- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους, θα πραγματοποιεί στους χώρους του, τέσσερα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται στους μαθητές προσχολικής ηλικίας, του δημοτικού και της Α’ Γυμνασίου.

Ειδικότερα τα προγραμμάτα έχουν ως εξής:

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΘΕΟ ΔΙΟΝΥΣΟ: για μαθητές/μαθήτριες Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου.
Οι μαθητές οργανώνονται σε ομάδες και ανακαλύπτουν στοιχεία για το Διόνυσο και τη λατρεία του μέσα από τις ενότητες της περιοδικής έκθεσης «Το δώρο του Διονύσου» και στη συνέχεια κάθε ομάδα παρουσιάζει τα ευρήματά της. Το πρόγραμμα κλείνει με τη δημιουργία αφίσας που μπορούν να αναρτήσουν στο σχολείο για να παροτρύνουν και τους συμμαθητές/τις συμμαθήτριές τους να επισκεφθούν την έκθεση. Θα πραγματοποιούνται δύο προγράμματα κάθε Τρίτη.

Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: για μαθητές/μαθήτριες Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄ Δημοτικού.
Οι μαθητές οργανώνονται σε ομάδες, εξερευνούν το Μουσείο και ανακαλύπτουν τον τρόπο ζωής των αρχαίων Μακεδόνων. Προσεγγίζουν διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητας των προγόνων μας, όπως είναι η εκπαίδευση, η ένδυση, ο αθλητισμός, τα παιχνίδια, το σπίτι, ο οπλισμός, ο γυναικείος καλλωπισμός, οι αγροτικές ασχολίες και η διατροφή. Στο τέλος του προγράμματος οι μαθητές σε ρόλο δημοσιογράφων παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους. Θα πραγματοποιούνται δύο (προγράμματα κάθε Τετάρτη.

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ: για μαθητές προσχολικής (προνήπια, νήπια) και πρώτης σχολικής ηλικίας (Α΄, Β΄ Δημοτικού).
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη της οπτικής αντίληψης, της αυτοπεποίθησης και της δημιουργικότητας. Τα παιδιά σε ομάδες περιηγούνται στις αίθουσες του Μουσείου προσπαθώντας να εντοπίσουν απεικονίσεις ζώων σε αγγεία, ειδώλια και γλυπτά. Με ζωγραφική και χειροτεχνία δημιουργούν τα δικά τους μυθικά ζώα. Θα πραγματοποιούνται δύο προγράμματα κάθε Πέμπτη.

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΘΕΟΥΣ ΚΑΙ ΗΡΩΕΣ: για μαθητές Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού.
Το πρόγραμμα βασίζεται κυρίως στην πρώτη ενότητα μαθημάτων του σχολικού βιβλίου ιστορίας της Γ΄ Δημοτικού. Μέσα από περιήγηση στις αίθουσες του Μουσείου και με τη βοήθεια εποπτικού υλικού τα παιδιά ανακαλύπτουν θεούς, ήρωες και τα σύμβολά τους και προσπαθούν να εικονογραφήσουν τη δημιουργία του κόσμου και τους πολέμους των θεών. Θα πραγματοποιούνται δύο προγράμματα κάθε Παρασκευή.


Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Τηλέφωνο: 2310830538 (εσωτ.119)