- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

“Εκρηκτική” Χημεία στο Ίδρυμα Ευγενίδου όλο το Φεβρουάριο

Κάθε Σάββατο και Κυριακή του Φεβρουαρίου, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, περιμένει μικρούς και μεγάλους επιστήμονες να ανακαλύψουν μέσα από διασκεδαστικά πειράματα τη συναρπαστική πλευρά της Χημείας!Στην επίδειξη πειραμάτων αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει φωτιά χωρίς… νερό! Στη συνέχεια μικροί και μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα δικά τους πειράματα και να πάρουν μια γεύση από τη ζωή σε ένα εργαστήριο βιοχημείας.

Το πρόγραμμα των εργαστηρίων διαμορφώνεται ως εξής:

Ώρα 13.30 έως 14:10,
Επίδειξη Πειραμάτων (προτείνεται για παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικες)

Αυτόν τον μήνα, πρωταγωνιστής της επίδειξης πειραμάτων είναι ένα από τα πιο απλά μόρια στον πλανήτη μας. Πώς το «αθώο» νεράκι μπορεί να προκαλέσει εκρήξεις και ποιο από τα συστατικά του είναι εύφλεκτο; Ανακαλύψτε τα μυστικά του και «δείτε» το νερό με άλλο μάτι σε μια συναρπαστική επίδειξη πειραμάτων! Μεταξύ άλλων θα δείτε:

• Αλκάλια και νερό, ένα μείγμα… εκρηκτικό: Τα αλκάλια είναι ουσίες πολύ δραστικές. Τι θα συμβεί αν ρίξουμε μια τέτοια ουσία (π.χ. Νάτριο) σε λίγο νερό; Το νάτριο θα δράσει, το νερό το υδρογόνο του θα χάσει, θερμότητα θα ελευθερωθεί και το μείγμα μας, είναι έτοιμο να σκάσει!
• Νερό ή υδρογόνο και οξυγόνο: Με τη βοήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας ηλεκτρολύουμε το νερό και το χωρίζουμε στα συστατικά του (υδρογόνο και οξυγόνο). Ποιο από τα δύο είναι εύφλεκτο; Η απάντηση μπορεί να σας ξαφνιάσει…
• Νερό και στατικός ηλεκτρισμός: Τι θα γινόταν αν πλησιάζαμε σε λίγο τρεχούμενο νερό ένα μπαλόνι; Απολύτως τίποτα! Δεν το βάζουμε κάτω όμως, χρειαζόμαστε μόνο ένα κομμάτι μάλλινο ύφασμα και μια ακατανίκητη έλξη έχει γεννηθεί!
• Μπρίκι από χαρτί: Εκμεταλλευόμαστε τις ιδιότητες του νερού και προσπαθούμε να το βράσουμε μέσα σε ένα χάρτινο δοχείο. Τι νομίζετε ότι θα συμβεί;

Ώρα 15:00 έως 16:00,
Στο Εργαστήριο Βιοχημείας (προτείνεται για παιδιά άνω των 7 ετών και ενήλικες)

Φορώντας ποδιές εργαστηρίου και με τον κατάλληλο εξοπλισμό, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι ίδιοι μια σειρά από πειράματα και να εξετάσουν βιοχημικές αντιδράσεις που προκαλούνται από συγκεκριμένα συστατικά. Μεταξύ άλλων θα ανιχνεύσουν το άμυλο, ουσία η οποία περιέχεται σε πολλά φυτικά προϊόντα. Επίσης θα πειραματιστούν με τα ένζυμα, ειδικές πρωτεΐνες που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά και λειτουργούν ως καταλύτες στις χημικές αντιδράσεις κατά τον μεταβολισμό των οργανισμών. Εναλλαγές χρωμάτων και φυσαλίδες είναι μερικές από τις ενδείξεις που θα αναζητήσουν!

Σημείωση: Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Αν επιθυμείτε να συνδυάσετε επίσκεψη στη Διαδραστική Έκθεση και παράσταση στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, μπορείτε να προμηθευτείτε το συνδυαστικό εισιτήριο από τα ταμεία του Ιδρύματος Ευγενίδου ή ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου http://www.eugenfound.edu.gr.

Ίδρυμα Ευγενίδου
Λ. Συγγρού 387
Π. Φάληρο