Θαλάσσια σπορ στην Πάρο

Φέτος κλείσαμε οικογενειακές διακοπές στην Πάρο. Στο πάλλευκο νησί, που ελπίζουμε ότι θα μας προσφέρει χαλάρωση και δράση, θα γνωρίσουμε πανέμορφα χωριά, θα κολυμπήσουμε σε καταγάλανα νερά, θα διασκεδάσουμε σε πανηγύρια και θα μυηθούμε –γιατί όχι;- στα σπορ της θάλασσας.

Η Πάρος κολυμπά αμέριμνη μέσ’ στα νερά του Αιγαίου, πάλλευκη και γαλανή, με τα σοκάκια της να σε προσκαλούν να τα εξερευνήσεις, τα αρχοντικά στην περιοχή του Κάστρου να της χαρίζουν μια ξεχασμένη σήμερα αριστοκρατικότητα και τις χρυσές αμμουδιές της να συμπληρώνουν την πιο ειδυλλιακή εικόνα διακοπών που θα μπορούσε να ονειρευτεί κοινός θνητός. Η Πάρος για τους λάτρεις της συγκεντρώνει όλες τις ομορφιές των Κυκλάδων στα 195 τετραγωνικά της χιλιόμετρα και πλουσιοπάροχα τα προσφέρει στους επισκέπτες της όλες τις εποχές του χρόνου. Γιατί αυτό το νησί ζει έντονα κάθε στιγμή και οι φίλοι του ποτέ δεν πλήττουν. Με παραθαλάσσια, αλλά και ορεινά χωριά, μνημεία που κλείνουν στην ιστορία τους πανάρχαια κληρονομιά, κοσμοπολιτισμό και ντόπια φιλοξενία στις καλύτερες στιγμές τους, η Πάρος σε υποδέχεται με την ευχή να περάσεις ένα λαμπρό καλοκαίρι.

Πού θα πάτε
Τριγυρίζοντας στη Χώρα
Στην Παροικιά, γύρω από το λιμάνι, υπάρχει έντονη κινητικότητα και κίνηση. Αν σας κουράζει αυτή η εικόνα, μη το βάλετε κάτω. Η Χώρα φυσικά και δεν είναι μόνο αυτό. Η πρωτεύουσα του νησιού έχει τις δικές της ομορφιές, κρυμμένες όσο πρέπει για να μπείτε στον κόπο να τις ανακαλύψετε. Και τότε θα σας ξελογιάσουν. Ανηφορίστε στην παλιά πόλη, στην περιοχή του Κάστρου. Η θέα από δω είναι καταπληκτική και εμείς σας προτείνουμε να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα σε ένα όμορφο ταβερνάκι. Η Παροικιά, που συνδέεται άμεσα με το ναό της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, πήρε το όνομά της την εποχή του Βυζαντίου όταν ο ναός είχε σαν κολίγους (παροίκους) πολλούς από τους κατοίκους της Πάρου.

Στη Νάουσα, τις Κολυμπήθρες και τις άλλες παραλίες
Ταξιδεύοντας βόρεια στο νησί συναντάτε τον πλέον κοσμοπολίτικο προορισμό του, τη Νάουσα. Πανέμορφη, γραφική, με πλακόστρωτα σοκάκια και έντονη νυχτερινή ζωή, απευθύνεται σε όσους θέλουν να ζουν έντονα ακόμα και στις διακοπές. Στις Κολυμπήθρες κα το Μοναστήρι, με ατελείωτα beach parties και ξαπλώστρες σχεδόν μέσα στη θάλασσα θα ζήσετε ατμόσφαιρα κοσμοπολιτισμού. Στη Χρυσή Ακτή με την απέραντη αμμουδιά θα κολυμπήσετε με τις ώρες και δεν θα χορτείνετε τα παιχνίδια στη θάλασσα. Όσο για τηνSanta Maria με τα τεράστια κύματά της γίνεται ο παράδεισος των surfers. Τα πιο καταπληκτικά νερά του νησιού θα συναντήσετε στο Φάραγκα, στη νότια πλευρά. Αν κατορθώσετε να φτάσετε μέχρι τον Καλόγερο, καλύψτε το σώμα σας οι ενήλικες με άργιλο και αφήστε τον για λίγα λεπτά. Όταν ξεπλυθείτε, το δέρμα σας θα είναι απαλό σαν του μωρού. Θα μπορείτε να καυχιέστε ότι είδατε όλο το νησί, αν σημειώσετε στο χάρτη σας και επισκεφτείτε τα χωριά Μάρπησσα, Πρόδρομο και Πίσω Λιβάδι, με το όμορφο λιμανάκι και τους πιο ήρεμους ρυθμούς.

Σπορ πάνω στα κύματα
Ως γνωστόν, η Πάρος είναι ο παράδεισος των σέρφερ και γενικά όσων λατρεύουν τα θαλάσσια σπορ. To οργανωμένο σερφ άρχισε στο νησί στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και τα επόμενα χρόνια πολλοί διεθνείς αγώνες οργανώθηκαν εδώ. Σήμερα η Πάρος είναι ένα καταξιωμένο κέντρο για όλα τα θαλάσσια σπορ. Ιδανικές περιοχές για θαλάσσια σπορ, όπου θα δοκιμάσετε μαζί με τα παιδιά από τα πιο απλά σπορ, καθώς υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε αρχάριους και παιδιά, είναι η Χρυσή Ακτή, η Νέα Χρυσή Ακτή, τα Τσουκάλια, η Σάντα Μαρία και η Πούντα.

Πού θα μείνετε
Στην Παροικιά: Στο Αρχιπέλαγος Resort ****
Τηλ. 2284021126
http://www.archipelagosresort.com/paros-hotels/

στον Αργοναύτη***
Τηλ. 22840 21440
http://www.argonauta.gr

Στη Νάουσα: Στο Chroma Hotel ****
Τηλ. 22840-52690/1,

Στο ξενοδοχείο Μάνος***
Τηλ. 2284051114
http://www.hotelmanos.gr

Πώς θα φτάσετε
Από τον Πειραιά θα φτάσετε στην Πάρο με πλοία τόσο της Blue Star Ferries (Τηλ. 210 8919800) όσο και άλλων εταιρειών, ενώ από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές (τηλ. 2109666666). Το νησί είναι αρκετά μεγάλο και για να το γυρίσετε θα χρειαστείς οπωσδήποτε μεταφορικό μέσο. Για ταξί κάλεσε στο τηλ. 22840 21500 και για ΚΤΕΛ στο τηλ. 22840 21.395.