- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Εκδηλώσεις για τη φιλαναγνωσία από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών (1/4)

Το Γραφείο Νεότητας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών προσκαλεί μικρά και μεγάλα παιδια την Κυριακή 1η Απριλίου σε μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια, μουσικοκινητικά εργαστήρια, αφηγήσεις ιστοριών και πολλές άλλες εκπλήξεις τα παιδιά θα ανακαλύψουν τον υπέροχο κόσμο των βιβλίων και θα κατανοήσουν την αξία της ανάγνωσης. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί και έκθεση βιβλίου. Η είσοδος και η συμμετοχή είναι δωρεάν για όλους.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

11:00 – 11:15: Χαιρετισμοί

11:15 – 11:45: Ομιλία με θέμα τη “Φιλαναγνωσία”, Π. Μωραΐτου, εκπαιδευτικό και συγγραφέα.

11:45 – 12:15: Ομιλία με θέμα “Το ορθόδοξο παιδικό βιβλίο στην Ιεραποστολή” και παρουσίαση του βιβλίου “Μουτότο” (εκδόσεις Άθως / Παιδικά) της Σοφίας Χατζή.

12:00 – 13:30: “Ταξίδι στη χώρα του Ζουμ Tαρατατζούμ”, εκπαιδευτικό πρόγραμμα μουσικής αγωγής από το Βιωματικό Σχολείο (για παιδιά 4 – 7 ετών). Μέσα από βιωματικές διαδικασίες τα παιδιά εξοικειώνονται με τον κόσμο της μουσικής, έχουν την ευκαιρία της συναισθηματικής έκφρασης μέσα από τους ήχους και τη μελωδία, ενώ ανακαλύπτουν τη γνώση και την αισθητική απόλαυση μέσα από ομαδικές διαδικασίες. Παρέα με τον Ιάσονα Πενταγραμμούλη τα παιδιά παίζουν και εκτονώνονται μαθαίνοντας τις νότες και τη θέση τους στο πεντάγραμμο, συνθέτουν το δικό τους μουσικό κομμάτι και κατασκευάζουν το δικό τους μουσικό όργανο.

13:30 – 14:00: “Η περιπέτεια μιας Λαμπάδας”, αφήγηση παραμυθιού από την Πηνελόπη Μωραΐτου, εκδ. Ακρίτας, (για παιδιά 4 – 7 ετών).

16:30 – 17:30: “Ας ζωγραφίσουμε μαζί μια ιστορία απ’ την αρχή”, εικονογράφηση με τα παιδιά από την Πέγκυ Φούρκα, εικονογράφο, (για παιδιά 6 – 9 ετών). Τα παιδιά θα διασκεδάσουν εικονογραφώντας από την αρχή μία ιστορία με την βοήθεια της γνωστής εικονογράφου.

17:30 – 18:30: “Το Πάπλωμα με τα Χρυσά Κουδούνια”, ένα τραγουδισμένο παραμύθι από τη γνωστή Μαρίζα Κωχ (για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας). Η Μαρίζα Κωχ μαζί με δεξιοτέχνες μουσικούς παραδοσιακών οργάνων καλούν τα παιδιά να ανακαλύψουν όλοι μαζί τα αγαπημένα τους παραδοσιακά τραγούδια, που είναι κρυμμένα στους ήχους των κουδουνιών ενός πολύτιμου παπλώματος. Σε αυτό έχουν κρύψει οι μουσικοί του περασμένου αιώνα τα πιο γνωστά παραδοσιακά παιχνιδοτράγουδα. Το πάπλωμα αυτό φυλασσόταν για πολλά χρόνια στο Μουσείο Μπενάκη. Όμως μια νύχτα του χειμώνα κινδύνεψε να χαθεί για πάντα, όταν ο δράκος του πηγαδιού του Μουσείου το άρπαξε και προσπάθησε να το σύρει μαζί του στο πηγάδι. Ο διευθυντής του Μουσείου εμπιστεύτηκε το πάπλωμα με τα χίλια χρυσά κουδούνια στην Μαρίζα Κωχ και στα παιδιά που θα βρεθούν κοντά της, για να φανερώσουν αυτόν τον ανεκτίμητο πολιτιστικό θησαυρό και έτσι να σωθεί για πάντα.

18:30 – 19:30: “Σι-ντο. Περιπέτεια στη Μουσικοχώρα”, μουσικοκινητικό εργαστήρι βασισμένο στο παιχνιδοβιβλίο της Ειρήνης Τζούμα, εκδ. Εν Πλω, 2011, (για παιδιά 4 – 8 ετών). Μέσα από το παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού και χρησιμοποιώντας μουσικά παιχνίδια με ζωντανή μουσική, μηνύματα, γρίφους και αινίγματα, τα παιδιά περπατώντας πάνω σε ένα μουσικό χαλί καλούνται να βοηθήσουν το Δήμαρχο – Μαέστρο και ν’ ανακαλύψουν το θησαυρό. Παράλληλα κατασκευάζουν και το δικό τους αυτοσχέδιο μουσικό όργανο, το οποίο παίρνουν μαζί τους σε ανάμνηση του ταξιδιού τους. Εμψυχώνουν: Ε.Τζούμα (συγγραφέας, νηπιαγωγός – μουσικοπαιδαγωγός και δημιουργός του πρότυπου μουσικοπαιδαγωγικού προγράμματος “Σί-ντο το πάντα”) και οι εξειδικευμένες στο πρόγραμμα μουσικοπαιδαγωγοί: Λ. Σαραφίδου και Σ. Παπαδημητρίου.

11:00 – 19:30: Έκθεση Βιβλίου. Στο χώρο θα πραγματοποιηθεί έκθεση βιβλίου, στην οποία θα συμμετέχουν οι εκδοτικοί οίκοι: Αθ. Σταμούλης – Άθως/Παιδικά, Εν Πλω, Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ακρίτας και Αρμός.

Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Μεγ. Βασιλείου 15, Ρουφ
213 01.84.438