Γιατί πρέπει να πας για ύπνο νωρίς;

Και εσύ, αυτό αναρωτιέσαι! “Γιατί;” Την ώρα που είσαι ξεσηκωμένος, στο φόρτε της χαράς και του παιχνιδιού, οι γονείς έρχονται με την πιο σοβαρή φωνή τους να σου θυμίσουν πως πρέπει να αφήσεις ό,τι πιο δημιουργικό κάνεις και να ετοιμαστείς να πέσεις στο κρεβάτι. “Γιατί να συμβαίνει αυτό; Άδικο δεν είναι;”

Όσο άδικο όμως και αν φαντάζει σε σένα, είναι τόσο ωφέλιμο για κάθε άνθρωπο, που μόλις συνειδητοποιήσεις πόσο, θα πάψεις να γκρινιάζεις κάθε φορά που η μαμά ή ο μπαμπάς σου δείχνουν το δρόμο για το κρεβάτι. Δεν είναι όμως τυχαίο που οι γονείς επιμένουν να πηγαίνουν τα παιδιά τους νωρίς για ύπνο, διότι ο ύπνος είναι πάρα πολύ σημαντικός για την υγεία, όχι μόνο των παιδιών αλλά ατόμων όλων των ηλικιών!

Ποια είναι τα ωφέλη του ύπνου

Είναι τόσο σημαντικός όσο το φαγητό και ο αθλητισμός. Μάλιστα, ένα άτομο μπορεί να αντέξει περισσότερες ημέρες χωρίς φαγητό παρά χωρίς ύπνο! Σου δίνει την ευκαιρία να ξεκουραστείς αλλά και στον εγκέφαλό σου να διαλέξει τις χρήσιμες πληροφορίες που πήρες κατά την διάρκεια της ημέρας.

Τι μπορείς να πάθεις αν δεν κοιμάσαι

Εάν περάσει μια μέρα χωρίς ύπνο θα έχεις νεύρα και θα γκρινιάζεις, δεν θα έχεις όρεξη για οτιδήποτε (ούτε καν για το αγαπημένο σου παιχνίδι), αλλά ούτε και για το σχολείο. Δύο χαμένες μέρες ύπνου θα σε κάνουν να αρχίσεις να έχεις προβλήματα στο να σκέφτεσαι και να κάνεις διάφορα πράγματα. Εαν περάσουν πέντε μέρες χωρίς ύπνο τότε έρχονται οι παραισθήσεις (δηλαδή θα βλέπεις πράγματα μπροστά σου τα οποία δεν θα υπάρχουν στην πραγματικότητα) και ακόμη πιο μετά δεν θα μπορεί πια ο εγκέφαλος σου να δώσει οποιεσδήποτε πληροφορίες στο υπόλοιπο σώμα σου.

Τι σου συμβαίνει όταν κοιμάσαι

Περνάς από διάφορα στάδια. Αρχικά ο εγκέφαλος δίνει το μήνυμα στους μυς σου να χαλαρώσουν, η καρδιά χτυπά με λίγο χαμηλότερο ρυθμό και η θερμοκρασία του σώματος σου πέφτει λίγο. Στη συνέχεια μπαίνεις στον ελαφρύ ύπνο και μπορείς να ξυπνήσεις πολύ εύκολα. Μετά απ’αυτό το στάδιο μπαίνεις σε πιο βαθύ ύπνο. Το σώμα σου δεν είναι πια ευαίσθητο στην θερμοκρασία του αέρα και είναι πολύ πιο δύσκολο να σε ξυπνήσει κανείς. Έπειτα μπαίνεις στον πιο βαθύ δυνατό ύπνο και είναι πολύ δύσκολο να σε ξυπνήσει κανείς. Αν σε ξυπνήσουν θα είσαι συγχυσμένος για λίγα λεπτά. Είναι σ΄αυτό το στάδιο (και στο προηγούμενο) που κάποια άτομα αρχίζουν να υπνοβατούν ή να μιλούν στον ύπνο τους. Το τελευταίο στάδιο είναι αυτό στο οποίο ονειρεύεσαι. Λέγεται REM (Rapid Eye Movement) και τα μάτια αν και κλειστά κινούνται πολύ γρήγορα, μπρος-πίσω. Η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα και η αναπνοή δεν είναι πάντα ρυθμική.

Τα όνειρα είναι κάτι ανεξήγητο ακόμη για τους επιστήμονες. Κάποιοι λένε πως με αυτά ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα όσα έζησες κατά την διάρκεια της ημέρας ενώ άλλοι λένε πως μ’αυτά εκφράζονται οι ανησυχίες και τα προβλήματα σου.

Υπάρχουν φορές που θες να κοιμηθείς αλλά δεν σου “κολλάει” με τίποτα ο ύπνος;

Είναι η λεγόμενη αϋπνία. Εάν δεν μπορείς να κοιμηθείς γιατί φοβάσαι ότι κάποιο τέρας θα εμφανιστεί ξαφνικά από τη ντουλάπα σου τότε πες στη μαμά και στο μπαμπά να ελέγξετε πριν πας στο κρεβάτι σου το χώρο και θα δεις ότι δεν υπάρχει τίποτα που να πρέπει να φοβάσαι. Έαν πάλι βλέπεις εφιάλτες τότε να θυμάσαι ότι δεν πρέπει να βλέπεις φοβιτσιάρικα έργα. Επίσης για να κοιμάσαι καλύτερα δεν πρέπει να πίνεις αναψυκτικά ή τσάι μετά το απόγευμα γιατί θα σου δυσκολέψουν τον ύπνο.

Εάν δεν μπορείς να κοιμηθείς γιατί κάποιος σε έχει πειράξει ή γιατί έχεις αγχωθεί με το σχολείο καλά θα κάνεις να το συζητήσεις με τους γονείς σου. Επίσης πριν πας για ύπνο φρόντισε να μην έχει πολύ φως στο δωμάτιο σου για να κοιμηθείς καλύτερα, μπορείς να διάβασεις νωρίτερα ένα βιβλίο, να πιεις το γάλα σου και εάν έχεις ανησυχίες μπορείς εκτός από τα να τις πεις στους γονείς σου να τις γράψεις και σε ένα ημερολόγιο.