- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Δωρεάν φάρμακα για τους ανασφάλιστους και αναξιοπαθούντες ασθενείς

Ένα πρόγραμμα υιοθέτησης των ανασφάλιστων και  αναξιοπαθούντων ασθενών στην Αττική καθώς και στις παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας θα λάβει χώρα τις επόμενες μέρες στο πλαίσιο της δραστηριότητας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής που έχει δημιουργήσει ο  ΙΣΑ με το Φιλανθρωπικό Οργανισμό «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια ενός έτους. Σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε ορισμένους δήμους και παραμεθόριες περιοχές. Στόχος όμως, είναι η επέκτασή του σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας το κράτος δαπανά 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για δαπάνες νοσηλευόμενων με βιβλιάριο ανασφάλιστου. Ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΙΣΑ, κανένα εμβόλιο δεν έχει διατεθεί για τους ανασφάλιστους πολίτες στα Κέντρα Υγείας και στους δήμους. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι πολίτες – μεταξύ των οποίων είναι χιλιάδες παιδιά – δεν έχουν πρόσβαση στο εμβολιασμό.

«Ο ΣΦΕΕ ενώνει τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις – στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Συνδέσμου – και συμπράττει με τον μεγαλύτερο επιστημονικό σύλλογο της χώρας, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τον εγκυρότερο εποπτικό φορέα, τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, προκειμένου να διασφαλίσει τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων ασθενών και κυρίως αυτών που λαμβάνουν χρονίως αγωγή», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κώστας Φρουζής σε συνέντευξη Τύπου. Όπως σημείωσε, ο ΣΦΕΕ επιχειρεί να δείξει στην πράξη ότι είναι θεμελιώδες δικαίωμα κάθε πολίτη η ανεμπόδιστη πρόσβασή του στη θεραπεία, κάτι που έχουμε “αφήσει πίσω” ως κοινωνία στην προσπάθεια να σώσουμε την οικονομία της χώρας.

«Η οικονομική κρίση εξελίσσεται σε ανθρωπιστική, με τον έλληνα πολίτη συνεχώς βαλλόμενο και στο επίπεδο της Υγείας», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης. Όπως κατήγγειλε, εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν πρόσβαση στην φαρμακευτική και στη νοσηλευτική περίθαλψη, ενώ χιλιάδες ελληνόπουλα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς  το βασικό εμβολιασμό και πρόσβαση στις στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας.  «O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας», πρόσθεσε, «θα είναι δίπλα σε κάθε πολίτη που υποφέρει και τον έχει ανάγκη μέχρι το τελευταίο άκρο της Ελλάδος». Για   το λόγο αυτό – σημείωσε – τον περασμένο Φεβρουάριο ξεκίνησε με το Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ΑΠΟΣΤΟΛΗ, τη λειτουργία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής για την πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων πολιτών. Στο διάστημα αυτό έχουν εξεταστεί περισσότεροι από 6.300 ανασφάλιστοι πολίτες, έχουν γίνει 15.000 ιατρικές επισκέψεις για ιατρικές πράξεις και εξετάσεις, ενώ πολύ άλλοι ασθενείς έχουν επισκεφθεί τα παραρτήματα του Ιατρείου. Από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής εξυπηρετήθηκαν επίσης περισσότεροι από 3.000 ανασφάλιστοι ασθενείς, των οποίων οι συνταγές εκτελέσθηκαν δωρεάν από το Κοινωνικό Φαρμακείο.

Η διαδικασία

Οι κ.κ. Φρουζής και Πατούλης περιέγραψαν τη διαδικασία, με την οποία θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Όπως εξήγησαν σε κάθε δήμο και ενορία – από τον δήμαρχο, την κοινωνική υπηρεσία ή τον εφημέριο αντίστοιχα – θα πιστοποιείται η οικονομική αδυναμία και η έλλειψη κοινωνικής ασφάλισης των δικαιούχων της βοήθειας. Η πιστοποίηση θα συνοδεύεται από την ιατρική συνταγή της χρόνιας αγωγής κάθε ασθενούς. Στη συνέχεια, βάσει της συνταγής του θεράποντα ιατρού που έχει εξετάσει τον ασθενή, θα ετοιμάζονται τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αποτελούν την αγωγή (κατά μέσο όρο υπολογίζονται 3 σκευάσματα ανά άτομο σε μηνιαία αγωγή) και θα αποστέλλονται στις αντίστοιχες κοινωνικές υπηρεσίες και τα κοινωνικά ιατρεία των Δήμων από τον ΙΣΑ.

Τα φάρμακα θα παραλαμβάνονται με ένα πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής από την κοινωνική υπηρεσία ή τον προϊστάμενο της ενορίας. Θα παραδίδονται από τον εθελοντή ή εργαζόμενο γιατρό ή φαρμακοποιό στον εκάστοτε ασθενή, με ευθύνη του δημάρχου ή του προϊσταμένου της ενορίας αντίστοιχα.

Για τους δήμους, το κόστος μεταφοράς των φαρμάκων θα βαραίνει κάθε δήμο, ενώ για τις ενορίες την ευθύνη της μεταφοράς θα αναλάβει ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός “Αποστολή” της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ή η ίδια η ενορία ανάλογα με το ποια περιοχή της Ελλάδας βρίσκεται.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η κάλυψη 30 δήμων της Αττικής, των 10 ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθώς και των 20 νησιωτικών και ηπειρωτικών παραμεθόριων περιοχών, τις οποίες έχει επισκεφθεί επιτελείο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στα επτά οδοιπορικά Υγείας.

Για την κάλυψη των αναγκών, εκτιμάται ότι απαιτούνται 4.000 έως 4.500 σκευάσματα σε μηνιαία βάση, τα οποία αναλογούν σε 1.000 έως 1.500 ασθενείς. Ανάλογα με την πορεία του προγράμματος, θα υπάρξει επέκταση και σε άλλες περιοχές.