- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Δακτύλιος στον τράχηλο προλαμβάνει τον πρόωρο τοκετό

O πρόωρος τοκετός αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η μαιευτική γυναικολογία καθώς πάνω από 13 εκατομμύρια βρέφη γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο. Με τον όρο “πρόωρο τοκετο” χαρακτηρίζεται ο τοκετός που λαμβάνει χώρα πριν από την συμπλήρωση και της 37 εβδομάδας της κύησης και αυξάνει τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει το βρέφος μόλις γεννηθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει ερευνών, τη μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου τοκετού έχουν οι γυναίκες με τράχηλο που είναι μικρότερος από 25 χιλιοστά.

Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το αρνητικό αυτό φαινόμενο, επιστήμονες, με επικεφαλής τη μαιευτήρα Μαρία Γκόγια του νοσοκομείου Vall d’Hebron της Βαρκελώνης, ανακάλυψαν ότι η τοποθέτηση ενός απλού δακτύλιου σιλικόνης, στον τράχηλο της μήτρας, μειώνει τον αριθμό των παιδιών που γεννιούνται πρόωρα.

Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν συνολικά σχεδόν 11.900 γυναίκες εκ των οποίων οι 726 είχαν μικρό τράχηλο (η μέτρηση έγινε μέσω υπερήχου μεταξύ της 18ης και της 22ης εβδομάδας της κύησης), άρα θεωρούνται σχεδόν βέβαιο ότι κινδύνευαν να γεννήσουν πρόωρα. Εν συνεχεία, οι γυναίκες υψηλού κινδύνου για πρόωρη γέννα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μελέτη έδειξε ότι το 27% των γυναικών της πρώτης ομάδας που δεν τοποθέτησαν τον ειδικό δακτύλιο στον τράχηλό τους, γέννησαν τελικά πρόωρα. Αντίθετα, στη δεύτερη ομάδα, όπου οι γυναίκες είχαν τοποθετήσει τον ειδικό δακτύλιο στον τράχηλό τους κατά τους τρεις τελευταίους μήνες της κύησης, το ποσοστό πρόωρου τοκετού ήταν μόνο 6%, ενώ δεν παρατηρήθηκαν καθόλου παρενέργειες λόγω της τοποθέτησης του δακτυλίου.

Αν όντως αποδειχτεί ότι ο δακτύλιος, που κοστίζει γύρω στα 40 ευρώ, έχει όντως απτά αποτελέσ,ατα τότε, όπως δήλωσε ο καθηγητής Στιβ Θόρντον, εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων της Βρετανίας, θα πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη.