- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Γκότζι, το μούρο της ευτυχίας

Πρόκειται για υπερ-τροφή, γνωστή στην Κίνα εδώ και αιώνες, στην περιοχή του Θιβέτ. Θεωρείται το πρώτο σε περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών ουσιών άγριο φρούτο. Στην Κίνα αναφέρεται στις λαϊκές παραδόσεις από το 2.800 π.Χ. Χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για τις ευεργετικές του ιδιότητες όσον αφορά την τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών.
Επίσης, θεωρείται ότι εμπλουτίζει το αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγει την κυκλοφορία του, και αποτελεί εξαιρετικό βοήθημα στη διατήρηση της καλής όρασης και στη βελτίωσή της. Γενικά, αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι το μυστικό της μακροζωίας. Η γεύση του μοιάζει με της σταφίδας, ενώ οι καρποί του μπορούν να φαγωθούν ωμοί ή να μαγειρευτούν. Οι Κινέζοι κάνουν σούπες με αυτό το μούρο και παρασκευάζουν επίσης ένα κρασί. Τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί του καταναλώνονται ως λαχανικό, αλλά με τα φύλλα του ετοιμάζουν και τσάι, που οι Κινέζοι καταναλώνουν καθημερινά.