Διαγωνισμός Ζωγραφικής, Φωτογραφίας και Βίντεο

Σου αρέσει να τραβάς φωτογραφίες, να γυρνάς βίντεο, να ζωγραφίζεις τον κόσμο των ονείρων σου; Εάν λοιπόν είσαι μαθητής σχολείου, κάθε ηλικίας, διάβασε παρακάτω. Ίσως σε ενδιαφέρει. Το Βρετανικό Συμβούλιο στα πλαίσια του προγράμματος Challenge Europe καλεί τους μαθητές σχολείων κάθε ηλικίας να συμμετέχουν σε διαγωνισμό ζωγραφικής, φωτογραφίας ή βίντεο. Θέμα η προστασία των δασών.

Η αφορμή πίσω από το διαγωνισμό

Η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη κάθε καλοκαίρι με μεγάλες και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, με αποτέλεσμα ολόκληρες δασικές περιοχές να καταστρέφονται, με τραγικές συνέπειες για την πανίδα, και τις φυσικές λειτουργίες του δάσους (π.χ. παραγωγή οξυγόνου, αιχμαλώτιση διοξειδίου του άνθρακα, απορρόφηση υδάτων βροχής κ.λπ). Τα τελευταία χρόνια μάλιστα το φαινόμενο οδηγεί και σε μεγάλες καταστροφές περιουσιών, ακόμα και στην απώλεια ανθρώπινων ζωών. Στην Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος των πυρκαγιών οφείλεται σε εμπρησμούς που αποσκοπούν στην εκμετάλλευση των καμένων περιοχών ή ακόμα και στην ανθρώπινη αμέλεια. Επίσης, οι αλλαγές του κλίματος την τελευταία δεκαετία έχουν κάνει συχνότερα και εντονότερα τα κύματα καύσωνα που με τη σειρά τους οδηγούν στη συχνότερη εκδήλωση του φαινομένου.

Η σωστή διαχείριση και πυροπροστασία των δασών είναι απαραίτητη για την αποφυγή μεγάλων και ανεξέλεγκτων πυρκαγιών, εφόσον στα μεσογειακά κλίματα η πλήρης αποφυγή των πυρκαγιών είναι σχεδόν απίθανη. Η διαχείριση του δάσους χωρίζεται σε τρία επί μέρους κομμάτια: στην πρόληψη, στην κατάσβεση και στην αποκατάσταση των καμένων περιοχών. Η πρόληψη συμπεριλαμβάνει τον καθαρισμό των δασών από σκουπίδια και ξερά χόρτα, την διάνοιξη δασικών δρόμων για εύκολη πρόσβαση των συνεργείων κατάσβεσης, στη δημιουργία υδατοδεξαμενών, αντιπυρικών ζωνών, στη δημιουργία συστήματος παρακολούθησης του δάσους για άμεσο εντοπισμό πυρκαγιών κ.λπ. Η κατάσβεση συμπεριλαμβάνει τον αριθμό των πυροσβεστών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, τον εξοπλισμό τους, την πρόσβασή τους στις εστίες φωτιάς και την αμεσότητα και το συντονισμό της κατάσβεσης. Τέλος, η αποκατάσταση απαιτεί χαρτογράφηση των καμένων περιοχών, τον υπολογισμό των ζημιών, την προστασία τους από βοσκή και την απόφαση αναδάσωσης καθώς και τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων. Τα τρία κομμάτια της διαχείρισης των δασών είναι αλληλένδετα και μόνο με την εφαρμογή όλων μπορούν τα δάση να προστατευθούν πριν και μετά από τις πυρκαγιές.

Ο Στόχος
Πιστεύουμε ότι η ευαισθητοποίηση των πολιτών καθώς και των νεότερων γενιών πάνω στην ολοκληρωμένη και αειφόρο διαχείριση των δασών είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ.

Ελπίζουμε ότι ο διαγωνισμός θα ευαισθητοποιήσει τους μαθητές στο παραπάνω θέμα και θα αποτελέσει ερέθισμα για αυτούς ώστε να μάθουν για τις λειτουργίες και τη σπουδαιότητα των δασών, τα προβλήματα που επιφέρουν οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές, καθώς και τους τρόπους που μπορούμε να εφαρμόσουμε για την προστασία των δασικών εκτάσεων.

Οι απαντήσεις των μαθητών θα σχολιαστούν από επιστήμονες και ειδικούς και συντονισμένα θα δημιουργηθεί ένα ντοκιμαντέρ για τις πυρκαγιές στα ελληνικά δάση.

Θέμα διαγωνισμού

Το θέμα του διαγωνισμού είναι το εξής: “Γιατί είναι σημαντικά τα δάση; Τι μπορούμε να κάνουμε για να τα προστατεύσουμε; Χρησιμοποιώντας ζωγραφιές, φωτογραφίες ή βίντεο βοηθήστε μας να φτιάξουμε ένα ντοκιμαντέρ για τις πυρκαγιές στα ελληνικά δάση.”

Πρόγραμμα διαγωνισμού

Τα ενδιαφερόμενα σχολεία/μαθητές μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στέλνοντας μας ένα e-mail με τα στοιχεία τους στη διεύθυνση: [email protected] έως 15 Δεκεμβρίου 2009.Οι ζωγραφιές, τα βίντεο και οι φωτογραφίες πρέπει να σταλούν έως τις 31 Ιανουαρίου.
Ο νικητής θα ανακοινωθεί τέλη Φεβρουαρίου.

Όροι συμμετοχής
Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν οι μαθητές όλων των σχολείων είτε μεμονωμένα είτε ως γκρουπ ανεξαρτήτως αριθμού ατόμων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν είτε στέλνοντας ζωγραφιές, φωτογραφίες ή βίντεο.

Βραβείο
Θα ανακοινωθεί από το Βρετανικό Συμβούλιο.

Βοηθητικό Υλικό
Απλές οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε:
• Διαβάστε το θέμα και συζητήστε το με το γκρουπ ή τους καθηγητές σας.
• Γράψτε τις ιδέες σας και αποφασίστε με ποιο τρόπο θα συμμετέχετε στο διαγωνισμό; (ζωγραφιά, φωτογραφία, βίντεο)
• Σκεφτείτε γιατί είναι σημαντικά τα δάση γενικά π.χ. προστασία από πλημμύρες, απορρόφηση αερίων του θερμοκηπίου, λόγοι αναψυχής.
• Σκεφτείτε γιατί είναι σημαντικό το δάσος για εσάς.
• Σκεφτείτε τι κάνουμε τώρα για να τα προστατεύσουμε.
• Σκεφτείτε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να τα προστατεύσουμε.
• Εάν θέλετε μπορείτε να παρουσιάσετε την κατάσταση στο δάσος της περιοχής σας ή να μιλήσετε για τα δάση γενικά.
• Μπορείτε να είστε όσο δημιουργικοί θέλετε.
• Σε περίπτωση που συμμετέχετε με βίντεο ή φωτογραφία ερευνήσετε την πιθανότητα να τα τραβήξετε στο δάσος της περιοχής σας (όπου είναι δυνατόν).
• Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να επισκεφτείτε κάποιο δάσος απλά στείλτε το βίντεο σας εκφράζοντας τις απόψεις/ιδέες σας.

Παράδειγμα οργάνωσης βίντεο

1. Περιγράψτε το δάσος της περιοχής σας.
2. Έχει υποστεί πυρκαγιά; Αν ναι δώστε ένα σύντομο ιστορικό. Τι επιπτώσεις είχε στη ζωή των κατοίκων της περιοχής;
3. Γνωρίζετε αν γίνονται ενέργειες για την προστασία του δάσους;

Για όσους συμμετέχουν με ζωγραφιές παρακαλώ ταχυδρομήστε τις ζωγραφιές σας στην παρακάτω διεύθυνση: Βρετανικό Συμβούλιο, Καίτη Γιακουμάκη, Πλατεία Κολωνακίου 17, 106 73, Αθήνα, Ελλάδα

Για όσους συμμετέχετε με φωτογραφίες η διαδικασία είναι απλή. Μεταφέρετε τις φωτογραφίες από τη μηχανή σας στον υπολογιστή με το κατάλληλο USB καλώδιο και στείλτε τις στα παρακάτω e-mail:

[email protected] .
[email protected]
[email protected]

Για όσους συμμετέχετε με βίντεο. Τα βίντεο πρέπει να έχει διάρκεια έως 5 λεπτά. Εφόσον τραβήξετε το βίντεο με την κάμερά σας μεταφέρετέ το στον υπολογιστή σας με το κατάλληλο USB καλώδιο. Στη συνέχεια κάνετε εγγραφή στο you tube (www.youtube.com) και ανεβάστε απλά πατώντας upload πάνω αριστερά στην οθόνη του υπολογιστή σας. Στη συνέχεια στείλτε μας το link του βίντεό σας στα παρακάτω e-mail:

[email protected] .
[email protected]
[email protected]

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να μοντάρετε το βίντεό σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Windows Movie Maker, πρόγραμμα προεγκαταστημένο σε όλους τους υπολογιστές με Windows Vista ή XP. Για να μάθετε τα απλά βήματα για το πώς να χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα επισκεφτείτε την παρακάτω ιστοσελίδα της Microsoft:

http://windows.microsoft.com/el-GR/windows-vista/Getting-started-with-Windows-Movie-Maker

Για οποιεσδήποτε απορίες και βοήθεια μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με έναν από εμάς και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να σας βοηθήσουμε:

[email protected] .
[email protected]
[email protected]