους, και αυτό επειδή δεν ζουν πια όταν μεγαλώνουν τα εγγόνια τους.

ερ. Γιατί θέλω τη μαμά και τον μπαμπά όταν είμαι λυπημένος;
απ. Επειδή οι άνθρωποι που μας αγαπούν και μας φροντίζουν μας βοηθούν να ξεπερνάμε κα ιτις δύσκολες στιγμές. Όταν κάτι δεν πάει καλά, μια αγκαλιά ή μια συζήτηση με κάποιον από ην οικογένεια θα μας βοηθήσει να νιώσουμε καλύτερα.

ερ. Γιατί πρέπει να κοιμάμαι νωρίς;
απ. Επειδή τα μικρά παιδιά χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους μεγάλους. Όταν κοιμάσαι, το σώμα σου αναπτύσσεται και αποθηκεύει ενέργεια για την άλλη μέρα. Όσο βέβαια μεγαλώνεις τόσο πιο αργά θα μπορείς να κοιμάσαι.

Σταχυολογίσαμε μερικές ερωτήσεις και απαντήσεις από το βιβλίο «Γιατί οι οικογένειες διαφέρουν;» των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα». Στις σελίδες του βιβλίου θα βρείτε πολύ περισσότερες ερωτήσεις και έξυπνες απαντήσεις, τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε (κάτι σαν σκονάκι δηλαδή) όταν τα παιδιά σάς βομβαρδίζουν με τις πιο εύστοχες ερωτήσεις τους.