- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ελάτε να γνωρίσετε από κοντά την θεραπευτική ιππασία (18/11)

Η Επιστημονική Εταιρία Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας Ελλάδος [2](Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε.) είναι μια ομάδα αποκατάστασης, που δραστηριοποιείται στον χώρο της θεραπευτικής ιππασίας και ιπποθεραπείας, στον Ιππικό Όμιλο Βαρυμπόμπης και στον Ιππικό Όμιλο Βορείων Προαστίων. Είναι μια από τις λίγες ομάδες στην Ευρώπη, που αποτελείται μόνο από επιστήμονες του χώρου της υγείας (φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές), καθώς φιλοσοφία της είναι ότι: Tο άλογο είναι ένα πολύτιμο μέσο αποκατάστασης και έτσι θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται.

Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου από τις 9 το πρωί, ο Ιππικός Όμιλος ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί το κοινό σε μια ανοιχτή ημέρα γνωριμίας για τα προγραμμάτα και τις μεθόδους αποκατάστασης που προτείνουν.

Τι είναι Θεραπευτική Ιππασία και τι Ιπποθεραπεία;

Η Θεραπευτική Ιππασία είναι μία δραστηριότητα που χρησιμοποιεί την κίνηση του αλόγου, για να βελτιώσει νευρολογικές και αισθητηριακές δυσλειτουργίες σε ασθενείς με κινητικά και νοητικά προβλήματα, ενώ η Ιπποθεραπεία είναι το πιο εξειδικευμένο κομμάτι της Θεραπευτικής Ιππασίας, καθώς πρόκειται για μια φυσιοθεραπευτική, εργοθεραπευτική ή λογοθεραπευτική πράξη, που χρησιμοποιεί την κίνηση του αλόγου ως μέρος ενός ολοκληρωμένου θεραπευτικού προγράμματος για να πετύχει λειτουργικά αποτελέσματα. Αποκατάσταση είναι η προσπάθεια που γίνεται σε ένα άρρωστο ή ανάπηρο άτομο, χρησιμοποιώντας διάφορες ιατρικές ή άλλες εξειδικευμένες τεχνικές, με σκοπό την βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής του ανθρώπου σε συνδυασμό με αύξηση των δυνατοτήτων και της αυτονομίας τους. Σε κάθε περιστατικό που χρήζει αποκατάστασης, οι στόχοι δεν είναι πάντα οι ίδιοι, αλλά ανάλογα με την σοβαρότητα του περιστατικού κάθε φορά. Έτσι, είναι προφανές, ότι το κάθε περιστατικό πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα. Για να γίνουν όλα αυτά και μάλιστα σωστά, είναι ευνόητο ότι αυτός που ασχολείται με την θεραπευτική και την αποκατάσταση, είναι απαραίτητο να είναι εξειδικευμένος επιστήμονας στον χώρο της υγείας. Συγκεκριμένα στη Θεραπευτική Ιππασία, οι εμπλεκόμενες επιστήμες είναι επιστήμες υγείας, που ασχολούνται με την αποκατάσταση και συγκεκριμένα: Ιατροί, (όπως Φυσίατροι, Νευρολόγοι, κτλ), Φυσικοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Ψυχολόγοι, Ειδικοί Παιδαγωγοί, κτλ.

Σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται η ιπποθεραπεία;

Η ιπποθεραπεία είναι μια ευρέως διαδεδομένη μέθοδος αποκατάστασης σε ανήλικους και ενηλίκους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας όπως εγκεφαλική παράλυση, μυασθένειες, ημιπληγία
αυτισμός, ΔΑΔ, ΔΕΠ-Υ, σύνδρομο Rett, νοητική υστέρηση, μαθησιακές δυσκολίες καθώς και σύνδρομο Down.

Η θεραπευτική ομάδα του Κέντρου αποτελείται από έμπειρους και εξειδικευμένους θεραπευτές, οι οποίοι είναι μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιπποθεραπεύτων και Εκπαιδευτών Θεραπευτικής Ιππασίας (ΠΑ.Σ.Ι.Ε.Θ.Ι.). Κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου, των γονιών αλλά και της επιστημονικής κοινότητας, λόγω των αποτελεσμάτων τα οποία από την αρχή φάνηκαν, έφτασε στο σημείο, η ομάδα αυτή να περιλαμβάνει πάνω από 100 παιδιά με ειδικές ανάγκες, εκτός από τους ενήλικες και τα ειδικά σχολεία με τα οποία συνεργάζεται, τις οικογένειές τους, οι οποίες τους ακολουθούν σε κάθε τους βήμα και γιατρούς και θεραπευτές, να προτείνουν στα παιδιά που έχουν αναλάβει, να παρακολουθήσουν τα προγράμματα αποκατάστασης τα οποία εφαρμόζει η Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε.

Στοιχεία επικοινωνίας για την ομάδα της Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε.

Γιάννης Νικολάου: 6972097743
Νίκος Πολύζος: 6942464678
Αθανασία Λαΐου: 6972176572

Ιππικός Όμιλος Βαρυμπόμπης
Λ. Τατοϊου 107β & Λ. Τατοϊτου 137
Βαρυμπόμπη
2108310060, 6957044048 (Γραμματεία)