Εισαγωγή σε τμήμα, όχι σε σχολή ! Ουφ…

Σχολεία που κλείνουν, εκπαιδευτικοί που δεν διορίζονται, πανεπιστήμια που γκρεμίζονται. Όποια είδηση για την παιδεία κι αν διαβάσουμε, μόνο θλίψη προκαλεί.

Μια μόνο είδηση μας προκάλεσε ανακούφιση. Η μεγαλοφυής σκέψη του υπουργείου για εισαγωγή των φοιτητών γενικά σε κάποια σχολή και όχι ειδικά σε κάποιο τμήμα, ματαιώνεται!!! Ουφ…

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Οι μαθητές που φέτος θα πάνε στην Α’ Λυκείου θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις με ένα νέο σύστημα που τώρα διαμορφώνεται. Ένα από τα σημεία του είναι (ήταν…) ότι πλέον οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ δεν θα δηλώνουν τμήμα στο οποίο θέλουν να εισαχθούν αλλά σχολή! Δηλαδή όχι Νομικό τμήμα αλλά Νομική σχολή που περιλαμβάνει και το Νομικό τμήμα και το Οικονομικό και των Πολιτικών Επιστημών. Αφού όλοι οι εισαχθέντες παρακολουθούσαν το πρώτο έτος σπουδών, στη συνέχεια με ενδοπανεπιστημιακές εξετάσεις θα επιλέγονταν οι φοιτητές κάθε τμήματος.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένας/μια αριστούχος μαθητής/τρια των 19.000 μορίων μπορεί να απορρίπτονταν από το περιζήτητο Νομικό τμήμα και να κατέληγε στο υποβαθμισμένο Οικονομικό! Ασχέτως αν επιθυμία του ήταν να γίνει δικηγόρος και όχι οικονομολόγος! Και κυρίως χωρίς να λαμβάνει κανένας υπόψη ότι αυτός/η θα είχε κουραστεί για να πετύχει τη βασικότερη προϋπόθεση: τον αριθμό μορίων στις εξαντλητικές πανελλαδικές!

Επίσης η Γεωπονική θα ήταν για όλους μια σχολή, η ΑΣΟΕΕ (Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών) το ίδιο, κλπ. Θα ξεκινούσε κάποιος/α π.χ. για να σπουδάσει μάρκετινγκ και διαφήμιση και θα βρισκόταν εγκλωβισμένος/η στο τμήμα Λογιστικής χωρίς περιθώριο αντίδρασης!

Γιατί εγκαταλείφτηκε το μεγαλοφυές σχέδιο; Όχι γιατί κάποιος σκέφτηκε ότι τα παιδιά δεν είναι αντικείμενα που όλα μπαίνουν σε μια βαλίτσα… Αλλά γιατί εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε! Ουδείς μπορούσε να εγγυηθεί το αδιάβλητο των διαδικασιών επιλογής μέσα στα πανεπιστήμια!!!

Δυστυχώς, στην Ελλάδα οι μόνες αδιάβλητες εξετάσεις, εδώ και δεκαετίες, είναι οι πανελλαδικές! Έτσι, το υπουργείο, από ό,τι δημοσιεύτηκε, αποφάσισε να κρατήσει αυτό την ευθύνη διενέργειας των Πανελλαδικών. Απλά, θα εφαρμόσει την υποχρεωτική φοίτηση όλων, κατά το 1ο έτος, σε κοινά μαθήματα και στη συνέχεια οι φοιτητές θα συνεχίζουν τις σπουδές τους στο κάθε τμήμα του ξεχωριστά. Αλλά στο τμήμα που έχουν εισαχθεί από τη βαθμολογία τους στις πανελλαδικές.

Ουφ…

Ντάλης Βαγγέλης, φροντιστής

π ρ ό τ α σ η φροντιστήρια, Βεϊκου 12 & Ήρας 2, Γαλάτσι,
τηλ. 2102914627 e-mail : [email protected]