- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Εκσυγχρονίζονται οι παιδικές χαρές ως το τέλος του 2012

Μια είδηση που πραγματικά μας χαροποίησε όταν τη διαβάσαμε και περιμένουμε με ανυπομονησία την υλοποίησή της, καθώς έχουμε περάσει ένα καλοκαίρι παίζοντας στο δρόμο και όχι στην παιδική χαρά της πλατείας, αφού έφτασε στο σημείο να αποτελεί τον πιο επικίνδυνο χώρο της περιοχής.
Έτσι, λοιπόν, περιμένουμε να δούμε ότι γίνονται πραγματικότητα όσα ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης ζήτησε με έγγραφη απάντησή του στη Βουλή, δίνοντας “προθεσμία έως τις 31.12.2012 στους δήμους, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, ώστε όλες οι παιδικές χαρές που λειτουργούν στην περιφέρεια τους να πληρούν τις απαιτήσεις του θεσμικού πλαισίου”. Συγκεκριμένες προδιαγραφές και καθεστώς λειτουργίας επιβάλλει η νέα νομοθεσία για τους δημοτικούς χώρους ψυχαγωγίας των παιδιών.

Προβλέπεται επίσης υπεύθυνος λειτουργίας της παιδικής χαράς, ο οποίος έχει την ευθύνη για τη σωστή λειτουργία και τη συντήρησή της. Επιπλέον, προβλέπεται η σύσταση Επιτροπής Ελέγχου Παιδικών Χαρών σε κάθε νομό, η οποία θα ελέγχει την καταλληλότητα της παιδικής χαράς.

Στο παρελθόν, μεγάλος αριθμός παιδικών χαρών είχε κατασκευαστεί και λειτουργούσε χωρίς την ύπαρξη συγκεκριμένου πλαισίου, αλλά το 2009 με την απόφαση 28492 του ΥΠΕΣ καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και λειτουργία των παιδικών χαρών των δήμων, τα εφαρμοζόμενα πρότυπα ασφαλείας του εξοπλισμού και η διαδικασία πιστοποίησης και ελέγχου, τόσο του χώρου όσο και των παιχνιδιών, σημείωσε ο υπουργός.

Προηγήθηκε σχετική επερώτηση που είχαν υποβάλει οι ανεξάρτητοι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Λεβέντης και Γρηγόρης Ψαριανός, επισημαίνοντας ότι είναι ακατάλληλες οι συνθήκες λειτουργίας σε εκατοντάδες παιδικές χαρές στην Ανατολική και Δυτική Αττική, καθώς δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Στις περισσότερες εξ’ αυτών είναι εμφανής η έλλειψη των αναγκαίων προστατευτικών μέτρων, προκειμένου η παραμονή των παιδιών να είναι ασφαλής και ευχάριστη. Συνηθισμένη εικόνα, όπως αναφέρουν, αποτελούν τα σπασμένα τσιμεντένια κράσπεδα, οι σκουριασμένες ή ανύπαρκτες περιφράξεις, οι σπασμένες κούνιες, οι ελαττωματικές βρύσες, ο ελλιπής φωτισμός και οι πεταμένοι κάδοι απορριμμάτων, τονίζουν οι βουλευτές.