- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Είναι επικίνδυνα τα συμπληρώματα διατροφής για όσους έφηβους αθλούνται;

Οι επιστημονικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί έως τώρα έχουν δείξει ότι η ανεξελέγκτη λήψη προϊόντων με εφεδρίνη μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο καρδιαγγειακό και το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ τα στεροειδή έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν βλάβες σε ζωτικά όργανα, ψυχικές διαταραχές, διαταράσσουν το μεταβολισμό και επηρεάζουν αρνητικά το κυκλοφορικό.

Από την άλλη αρκετοί διαιτολόγοι διευκρινίζουν ότι η υπερκατανάλωση πρωτεϊνών εγκυμονεί μελλοντικούς κινδύνους όπως οστεοπόρωση και καρκίνο των νεφρών. Ωστόσο το πιο σύνηθες φαινόμενο είναι η αύξηση βάρους κάτι που ισχύει και για τα συμπληρώματα αμινοξέων.

Όσον αφορά στα αναβολικά έχουν άμεσες συνέπειες στο νευρικό σύστημα και περιορίζουν την ανάπτυξη, ενώ μπορεί να τους δημιουργήσουν σοβαρά καρδιακά προβλήματα.

Τέλος, η χρήση -και κυρίως η κατάχρηση- ανάλογων ουσιών μπορεί να προκαλέσει ηπατική δυσλειτουργία, αυξημένη συχνότητα μυοσκελετικών τραυματισμών και παθήσεων, αλλαγή της λίμπιντο, αζωοσπερμία, διακοπή της περιόδου, αύξηση της “κακής” χοληστερίνης και του σακχάρου.