Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (14-15/1)

Τα Σαββατοκύριακα το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά με στόχο να δημιουργήσουν, να μάθουν και να εξασκήσουν πολλών λογιών ικανότητες.

Το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας διαμορφώνεται ως εξής:

Εργαστήριο Χειροτεχνίας & Κατασκευών με την Νιόβη Σταυροπούλου
Τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ ζωντανεύουν με εικονογράφηση και κατασκευές

Το 2012 είναι αφιερωμένο στους αδελφούς Γκριμ, οι οποίοι πριν από 200 χρόνια, το 1812, κυκλοφόρησαν τον πρώτο τόμο με τα παραμύθια τους. Ποιο παιδί δεν έχει ακούσει ή διαβάσει την Σταχτοπούτα, την Κοκκινοσκουφίτσα, τον Λύκο και τα 7 Κατσικάκια; Με αφετηρία το παραμύθι, και με οδηγό τη φαντασία τους, τα παιδιά θα φτιάξουν τη δική τους ιστορία και θα την εικονογραφήσουν σε μορφή βιβλίου. Στη συνέχεια θα επιλέξουν μία σκηνή από το παραμύθι και θα φτιάξουν μια μικρή μακέτα. Για την κατασκευή της μακέτας θα χρησιμοποιηθούν διάφορα υλικά, όπως άμμος, βότσαλα, ξυλάκια, τσόχα, υφάσματα και φυσικά χρώματα. Τέλος, θα διαλέξουν έναν χαρακτήρα του παραμυθιού, τον οποίο… θα ζωντανέψουν, δίνοντάς του τη μορφή κούκλας από αφρολέξ.

Σάββατο 14 & 21 Ιανουαρίου
Ώρα: 11.00 – 13.00
Για παιδιά 5 – 10 ετών
Κόστος συμμετοχής €25 (€22 για τα αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο)
Απαραίτητη η παρουσία και στις 2 συναντήσεις

Κατασκευές από ζυμάρι: “Ένα ειδώλιο στον κόσμο των Grimm”

Οι τρεις επόμενοι μήνες του εργαστηρίου θα αφιερωθούν στο πλάσιμο μορφών με διάφορα υλικά και στα παραμύθια των αδερφών Grimm.Τα ειδώλια γίνονται ήρωες στον μαγικό κόσμο των Grimm και η ιστορία ξεδιπλώνεται. Τα παιδιά θα συναντήσουν μάγισσες και ξωτικά, σπίτια από ζαχαρωτά, ήρωες μικρούς και γίγαντες τρομερούς! Τα χέρια θα ζωντανέψουν ό,τι είδαν τα μάτια της φαντασίας, και το ζυμάρι από απλό καθημερινό υλικό γίνεται υλικό γλυπτικής. Τα παιδιά το προετοιμάζουν και το πλάθουν, παρατηρούν και βρίσκουν αναλογίες, και τέλος, ζωντανεύουν με αυτό τον κόσμο των παραμυθιών, τα πλάσματα και τα ειδώλια.

Κυριακή: 15, 22 και 29 Ιανουαρίου
Ώρα: 11.00 – 12.30
Για παιδιά 3 – 5 ετών
Κόστος συμμετοχής: €10 (€7 για τα αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο)

Διαδρομές στο Μουσείο – Διαδραστικές ξεναγήσεις με την Κατερίνα Σταμίδη

Γονείς και παιδιά έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου ακολουθώντας μια διαδρομή και συμμετέχοντας σε ένα παιχνίδι με την αρχαιολόγο – μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη. Μαθαίνουν για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, την Αρχαία Ελληνική και την Αρχαία Κυπριακή Τέχνη, και μέσα από επιλεγμένα εκθέματα παρουσιάζονται διάφορες πτυχές που αφορούν στην καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Στις 15 Ιανουαρίου, η διαδρομή θα είναι αφιερωμένη στον αθλητισμό στην αρχαία Ελλάδα. Πώς διεξάγονταν οι αθλητικοί αγώνες; Υπήρχαν κανόνες όπως και σήμερα; Ποιος επέβλεπε τους αθλητές; Τι είναι η στλεγγίδα; Φρόντιζαν οι αθλητές το σώμα τους; Πάρτε μέρος σε μία αλλιώτικη διαδρομή, στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου, ‘ανακαλύψτε’ διάφορα αθλήματα στις παραστάσεις των πήλινων αγγείων και … ‘κερδίστε’ τις σωστές απαντήσεις!

Κυριακή 15 Ιανουαρίου
Ώρα: 11.00 – 12.30
Για παιδιά από 5 ετών και άνω
Κόστος συμμετοχής: Ελεύθερη είσοδος για τα παιδιά, Ενήλικες: €7

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι
210 72 94 220