Διακοπές και μαθήματα μουσικής στην Κέρκυρα

Διακοπές στην Κέρκυρα; Δεν θα μπορούσα να ακούσω τίποτα καλύτερο! Σ’ αυτό το στολίδι του Ιονίου, όπου οι μουσικές τέχνες συναντούν το γαλάζιο της θάλασσας οι διακοπές φαντάζουν απόδραση στον παράδεισο. Κι αν είστε σπουδαστές, καλλιτέχνες ή δάσκαλοι η Θερινή Ακαδημία του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου ανοίγει τις πύλες της για όγδοη συνεχή χρονιά τον Ιούλιο και σας περιμένει για ένα απολαυστικό καλοκαίρι.
Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργανώνει για όγδοη συνεχή χρονιά τη Θερινή Μουσική Ακαδημία με 7 κύκλους σεμιναρίων, διαλέξεων και εκδηλώσεων που θα παρακολουθήσουν σπουδαστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και θα τιμήσουν με την παρουσία τους διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι μουσικοί και ακαδημαϊκοί.
Η Θερινή Ακαδημία θεσπίστηκε το 2003 και αποτελεί μια μοναδική εκπαιδευτική πρωτοβουλία που διευρύνει τις μορφωτικές ευκαιρίες των σπουδαστών. Κάθε χρόνο, το πλούσιο εκπαιδευτικό της πρόγραμμα περιλαμβάνει σεμινάρια για την Αρχαία Ελληνική Μουσική και τη Σύνθεση, ειδικά μαθήματα πιάνου, πνευστών, εγχόρδων αλλά και μονωδίας, τζαζ και μουσικής τεχνολογίας. Το πρόγραμμα μαθημάτων συνοδεύεται από πολυάριθμες διαλέξεις σε μουσικολογικά θέματα και θέματα αισθητικής.
Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών προσκαλεί κάθε χρόνο προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας σε τομείς της μουσικής εκτέλεσης και της μουσικολογίας και ακαδημαϊκούς από τα καλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, όπως από τη Μουσική Ακαδημία Malmoe της Σουηδίας, το Bowling Green State University των ΗΠΑ, το Easman School of Music του University of Rochester, τη Sibelius Academy του Ελσίνκι, τα πανεπιστήμια του Εδιμβούργου, του Wisconsin, του Birmingham, της Bologna και του Erlangen, καθώς και από άλλα πανεπιστήμια και Κονσερβατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Στη Θερινή Μουσική Ακαδημία οι σπουδαστές συνδυάζουν ιδανικά τη θεωρητική γνώση με τη σκηνική άσκηση. Οι φοιτητές και οι καθηγητές της Ακαδημίας συμμετέχουν σε συναυλίες που περιλαμβάνουν έργα για μουσικά σύνολα και ατομικά ρεσιτάλ στο πλαίσιο του επίσης επιτυχημένου θεσμού Ionian Concerts. Με την ευκαιρία των σεμιναρίων διενεργούνται συναυλίες καθημερινά σε διάφορους χώρους της πόλης της Κέρκυρας όπως ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, η Ιόνιος Ακαδημία καθώς και σε άλλους υπαίθριους χώρους. Έτσι, δίνεται το έναυσμα σε ανθρώπους εκτός Κέρκυρας να επισκεφτούν το νησί και να συνδυάσουν διακοπές και ακρόαση συναυλιών υψηλού επιπέδου από κορυφαίους εκτελεστές.

Η Θερινή Ακαδημία απευθύνεται σε σπουδαστές μουσικής, δασκάλους, καλλιτέχνες, αλλά και σε ακροατές που θα ενδιαφέρονταν να επιμορφωθούν και να παρακολουθήσουν υψηλού ενδιαφέροντος συζητήσεις και συναυλίες.

Τα δίδακτρα κυμαίνονται από 150-300 ευρώ για κάθε κύκλο σεμιναρίων και οι συμμετέχοντες φιλοξενούνται είτε στη Φοιτητική Εστία του Ιονίου Πανεπιστημίου είτε σε ξενοδοχεία της Κέρκυρας με προνομιακές τιμές. Οι φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών συμμετέχουν στα σεμινάρια δωρεάν.

Το Πρόγραμμα της Θερινής Μουσικής Ακαδημίας 2010 συνοπτικά:

2-11 Ιουλίου Σεμινάριο του Τμήματος Σύνθεσης

5-11 Ιουλίου 7ο Σεμινάριο Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής 

«Η μουσική στους Νόμους του Πλάτωνα» Εβδομάδα Διεύθυνσης Χορωδίας 

11-17 Ιουλίου Εβδομάδα Μουσικής Παιδαγωγικής

«Ακουστική Οικολογία και Μουσική Εκπαίδευση»

11-18 Ιουλίου 2010 Σεμινάριο Τμήματος Πιάνου, Εγχόρδων και Παλιάς Μουσικής

17-23 Ιουλίου Σεμινάριο του Κουιντέτου Melos Brass

25-31 Ιουλίου 2010 Σεμινάριο Τζαζ και Ionian Jazz Concerts 2010