- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Γυμναστείτε μαζί με τις φίλες σας!

Η κολλητή σας φίλη σύμφωνα με έρευνες ειναι ο ιδανικός σύντροφος για να πάτε μαζί στο γυμναστήριο και να αναζωογονηθείτε πνευματικά και σωματικά. Εκτός από τα ψώνια, μια βραδινή έξοδο ή μια επίσκεψη, η αγαπημένη σας φίλη είναι κυριολεκτικά ο άνθρωπος κλειδί που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης.

Κατά καιρούς έχουν διεξαχθεί πολλές επιστημονικές έρευνες με επίκεντρό τους αν και κατά πόσο η γυμναστική συντροφιά με αγαπημένα πρόσωπα είναι αποτελεσματική εν συγκρίσει με αυτή που ασκείται ένα άτομο μόνο του. Τα συμπεράσματα όλων αυτών των ερευνών συγκλίνουν στο ότι η παρέα στο γυμναστήριο και στην άσκηση εν γένει, δρα καταλυτικά προς όφελος του ασκούμενου.

Πρώτα απ’ όλα οι φίλες που ασκούνται μαζί έχουν την πρόθεση να επιλύουν τις όποιες συγκρούσεις ανακύψουν ταχύτερα καθώς και να επικοινωνούν καλύτερα. «Η αύξηση στις ενδορφίνες, τη σεροτονίνη και την ντοπαμίνη, οι οποίες βελτιώνουν τη διάθεση, δίνουν έναυσμα στη δημιουργικότη τα, που σχετίζεται με την επίλυση προβλημάτων» δηλώνει η Λίντα Βάντερμπλικ, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Τρόι.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Santa Clara, Τόμας Πλαντ, η παρέα λειτουργεί εξ ορισμού ως κίνητρο να βελτιωθούμε και να καλυτερέψουμε τη θέση μας εντός του κοινωνικού συνόλου “«Είναι στην ανθρώπινη φύση να κρίνουμε τον εαυτό μας βάσει της αμφίεσης, των ικανοτήτων και της απόδοσης των γύρω μας”. Όταν λοιπόν βρίσκεστε στον απρόσωπο χώρο του γυμναστηρίου το γεγονός ότι η φίλη σας δίπλα κοπιάζει και μοχθεί να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα γυμναστικής σας ωθεί να σταματήσετε να βαρυγκομάτε και να παραπονίστε ότι η άσκηση είναι απαιτητική και μοιραία να προσπαθήσετε να βελτιώσετε και εσείς τις επιδόσεις σας μην θέλοντας να φανείτε υποδεέστερη από τη φίλη σας.

Όσο παράξενο κι αν σας φαίνεται η συσχέτιση της παρέας με την άσκηση αποδεικνύεται και επιστημονικώς καθώς όπως επισημαίνει ο Άρον Μπούχμαν, νευροχειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο «Οι νευρώνες ενεργοποιούνται από τις φαινομενικά άσχετες πράξεις της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και της κίνησης». Με τον τρόπο αυτό το σώμα αποκτά καλύτερη μηναχική λειτουργία που του επιτρέπει να φέρεις επιτυχώς εις πέρας τις εκάστοτε γυμναστικές ασκήσεις καταβάλλοντας λιγότερη προσπάθεια.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πάτε γυμναστήριο μην ξεχάσετε να τηλεφωνήσετε στην κολλητή σας και να κάνετε ένα πολύτιμο δώρο η μία στην άλλη, την πολυπόθητη ευεξία και υγεία.