- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Διαγωνισμός για ελληνόφωνους μαθητές της Χιλής με άρωμα Ελλάδας

Η καρδιά του ελληνισμού χτυπά σε κάθε γωνιά της γης και η ελληνική κληρονομιά συνεχίζει να κληροδοτείται αδιάκοπα από γενιά σε γενιά με στόχο να μην χαθεί η επαφή με την πατρίδα και να διαδοθεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, ο ελληνικός πολιτισμός.
Τα Ελληνόπουλα της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής καλούνται να συμμετέχουν σε δύο πρωτότυπους διαγωνισμούς με άρωμα Ελλάδας, που διεξάγονται από το Συμβουλίο Απόδημου Ελληνισμού της Περιφέρειας Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, με στόχο τη διαφύλαξη και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού. Σε αυτούς τους διαγωνισμούς μπορούν να συμμετέχουν νέοι ελληνικής καταγωγής, από 10 έως 18 χρόνων, που ζουν στην Κεντρική και Λατινική Αμερική. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι και στις 30 Μαΐου.
Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά την καταγραφή ελληνικών παροιμιών. Οι συμμετέχοντες πρέπει να ηχογραφήσουν σε CD ή DVD τον μεγαλύτερο δυνατόν αριθμό ελληνικών παροιμιών. Το κατώτερο όριο συμμετοχής στον διαγωνισμό είναι δέκα παροιμίες. Τις παροιμίες μπορούν να απαγγείλλουν στα ελληνικά τόσο οι ίδιοι οι μαθητές ή οι γονείς τους, θείοι, παππούδες τους καθώς και λοιποί συγγενείς. Το έπαθλο θα είναι συνολικά τέσσερα ταξίδια στην Αθήνα, για δύο νικητές και τους συνοδούς τους.
Ο δεύτερος διαγωνισμός αποσκοπεί στην καταγραφή λέξεων ελληνικής προέλευσης που συναντώνται στην ισπανική και πορτογαλική γλώσσα.Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό θα πρέπει, με τη συμπαράσταση του δασκάλου τους, να συγκεντρώσουν όσες περισσότερες λέξεις μπορούν. Θα επιβραβευθεί η μεγαλύτερη κατάσταση με ένα δίπλωμα και δύο εισιτήρια μετ΄ επιστροφής στην Aθήνα, με έξι διανυκτερεύσεις, για το νικητή και το δάσκαλο του, ο οποίος δεν πρέπει να είναι Έλληνας.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, στόχος της προσπάθειας είναι “να πλησιάσουν οι νέοι την πλούσια ελληνική λαϊκή φιλοσοφία που εκφράζεται μέσω λαϊκών παροιμιών, προωθώντας συγχρόνως μια καλή σχέση και συζήτηση με τους γονείς, τις γιαγιάδες τους, παππούδες και τους συγγενείς τους, αναζητώντας τη θύμηση παλαιών παροιμιών που εκείνοι άκουσαν στη Μητέρα Πατρίδα εδώ και πολλά χρόνια. Παράλληλα, η καταγραφή των ελληνικών λέξεων θα αποτελέσει κίνητρο, ούτως ώστε η νεολαία να ανακαλύψει την παρουσία των ελληνικών λέξεων που καθημερινά χρησιμοποιεί στη γλώσσα της χώρας της και, παράλληλα, θα ξυπνήσει το ενδιαφέρον των δασκάλων των χωρών της Περιφέρειας για την μακραιώνια, πάντα ζωντανή ελληνική γλώσσα”.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις διευθύνσεις: [email protected], [email protected]