- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Εις το Βουνό Ψηλά Εκεί…

Λοιπόν, ο καιρός άρχισε να μυρίζει Άνοιξη κι εμείς είπαμε να θυμηθούμε τα παιχνίδια στη φύση. Διότι, καλοί και οι παιδότοποι, αφού δίνουν στα παιδιά τη δυνατότητα για παιχνίδι, αλλά καλύτερο είναι, όταν σας δίνεται η ευκαιρία να βγαίνετε μαζί με τα παιδιά στη φύση. Τα οφέλη είναι πολλά.

Για να ξεκινήσουμε όμως από λίγο πιο πίσω. Αλήθεια, πόσα παιδιά δεν έχετε ακούσει να παραδέχονται ότι βαριούνται στο σχολείο. Τελευταίες έρευνες στη Βρετανία έδειξαν ότι το άγχος και η ανία «δηλητηριάζουν» τη ζωή των παιδιών στα σχολεία. Μάλιστα το πρόβλημα κρίνεται τόσο σοβαρό που ζητήθηκε από τη Βασιλική Επιτροπή να διεξαγάγει έρευνα ώστε να δοθούν απαντήσεις στο ερώτημα «γιατί τα παιδιά αισθάνονται τόσο δυστυχισμένα, ιδίως στο σχολείο». Τα αποτελέσματα των ερευνών στη Βρετανία καθόλου δεν απέχουν από τις απαντήσεις που δίνουν τα παιδιά στα ελληνικά σχολεία. Βαρετή ζωή. Αυτό υποστηρίζουν οι μαθητές και τώρα έρχονται με τη σειρά τους οι ειδικοί να μας επισημάνουν ότι σοβαρότατη αιτία πίσω από αυτό το φαινόμενο είναι ο «θάνατος του παιχνιδιού» εν γένει και κατά δεύτερο λόγο η περιορισμένη επαφή και το παιχνίδι στη φύση. Ο J.J. Rousseau θεωρούσε ύψιστη την προσφορά της φύσης στη διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου και υποστήριζε πως «πρέπει να φέρουμε τα παιδιά πίσω στη φύση και να τα αφήσουμε εκεί, ελεύθερα να διαβάσουν από μόνα τους το ανοιχτό της βιβλίο». Θα σκεφτείτε τώρα τους αδυσώπητους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής, την κούραση των γονιών και άρα την πολυτέλεια των εξόδων στη φύση.
Μην μεγαλοποιείτε τα πράγματα και αδράξτε την ευκαιρία με τις πρώτες καλές μέρες να βγαίνετε με τα παιδιά λίγο παραέξω από την πόλη. Προσέξτε, δεν χρειάζονται τριήμερα ή τετραήμερα για να αποφασίσουμε μια απόδραση. Αυτό που χρειάζεται είναι καλή διάθεση και όρεξη για παιχνίδι μαζί με τα παιδιά. Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν τα λιγοστά αλλά ωραία μεγάλα πάρκα της Αττικής και τα κοντινά ξέφωτα, που αν ψάξουμε όλο και θα βρούμε, και ας επινοήσουμε παιχνίδια που θα μας επιτρέψουν -τόσο στα παιδιά όσο και σε μας- να αισθανθούμε ελευθερία, ψυχική ευφορία, γαλήνη, ευεξία. Και αν θέλετε ένα παράδειγμα, η πανέμορφη –ακόμα και τώρα- Πάρνηθα, μόλις 20 χλμ. από το κέντρο της πόλης, μας περιμένει να γευτούμε τις ομορφιές της, να παίξουμε, να περπατήσουμε, να κάνουμε πικ νικ. Και φυσικά να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά να απολαύσουν τη διαδρομή με το τελεφερίκ (η διαδρομή είναι δωρεάν). Τι λέτε, δεν αξίζει;
Εμείς θα σας δώσουμε κάποιες ιδέες, από κει και έπειτα αφήστε τα παιδιά να σας κατευθύνουν. Μόνο μην τα περιορίσετε με φράσεις του τύπου «θα λερωθείς», γιατί θα καταστρέψετε τη μαγεία και τον αυθορμητισμό.
Εάν το μέρος όπου θα πάτε προσφέρεται, πάρτε μαζί σας ποδήλατα. Καταπληκτική άσκηση για όλους, που θα σας επιτρέψει να σταματάτε όπου θέλετε για εξερευνήσεις.
Μια ιδέα που μάλλον θα εξιτάρει τα παιδιά είναι να αξιοποιήσουν ή να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τη φυτοκομία. Παροτρύνετέ τα να συλλέξουν φύλλα από τα δέντρα που θα συναντήσουν στον τόπο της εκδρομής σας (αυτή την εποχή οι δυνατότητες είναι περιορισμένες βέβαια), να τα αποξηράνουν και να τα φυλάξουν σε ένα φυτολόγιο.
Αν πάτε σε παραθαλάσσιο μέρος, δώστε τους ιδέες για κατασκευές από τα κοχύλια και τα βότσαλα που θα μαζέψουν και θα χρωματίσουν. Θα ενθουσιαστούν μπροστά στην προοπτική να φτιάξουν τα δικά τους έργα τέχνης με υλικά που θα βρουν τα ίδια.
Κάντε bird watching ή animal watching ανάλογα με το τι δυνατότητες προσφέρει το μέρος που θα επισκεφτείτε. Επίσης, αν μπορείτε, εφοδιαστείτε με ένα μεγεθυντικό φακό και παρατηρήστε τα μικροσκοπικά πλάσματα που κινούνται στο έδαφος ή πάνω στα λουλούδια. Ζητήστε, τέλος, από τα παιδιά, να έχουν μαζί τη δική τους φωτογραφική μηχανική για να τραβήξουν εικόνες από τη φύση που τους έκαναν εντύπωση. Αργότερα μπορούν να τις τυπώσουν και να σας εξηγήσουν τι είναι αυτό που τους τράβηξε την προσοχή.