Εκπαιδευτικά Προγράμματα για σχολεία στο Λουτρό των Αέρηδων

Στο Λουτρό των Αέρηδων φιλοξενείται από 10 Φεβρουαρίου έως 8 Απριλίου 2012 η έκθεση φωτογραφίας «Μια ιστορία των Βαλκανίων». Πρόκειται για μία έκθεση πέντε διακεκριμένων φωτογράφων από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων που απεικονίζουν εκ νέου μια σειρά από μοναδικά μνημεία της οθωμανικής περιόδου (περιλαμβάνουν τα σημαντικότερα λουτρά, τζαμιά, συναγωγές, εκκλησίες, υδραγωγεία, σπίτια, γέφυρες και πτωχοκομεία σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, αποτυπώνοντας την ιδιαιτερότητα του κάθε μνημείου σήμερα).

Στο πλαίσιο της έκθεσης, εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες (ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου), που έχει ως στόχο να γνωρίσουν οι μαθητές πτυχές της ζωής των λαών των Βαλκανίων από το 14ο ως τις αρχές του 20ού αιώνα και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας και ανάδειξης της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Παράλληλα θα είναι διαθέσιμο από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης το ακόλουθο υλικό, για χρήση στην τάξη:
* το ντοκιμαντέρ «Silent Balkans”, διάρκειας 26΄, με θέμα τη ζωή στις πολυεθνικές κοινότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια. Συνοδεύεται από κείμενα με ιδέες και προτάσεις για εκπαιδευτικούς.

* ένας οδηγός/χάρτης με μνημεία της Αθήνας που διασώζονται από την οθωμανική περίοδο. Ο οδηγός θα παροτρύνει τα παιδιά να ανακαλύψουν την «οθωμανική γειτονιά» της Πλάκας, να συμμετέχουν σε διαγωνισμό φωτογραφίας και να μάθουν περισσότερα για τη χρήση και την ιστορία των μνημείων.

* κείμενα με φωτογραφίες κτιρίων και μνημείων της οθωμανικής περιόδου στα Βαλκάνια, με βάση πέντε θεματικές κατηγορίες: Κατάκτηση, Συμβίωση, Λατρεία, Εκσυγχρονισμός, Μνήμη/Λήθη. Η κατηγοριοποίηση αυτή στοχεύει να αναδείξει:
(α) τη συνύπαρξη των διαφορετικών εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων κατά τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου,
(β) την τύχη της πολιτιστικής κληρονομιάς (χριστιανικής, μουσουλμανικής, εβραϊκής) της οθωμανικής περιόδου στα Βαλκάνια σήμερα.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάζεται και εφαρμόζεται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης με την επιστημονική επιμέλεια της ιστορικού κ. Χριστίνας Κουλούρη.

Πληροφορίες και κρατήσεις για τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Λουτρό των Αέρηδων (Κυρρήστου 8, Πλάκα), μπορούν να γίνουν στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, Τηλ. 210 – 3239813.